Νίκος Τσούλιας | Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε θέση “κυανόκρανου” και ψήφισε «παρών» στη Βουλή για την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές των Αιρετών

Μείζον πολιτικό ζήτημα για τη στάση του «αριστερού, κεντροαριστερού» κλπ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αφού η κοινοβουλευτική του ομάδα ψήφισε «παρών» στη Βουλή, στη διαδικασία για την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές των Αιρετών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων των Εκπαιδευτικών!

Η πρόσφατη ψήφιση στη Βουλή για ηλεκτρονική ψηφοφορία στη διεξαγωγή των εκλογών ανάδειξης των Αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια βρίσκει αντίθετη την εκπαιδευτική κοινότητα.
Πρόκειται για μια απόφαση που περιστέλλει βασικά χαρακτηριστικά της συλλογικής δράσης και έκφρασης του εκπαιδευτικού κινήματος. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία απομειώνει τα χαρακτηριστικά στοιχεία της συλλογικής δράσης και έκφρασης. Αφαιρεί τον ζωντανό διάλογο και την ουσιαστική επικοινωνία των εργαζόμενων. Αφυδατώνει τον πυρήνα της εκλογικής / συνδικαλιστικής λειτουργίας.
Αν χρησιμοποιείται σε έκτακτες περιπτώσεις, θα πρέπει να διασφαλίζεται η διακίνηση των θέσεων και των ιδεών των παραταξιακών ρευμάτων. Για τη συγκυρία αυτής της περιόδου το ΥΠΑΙΘ γνώριζε τα χαρακτηριστικά της και θα έπρεπε να τα λάβει υπόψη του.
Σε κάθε περίπτωση, κάθε επιχειρούμενη «τομή» σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που αφορά στον πυρήνα των συλλογικών διαδικασιών, δεν μπορεί να εισάγεται με τη μορφή τροπολογίας χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς φορείς και μάλιστα σε ένα ζήτημα που αφορά πρωτίστως τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και όχι το ΥΠΑΙΘ!
Αλλά πέραν της «αυτονόητης» πολιτικής στάσης της Ν.Δ. στο θέμα αυτό προκύπτει μείζον πολιτικό ζήτημα για τη στάση του «αριστερού, κεντροαριστερού» κλπ ΣΥ.ΡΙΖ.Α.  Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» στην εν λόγω διαδικασία!
Η απόφαση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύει με τον πιο εμφαντικό τρόπο το πως βλέπει πολιτικά και ιδεολογικά τις συλλογικές και συνδικαλιστικές λειτουργίες του συνδικαλισμού και των κοινωνικών κινημάτων.
Με ποιο σκεπτικό ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει θέση “κυανόκρανου” σε ένα ζωτικής σημασίας για το συνδικαλισμό θέμα; Τι σημαίνει αυτή η πολιτική στάση ουδετερότητας; Δημοσιοποίησε αυτή την απόφασή του ή την απέκρυψε για προφανείς λόγους; Στην πράξη δεν διευκολύνει την πολιτική απόφαση της Ν.Δ.; Ποια κομματική σκοπιμότητα εξυπηρετεί;
Είναι προφανές ότι παρακάμπτει τον πυρήνα της συλλογικής δράσης, που περιλαμβάνει τη δράση παραταξιακών ρευμάτων, το ζωντανό διάλογο και την αντιπαράθεση ιδεών σε μια τόσο κρίσιμη εκλογική διαδικασία. Όφειλαν τουλάχιστον να ξέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι εκλογές των Αιρετών στους εκπαιδευτικούς είναι μια πολύ ενεργητική διαδικασία με ιστορικό βάθος και κυρίως με αντίληψη δράσης και την ημέρα των εκλογών. Δεν είναι μια διαδικασία από το σπίτι – μια ενέργεια ιδιωτών αλλά αποφασιστικής σημασίας έκφραση ενεργών πολιτών / εκπαιδευτικών.
Επιπλέον, πέραν αυτής της αντιεκπαιδευτικής απόφασής του απορία προκαλεί η εν λόγω στάση του, αφού η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει δώσει κανένα ουσιαστικό στοιχείο για μια τέτοια ψηφοφορία. Εκτός αν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι βρίσκεται ακόμα στον «αστερισμό της σωτήριας διακυβέρνησης» του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σχήματος…

Ο Νίκος Τσούλιας, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και νυν Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής

Για τη ιστορία:

Στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020 Ψηφίστηκε ο νόμος 4728/20 που περιλαμβάνει και την περίφημη τροπολογία για τις εκλογές των αιρετών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων των εκπαιδευτικών.

Ψήφισαν:

Ν.Δ.: ΝΑΙ
ΣΥΡΙΖΑ: ΠΡΝ
Κίνημα Αλλαγής: OXI
Κ.Κ.Ε.: OXI
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: ΝΑΙ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.