Ζ. Μακρή: Πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στην αντισεισμική προστασία

Η Ζ. Μακρή υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με τον καθηγητή κ. Ευθύμιο Λέκκα, για επιμόρφωση εκπαιδευτικών στην αντισεισμική προστασία στο σχολείο.

Πρωτόκολλο συνεργασίας με τον καθηγητή κ. Ευθύμιο Λέκκα, Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας υπέγραψε η υφυπουργός Παιδείας κα Ζέττα Μακρή , προκειμένου να εκπονηθεί και υλοποιηθεί πρόγραμμα επιμόρφωσης των στελεχών εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την πρόληψη και μείωση των επιπτώσεων από τους κινδύνους που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές.

Το πρωτόκολλο αυτό, μια πρωτοβουλία της υφυπουργού Παιδείας,  αποτελεί την πιο πρόσφατη ενέργεια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ, που πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις με τους επικεφαλής φορέων, αρμόδιων για την παρακολούθηση και επιστημονική αντιμετώπιση των σεισμικών φαινομένων.

Η συχνή σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα επιβάλλει την σωστή ενημέρωση για την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του φαινομένου του σεισμού και θέτει ως προτεραιότητα της πολιτείας την παράδοση ασφαλών σχολικών μονάδων, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των κανονισμών αντισεισμικής τεχνολογίας.

Το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και συνεργασία με φορείς, που με την τεχνογνωσία και την εξειδίκευσή τους, μπορούν να συνδράμουν στο σχεδιασμό προτάσεων και τη δρομολόγηση δράσεων και συνεργειών για την αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων ως προς την αντισεισμική τους θωράκιση, με έμφαση στα πρακτικά προβλήματα των κατασκευών σε σεισμό, στην αξιολόγηση της συμπεριφοράς υφιστάμενων κατασκευών, στις επεμβάσεις για την ενίσχυση των κατασκευών.

Έρχεται αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία της χώρας

Από την άλλη πλευρά, δυναμική προτεραιότητα αποτελεί και η διαρκής ευαισθητοποίηση και εξοικείωση εκπαιδευτικών και μαθητών με τους κανόνες διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σεισμού, τόσο σε επίπεδο αυτοπροστασίας όσο και σε επίπεδο προστασίας ομάδας καθώς και η καλλιέργεια στα παιδιά της αναγκαιότητας σεβασμού στα μέτρα προστασίας.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, αντικείμενο του προγράμματος επιμόρφωσης είναι:

  • η απόκτηση πλήρους εικόνας για τη διαχείριση των καταστροφών και των κρίσεων,
  • η εκπαίδευση στην οργάνωση και στην αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν το σχολικό, οικογενειακό, εργασιακό περιβάλλον,
  • η βελτίωση των δεξιοτήτων στη λήψη μέτρων προστασίας σε ατομικό και σχολικό επίπεδο,
  • η μείωση των κάθε είδους επιπτώσεων στο χώρο των σχολικών μονάδων,
  • η μέγιστη δυνατή προστασία των μαθητών και των μαθητριών και η ταχεία ανάκαμψη μετά από ένα γεγονός καθώς και
  • η διάχυση της σχετικής γνώσης στους μαθητές και στις μαθήτριες και κατ’ επέκταση και στα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας που θα οδηγήσει στην αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών σε θέματα διαχείρισης καταστροφών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα σύνολο συνδυασμένων δράσεων και επιμορφωτικών ενοτήτων, όπως:

  • Δια ζώσης εκπαίδευση με χρήση καινοτόμου και πρωτότυπου εκπαιδευτικού υλικού το οποίο έχει συγγραφεί ειδικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα
  • Εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.
  • Χορήγηση πρωτότυπου ψηφιακού υλικού και βίντεο τα οποία είναι μοναδικά σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Ανάλυση και εκτίμηση κινδύνων, εκτίμηση τρωτότητας και υπολογισμό διακινδύνευσης σε κάθε σχολικό συγκρότημα.
  • Διεξαγωγή πρότυπων ασκήσεων διαχείρισης εκτάκτων αναγκών σε σχολικά συγκροτήματα από εξειδικευμένους επιστήμονες.
  • Κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης εκτάκτων αναγκών σε σχολικά συγκροτήματα, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά των κτιρίων και το υφιστάμενο γεωμορφολογικό, γεωδυναμικό και υδρομετεωρολογικό πλαίσιο της κάθε σχολικής μονάδας.

Για την παρακολούθηση της ορθής εκτέλεσης του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας ορίζεται κοινή επιτροπή παρακολούθησης, που αποτελείται από εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας, του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) καθώς και του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ η χρονική διάρκεια του πρωτοκόλλου είναι δεκαοκτώ μήνες.

Μετά το πέρας της επιμόρφωσης και την παρακολούθηση του προγράμματος από τους εκπαιδευτικούς, θα χορηγείται και πιστοποιητικό επιμόρφωσης για τις εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η σύνταξη σχολικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης, η διοργάνωση ασκήσεων ετοιμότητας για την περίπτωση σεισμού, η ψύχραιμη εφαρμογή του σχολικού σχεδιασμού από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, κατά τη διάρκεια του σεισμού και αμέσως μετά, κατά την εκκένωση των σχολικών κτηρίων, μπορούν να οδηγήσουν σε αποτελεσματική διαχείριση της έκτακτης ανάγκης.

Όλες οι Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, τα Τελευταία Νέα  και η Επικαιρότητα, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.