Έρχεται αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία της χώρας

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Τουρκία, προφανώς θορυβημένος από τα αποτελέσματα του σεισμού δήλωσε ότι θα ελέγξουμε το κάθε σχολείο και γρήγορα.

Σε έλεγχο στατικής επάρκειας των σχολείων σε όλη τη χώρα θα προχωρήσει ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας, όπως προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος του φορέα, καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρέθηκε μαζί με την αποστολή της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ στην Τουρκία.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε πως είναι ανάγκη ο έλεγχος στατικότητας των σχολικών συγκροτημάτων στην Ελλάδα, με αφορμή τον φονικό σεισμό στη γειτονική χώρα.

Όπως είπε, θα γίνουν έλεγχοι στατικότητας όλων των σχολικών μονάδων με τη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας. «Το κάθε σχολείο έχει τη δική του ανθεκτικότητα και τη δική του τρωτότητα. Στην Ελλάδα μέσα από ένα πρόγραμμα που έχουμε ξεκινήσει με το υπουργείο Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας θα ακτινογραφήσουμε όλα τα σχολεία της χώρας» τόνισε. «Το κάθε σχολείο θα έχει την ταυτότητά του, το σχέδιό του και θα κάνει ασκήσεις, ώστε όταν εκδηλωθεί μια σεισμική δραστηριότητα, να υπάρχει ετοιμότητα» συμπλήρωσε. Επεσήμανε, δε, ότι σε κάθε σχολείο θα πρέπει να γίνει εκπαίδευση και στους καθηγητές.

Ζ. Μακρή: Πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στην αντισεισμική προστασία

Μιλώντας για την εμπειρία του στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές ανέφερε ότι όσοι βρέθηκαν στα χαλάσματα είδαν από κοντά τα αποτελέσματα του φαινομένου και μπόρεσαν να δουν τις μετατοπίσεις και καταρρεύσεις κτιρίων. «Υπάρχουν δεκάδες βίντεο που μπορούμε να μελετήσουμε επιστημονικά, γιατί μπορούμε να δούμε σε πραγματικό χρόνο τι έγινε. Εχουμε πάρει χιλιάδες εικόνες με καταρρεύσεις κτιρίων. Μαζί με τον κ. Καρύδη που συνόδευε την αποστολή έχουμε πλήρη εικόνα της τυπολογίας των ζημιών στις κατασκευές» επισήμανε μιλώντας στο Mega. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, «το πολύτιμο αυτό υλικό μπορεί να το αξιοποιήσει η επιστημονική κοινότητα για την έρευνα, που περνά σε εφαρμογή μέσα από τους αντισεισμικούς κανονισμούς».

Σύμφωνα με τον καθηγητή αντισεισμικών κατασκευών του ΕΜΠ κ. Κωνσταντίνο Σπυράκο, είναι υποχρεωτικός ο προσεισμικός έλεγχος, κάθε δυο χρόνια, στα δημόσια κτίρια που στεγάζουν σχολεία, νοσοκομεία, υπηρεσίες κλπ. «Δυστυχώς εδώ και 20 χρόνια δεν γίνονται έλεγχοι και σε καμία περίπτωση δεν έχουν προχωρήσει οι επισκευές», τονίζει στα Dnews ο καθηγητής, εκτιμώντας ότι το 1/4 των κτιρίων παραμένει ανέλεγκτο.

Σήμερα λειτουργούν 15.000 δημόσιες σχολικές μονάδες, προσχολικής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόκειται είτε για διακριτά κτίρια, είτε για κτίρια με ενιαία λειτουργία που διαχωρίζονται μεταξύ τους με αρμούς. Ένα μεγάλος μέρος αυτών έχουν μελετηθεί με παλιότερους κανονισμούς ή δε διαθέτουν καν αντισεισμική θωράκιση.

Σε ό,τι αφορά την ακολουθούμενη μέθοδος εποπτείας, όπως αναφέρεται στα δελτία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αυτή βασίζεται σε αμερικάνικα πρότυπα  (FEMA 154/1988) προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα και απαιτεί 3 επάλληλες φάσεις:

1) Ταχύ οπτικό έλεγχο (ΤΟΕ) της δομικής και μη δομικής τρωτότητας σε όλα τα σχολικά κτίρια. Βαθμονόμηση και αξιολόγηση των δεδομένων και επιλογή εκείνης της ομάδας επισφαλών κτιρίων.

2) Εφαρμογή στα κτίρια αυτά επί τόπου μη καταστροφικών δοκιμών, επαλήθευση διατομών και οπλισμών σε κρίσιμες διατομές, εκτέλεση προσεγγιστικών υπολογισμών αντοχής καθώς και καταγραφή μιας σειράς άλλων δομικών χαρακτηριστικών και

3) Εκπόνηση μελετών ενίσχυσης και υλοποίηση των ενισχύσεων.

Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη και βαθμολογούνται αφορούν στον δομικό τύπο του κτιρίου (σκυρόδεμα, φέρουσα τοιχοποιία κ.α), τα σεισμολογικά και γεωτεχνικά στοιχεία της περιοχής, θέματα μόρφωσης του φορέα (μαλακός όροφος, μη κανονική διάταξη τοιχοπλήρωσης, οριζόντια ή καθ’ ύψος μη κανονικότητα, μεγάλο ύψος, ενδεχόμενο στρέψης, κοντά υποστυλώματα κ.α.) ενώ λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση συντήρησης του κτιρίου, ο αριθμός των μαθητών και η διάρκεια χρήσης του κτιρίου (ολοήμερο, νυχτερινό κλπ).

Όλες οι Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, τα Τελευταία Νέα  και η Επικαιρότητα, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.