Συλλαλητήριο ΥΠΑΙΘ | Μέχρι το Mall κυνήγησαν τα ΜΑΤ τους διαδηλωτές μαθητές

Δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών κατά μαθητών που βρέθηκαν στο συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου.

Εκατοντάδες μαθητές βρέθηκαν έξω από το υπουργείο Παιδείας διεκδικώντας μέτρα ασφαλείας στα σχολεία τους και απαντώντας στους εκβιασμούς του υπουργείου για τηλε-απουσία στους «καταληψίες».

Με κεντρικά αιτήματα να συγκροτηθούν ολιγομελή τμήματα μαθητών, να πραγματοποιηθούν προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί βρίσκονται σήμερα έξω από το υπουργείο Παιδείας πραγματοποιώντας νέα μαζική συγκέντρωση.

Η ένταση ξεκίνησε λίγο μετά τις 12.20 όταν μικρή ομάδα μαθητών έριξε πέτρες προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Ακολούθησε ρίψη χημικών και κρότου λάμψης από τους αστυνομικούς με αποτέλεσμα να διαλυθεί η συγκέντρωση και η ατμόσφαιρα να γίνει αποπνικτική.

Το κυνηγητό μεταξύ μαθητών και αστυνομίας κατέληξε στο γειτονικό εμπορικό κέντρο, όπου οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών.

Τι λέει η αστυνομία

Κατά τη διάρκεια σημερινής συνάθροισης έξω από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο Μαρούσι, όπου συγκεντρώθηκαν περί τα (800) άτομα, αναφέρει ανακοίνωση της Αστυνομίας, εξελίχθηκαν τα ακόλουθα περιστατικά:

  •     κατά το χρόνο διαβούλευσης, προκειμένου 5μελής αντιπροσωπεία μαθητών να εισέλθει στο Υπουργείο, (200) περίπου άτομα, από οποία (50-70) είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους άρχισαν να εκτοξεύουν, πέτρες, μπουκάλια, σίδερα, καπνογόνα, βαρελότα και ξύλα προς τον προαύλιο χώρο του Υπουργείου,
  •     στη συνέχεια τα άτομα αυτά διασπάστηκαν σε τρεις ομάδες, από τις οποίες η μία έσπασε πόρτα παρακείμενης παιδικής χαράς και άρχισε από εκεί να εκτοξεύει αντικείμενα στο χώρο του Υπουργείου, η δεύτερη κινήθηκε προς την είσοδο vip του Υπουργείου και η τρίτη επιτέθηκε σε αστυνομικές δυνάμεις, που βρισκόταν σε απόσταση (100) περίπου μέτρων, στην συμβολή των οδών Α. Παπανδρέου και Αιγαίου,
  •     οι αστυνομικοί για να αποκρούσουν τις επιθέσεις προχώρησαν στην αναγκαία χρήση δακρυγόνων και τα άτομα αποχώρησαν προς παρακείμενο πολυκατάστημα, όπου ανασυντάχθηκαν, επανήλθαν στο Υπουργείο και επιτέθηκαν άλλες (2) φορές στις αστυνομικές δυνάμεις,
  •     ενώ η πλειοψηφία των συγκεντρωμένων είχε αποχωρήσει, περίπου (200) άτομα συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο του πολυκαταστήματος και αφού άρχισαν να σπάνε μάρμαρα, επιτέθηκαν και πάλι στις αστυνομικές δυνάμεις,
  •     στη συνέχεια περί τα (50) άτομα παρέμειναν στην γέφυρα του πολυκαταστήματος και επιτίθεντο επανειλημμένα στις αστυνομικές δυνάμεις μέχρι 14.00 ώρα, οπότε και αποχώρησαν.

Από τις αστυνομικές δυνάμεις συνελήφθη ημεδαπός μαθητής γιατί πετούσε πέτρες κατά των αστυνομικών από τον προαύλιο χώρο του πολυκαταστήματος.

Προκλήθηκαν φθορές σε αστυνομικά κράνη και ασπίδες, ενώ στο πολυκατάστημα προκλήθηκαν φθορές σε κολωνάκια, στο πλακόστρωτο και σε σχάρες φρεατίων. Επιπλέον από φωτοβολίδες προκλήθηκε πυρκαγιά σε ξερά χόρτα στον προαύλιο χώρο του Υπουργείου η οποία σβήστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ο Νίκος Φίλης για τα επεισόδια

Ο τομεάρχης Παιδείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταδίκασε «το νέο ρεσιτάλ βίας και τραμπουκισμού απέναντι σε ανήλικα παιδιά και, δυστυχώς, την αποκάλυψη δύο μέρες μετά την καταδίκη της Χ.Α. πόσο ριζωμένες είναι οι ακροδεξιές αντιλήψεις μέσα στην πολιτική και την φυσική ηγεσία της Αστυνομίας».

«Η κυρία υπουργός για μια ακόμη φορά άφησε απροστάτευτα τα παιδιά στην απρόκλητη  αστυνομική βία  της Αστυνομίας. Με την απόφασή της για τιμωρία των μαθητών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, άνοιξε διάπλατα το δρόμο για κάθε είδους αυθαίρετες και επικίνδυνες συμπεριφορές εναντίον των μαθητών στα σχολεία που τελούν υπό  κατάληψη και βέβαια στα σημερινά αστυνομικά έκτροπα» τόνισε και πρόσθεσε το εξής:

«Είναι προφανές, μετά τις σημερινές αθλιότητες και την κάλυψη που παρείχε η υπουργός Παιδείας στην παραβατική συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων, ακόμη και μέσα στο χώρο του ΜΑLL, όπου κατέφυγαν οι μαθητές για να προφυλαχθούν από τα δακρυγόνα, κάθε συνάντηση και διάλογος με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, δεν έχει κανένα νόημα. Εμείς σε “διάλογο” υπό την φωταψία δακρυγόνων και βλημάτων κρότου-λάμψης δεν συμμετέχουμε».

Μοιράσου το άρθρο:

          

* Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.