Έρχεται το τέλος των «λευκών Άλπεων» λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Πριν από λίγο καιρό, οι παγετώνες των Άλπεων θεωρούνταν ακόμη «αιώνιος» πάγος. Από την αλλαγή της χιλιετίας  όμως λειώνουν συνεχώς με σύντομες διακοπές, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η υψηλότερη και μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οροσειρά γίνεται σταδιακά όλο και πιο πράσινη λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με Ελβετούς επιστήμονες. Η άνοδος της θερμοκρασίας από τη μία αυξάνει την παραγωγικότητα των φυτών και από την άλλη συρρικνώνει τα χιόνια.

Η κλίμακα της αλλαγής αποδεικνύεται πως είναι απολύτως τεράστια στις Άλπεις “, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Σαμπίνε Ρουμπφ, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βασιλείας.

Αντίθετα με τη βλάστηση, η μελέτη βρήκε ότι η χιονοκάλυψη πάνω από τη γραμμή των δέντρων έχει αλλάξει ελαφρά μόνο μεταξύ 1984-2021. Σημαντικές μειώσεις του χιονιού παρατηρούνται μόνο στο 10% των Άλπεων πάνω από το όριο των δέντρων, αν και η τάση θεωρείται ανησυχητική για το μέλλον, με δεδομένο ότι οι ορεινές περιοχές ανεβάζουν θερμοκρασία σε διπλάσιο βαθμό σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Καθώς η παγκόσμια υπερθέρμανση εντείνεται, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι Άλπεις από λευκές θα γίνονται όλο και πιο πράσινες, στο πλαίσιο ενός φαύλου κύκλου. “Τα πιο πράσινα βουνά ανακλούν λιγότερο ηλιακό φως και συνεπώς οδηγούν σε περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας και αυτή, με τη σειρά της, σε περαιτέρω συρρίκνωση της ανακλαστικής χιονοκάλυψης”, σύμφωνα με τη Ρουμπφ.

Αλλά και στις γερμανικές Άλπεις, μόνο τέσσερις από τους πέντε παγετώνες θα απομείνουν σύντομα δήλωσε ο γεωεπιστήμονας του Μονάχου Κρίστοφ Μάιερ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Κατά την  τελευταία έρευνα στα τέλη του 2018,  οι γερμανικοί παγετώνες κατελάμβαναν 44,6 εκτάρια με όγκο πάγου περίπου 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι το ένα τρίτο των παγετώνων έχει λειώσει μέσα σε μια δεκαετία, αφού το 2010 ήταν 70 εκτάρια, ενώ πριν 200 χρόνια ήταν περίπου 400 εκτάρια.

Κάνε Focus στο edweek.gr, είναι ζήτημα εστίασης!

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.