Φτιάξτε εύκολα εννοιολογικούς χάρτες με το MindMup

Το MindMup είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο χαρτογράφησης εννοιών και καταιγισμού ιδεών που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν και να επεξεργάζονται εννοιολογικούς χάρτες.

Οπτική αναπαράσταση των σχέσεων μεταξύ των εννοιών

Η εφαρμογή παρέχει μια συνεργατική πλατφόρμα όπου άτομα ή ομάδες μπορούν να οργανώσουν οπτικά τις σκέψεις, τις ιδέες και τις πληροφορίες τους με ιεραρχικό και διασυνδεδεμένο τρόπο.

Το MindMup μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στην τάξη, προσφέροντας διάφορα οφέλη τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το MindMup σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον

  1. Χαρτογράφηση εννοιών και καταγραφή σημειώσεων: Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το MindMup για τη δημιουργία εννοιολογικών χαρτών ή οπτικών περιγραμμάτων για την καλύτερη κατανόηση σύνθετων θεμάτων. Τους ενθαρρύνει να οργανώνουν τις πληροφορίες ιεραρχικά, διευκολύνοντας την κατανόηση των σχέσεων μεταξύ διαφορετικών εννοιών.
  2. Καταιγισμός ιδεών και συνεργασία: Τα συνεργατικά χαρακτηριστικά του MindMup είναι ευεργετικά για ομαδικές εργασίες και συνεδρίες καταιγισμού ιδεών. Οι μαθητές μπορούν να εργάζονται μαζί σε πραγματικό χρόνο, συνεισφέροντας ιδέες και δημιουργώντας χάρτες νου που αντιπροσωπεύουν τη συλλογική γνώση.
  3. Παρουσιάσεις: Το MindMup επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν οπτικά ελκυστικές παρουσιάσεις χρησιμοποιώντας χάρτες νου. Οι μαθητές μπορούν να παρουσιάσουν τις ιδέες τους ή τα ερευνητικά ευρήματα σε μια πιο διαδραστική και δυναμική μορφή, ενισχύοντας τις επικοινωνιακές δεξιότητες.
  4. Κριτική σκέψη: Η χαρτογράφηση του νου ενθαρρύνει την κριτική σκέψη, καθώς οι μαθητές πρέπει να αναλύουν, να συνθέτουν και να οργανώνουν πληροφορίες. Τους βοηθά να δουν τις συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών πληροφοριών και προωθεί τη βαθύτερη κατανόηση του αντικειμένου.
  5. Οπτική μάθηση: Το MindMup παρέχει οπτική αναπαράσταση των πληροφοριών, διευκολύνοντας την κατανόηση και τη μνήμη των εννοιών. Η χρήση χρωμάτων, σχημάτων και εικόνων μπορεί να ενισχύσει την εμπειρία μάθησης.
  6. Ψηφιακός γραμματισμός: Η εισαγωγή των μαθητών σε διαδικτυακά εργαλεία όπως το MindMup συμβάλλει στις δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού τους. Μαθαίνουν πώς να πλοηγούνται και να χρησιμοποιούν διαδικτυακές εφαρμογές, μια σημαντική δεξιότητα για τον σύγχρονο κόσμο.

Κατά τη χρήση του MindMup στην τάξη, είναι σημαντικό να παρέχεται καθοδήγηση και εκπαίδευση στους μαθητές, ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματική και ουσιαστική χρήση του εργαλείου.

Βήμα – Βήμα

1. Ξεκινήστε έναν νέο χάρτη

Για να ξεκινήσετε έναν νέο χάρτη μυαλού, κάντε κλικ στην επιλογή “Create A Free Map – Δημιουργήστε έναν δωρεάν χάρτη”.

2. Προσθέστε κόμβους:

Θα εμφανιστεί ένας κενός καμβάς στην οθόνη σας με έναν κόμβο (κεντρική ιδέα) στο κέντρο.

Πατήσετε το πλήκτρο διαστήματος στο πληκτρολόγιό σας για να πληκτρολογήσετε τις πληροφορίες που θέλετε στον κεντρικό κόμβο (π.χ όνομα).

Πατήστε Enter για να δημιουργήσετε έναν νέο κόμβο. Μπορείτε να συνεχίσετε να προσθέτετε κόμβους για να δημιουργήσετε μια ιεραρχική δομή.

Εναλλακτικά δημιουργήστε νέους κόμβους επιλέγοντας insert sibling node από το μενού ή  να προσθέτετε “κόμβους-παιδιά” επιλέγοντας insert child node.

3. Συνδέσεις

Όπως μπορείτε να δείτε, οι κόμβοι δεν έχουν συνδετικά βέλη, οπότε αν θέλετε να τα προσθέσετε, θα χρειαστεί να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία βέλους add arrow και να πατήσετε τον κόμβο με τον οποίο θέλετε να συνδεθεί. Όταν τελειώσετε, κάντε κλικ στο εικονίδιο saveΑποθήκευση. (Η δωρεάν έκδοση δε δίνει δυνατότητα αποθήκευσης, μπορούμε όμως να ‘κατεβάσουμε’ τον χάρτη που σχεδιάσουμε σαν εικόνα ή pdf αρχείο.)

4. Επεξεργασία – Προσαρμογή κόμβων

Κάντε δεξί κλικ σε έναν κόμβο για να αποκτήσετε πρόσβαση σε επιλογές προσαρμογής. Κάντε για παράδειγμα κλικ στο εικονίδιο με το μολύβι για να επεξεργαστείτε το κείμενο ή στο εικονίδιο node style για αλλαγή χρωμάτων, εικονιδίων, στυλ κ.ο.κ

 

5. Σύνδεση κόμβων

Κάντε κλικ σε έναν κόμβο, σύρετε τον κέρσορα σε έναν άλλο κόμβο και αφήστε τον για να δημιουργήσετε μια σύνδεση.

6. Όταν τελειώσετε,

κάντε κλικ στο εικονίδιο save – Αποθήκευση.

Η δωρεάν έκδοση δε δίνει δυνατότητα αποθήκευσης, μπορείτε όμως να ‘κατεβάσετε’ τον χάρτη που σχεδιάσατε σαν εικόνα ή pdf αρχείο.

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Εκπαίδευση στο edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.