Ζ. Μακρή: Σε εξέλιξη το σχέδιο αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας

Στη σχολική βία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η υφυπουργός κ. Ζέττα Μακρή σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Political.gr (έκδοση 19-20/8/2023 σελ.14).

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας

Η κα Μακρή είπε ότι  το σχέδιο αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη δρομολόγηση της πλατφόρμας για τις αναφορές περιστατικών και τη σύσταση νέων δομών και ομάδων δράσης.

Τόνισε με έμφαση το ενδιαφέρον της πολιτείας για κάθε παιδί, κάθε έφηβη και έφηβο που χρειάζεται βοήθεια και συμβουλές λέγοντας ότι “είμαστε εδώ για να ακούσουμε τη φωνή τους“.

Τι θα κάνουμε για τη σχολική βία

Δημοσιογράφος: Η βία στα σχολεία απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και αντιμετώπιση. Τι έχετε θέσει ως προτεραιότητα

Ζέττα Μαρή: Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, το ζήτημα της αντιμετώπισης της βίας, σε οποιαδήποτε μορφή της, είναι περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ! Δεδομένου ότι και αυτό αποτελεί, με τη σειρά του, όπως και όλα τα ζητήματα της ζωής, θέμα παιδείας και αγωγής, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει, ήδη από το προεκλογικό πρόγραμμα της προηγούμενης τετραετίας, τη σοβαρότητα του φαινομένου, ιδίως της ενδοσχολικής βίας και τους τρόπους αντιμετώπισής του στο σχολικό περιβάλλον.

Με ευθύνη απέναντι στα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς, τις οικογένειες και την κοινωνία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προώθησε και στήριξε πρωτοβουλίες ξεκινώντας από την αδιαπραγμάτευτη αρχή ότι η βία δεν έχει καμία θέση στα σχολεία μας.

Στις 8 Μαρτίου 2023 ψηφίστηκε στη Βουλή ο νόμος του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Ζούμε Αρμονικά Μαζί – Σπάμε τη Σιωπή»: Ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία.

Ο πρόσφατος νόμος κινείται σε πέντε άξονες και οικοδομούμε πάνω στις προηγούμενες δράσεις του υπουργείου Παιδείας, σε ένα συνεκτικό πλαίσιο ολιστικής προσέγγισης. Αναφέρω, μεταξύ άλλων, τον διπλασιασμό ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, από 1.600 το 2019 σε 3.200 ψυχολόγους/κοινωνικούς λειτουργούς το 2022, τη θεσμοθέτηση του σχολικού Συμβούλου Ζωής σε κάθε σχολική μονάδα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ακολουθούν οι οριζόντιες επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, η ενδυνάμωση υποστηρικτικών φορέων με αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού τους κατά 152% από το 2018-2019, η συνεργασία με αρμόδιους φορείς για στοχευμένες παρεμβάσεις στα σχολεία, η ένταξη στη διδασκαλία των παιδιών μας αρχών και αξιών όπως ο σεβασμός, η ανεκτικότητα μέσω των
Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, καθώς και τα 166 Νέα Προγράμματα Σπουδών, τα οποία έχουν ήδη δημοσιευτεί και εφαρμόζονται στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία και τα οποία καλλιεργούν το πνεύμα κατά της βίας και των διακρίσεων.

Έρχεται η πλατφόρμα καταγγελιών

Απαντάμε σε μια μεγάλη ανάγκη, μια και τα στοιχεία δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό των θυμάτων σιωπά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την επεξεργασία του
νομοσχεδίου, ελάχιστο ποσοστό θυμάτων εκφοβισμού απευθύνονται σε ενήλικες, ενώ περίπου το 97% των παιδιών εκτιμάται ότι φοβούνται να αναφέρουν περιστατικά σχολικού διαδικτυακού εκφοβισμού στους εκπαιδευτικούς. Για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου, δρομολογείται η δημιουργία πλατφόρμας για αναφορές περιστατικών ενδοσχολικής βίας, ανώνυμα ή επώνυμα από μαθητές, αλλά και επώνυμα από γονείς.

Συστήνουμε νέες δομές με ομάδες δράσης

Συστήνουμε νέες δομές. Σε επίπεδο σχολικής μονάδας, ο διευθυντής μαζί με έναν εκπαιδευτικό ή τον Σύμβουλο Σχολικής Ζωής θα είναι Υπεύθυνοι Αντιμετώπισης της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού. Σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, συστήνονται τετραμελείς Ομάδες Δράσης στις οποίες συμμετέχουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, ενώ σε κεντρικό επίπεδο συγκροτείται Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Επενδύουμε στους εκπαιδευτικούς μας

Επενδύουμε στους εκπαιδευτικούς μας. Σε συνέχεια των επιμορφώσεων για θέματα διαχείρισης σχολικής βίας, προχωρούμε σε ανάπτυξη στοχευμένου επιμορφωτικού υλικού. Άμεσος στόχος, η επιμόρφωση των Ομάδων Δράσης και των Υπευθύνων Αντιμετώπισης της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού και ευρύτερα οι εκπαιδευτικοί μας.

Ακούμε την κοινωνία

Ενσωματώνουμε προτάσεις της ευρύτερης κοινότητας μέσω του συστηματικού διαλόγου με φορείς εντός και εκτός εκπαιδευτικής κοινότητας, που συμπληρώνει σειρά πρωτοβουλιών μας για την πρόληψη και αντιμετώπιση ενός διεθνώς αναγνωρισμένου προβλήματος.

Στηρίζουμε τους νέους

Είμαστε, έμπρακτα και υπεύθυνα, δίπλα σε κάθε παιδί, κάθε έφηβη, κάθε έφηβο που χρειάζεται βοήθεια και συμβουλές και τους παροτρύνουμε να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν, γιατί είμαστε εδώ για να ακούσουμε τη φωνή τους.

Αναπτύσσουμε ειδικό πρόγραμμα για τον σχολικό εκφοβισμό ακολουθώντας το εθνικό σχέδιο δράσης κατά της βίας των ανηλίκων και έχουμε ως πρόταγμα τη θεμελιώδη αρχή:
«Η βία δεν έχει καμία θέση στα σχολεία μας»

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Εκπαίδευση στο edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.