Τον Σεπτέμβριο στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Στο φθινοπωρινό νομοθετικό πακέτο αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η διάταξη παράκαμψης του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Η ψήφιση των τριών πρώτων νομοσχεδίων με τη διαδικασία του επείγοντος -ψήφος αποδήμων, μέτρα ενίσχυσης εισοδήματος, κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου- έστειλαν το μηνύματος στους πολίτες πως η κυβέρνηση θέλει να αποδείξει πως οι προεκλογικές δεσμεύσεις είναι άμεσα υλοποιήσιμες.

Θεσμοθέτηση μη κρατικών ΑΕΙ, διά της οδού των διακρατικών συμφωνιών

Η αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ήταν επίσης μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κ. Μητσοτάκη. Με το νομοθετικό πλαίσιο που προωθείται θα δίνεται η δυνατότητα παράκαμψης του άρθρου 16 με τη  λειτουργία αλλοδαπών μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα μέσα από τον μηχανισμό των διακρατικών συμβάσεων.

Βέβαια, οι διακρατικές συμβάσεις δε θα λύσουν συνολικά το θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 16, -και τούτο γιατί «παραμένει, για παράδειγμα το ερώτημα, εάν, στο πλαίσιο των διακρατικών συμφωνιών, θα μπορούσαν να έλθουν Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, Πανεπιστήμια εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ήδη διερευνά σε βάθος το συγκεκριμένο ζήτημα.

Για την ασφαλή «χαρτογράφηση» του τοπίου και των προοπτικών, που ανοίγονται για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, εξετάζονται σε πρώτη φάση, οι προθέσεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από την Ευρώπη.

Ο ρόλος του άρθρου 28 του Συντάγματος

Νομική βάση του νομοθετικού πλαισίου θα αποτελέσει το άρθρο 28 του Συντάγματος που αναφέρει ότι «οι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ, σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου. Η εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων στους αλλοδαπούς τελεί πάντοτε υπό τον όρο της αμοιβαιότητας».

Όπως αναφέρεται σε ερμηνευτική δήλωση που προστέθηκε από την Αναθεώρηση του 2001, το άρθρο 28 αποτελεί θεμέλιο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Σχετική αναφορά για το θέμα της σύστασης μη κρατικών Πανεπιστημίων είχε κάνει και υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης περιγράφοντας τον βασικό πολιτικό στόχο της κυβέρνησης, που είναι όπως είπε «η αλλαγή του άρθρου 16 να γίνει χωρίς αστερίσκους, να γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα».

Ο υπουργός τόνισε ότι «μέχρι τότε, όμως, ο πρωθυπουργός είπε ότι θέλουμε να δούμε τη δυνατότητα της λειτουργίας αλλοδαπών ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα μέσα από τον μηχανισμό των διακρατικών συμβάσεων και την ενεργοποίηση των δυνατοτήτων που μας δίνει το άρθρο 28 του Συντάγματος». Εν προκειμένω «κατά την άποψή μας εφ’ όσον αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, τότε έχει χαρακτήρα υπερσυνταγματικό και μπορεί να κάμψει τη συνταγματική απαγόρευση».

Τα δύο θεσμικά βήματα που θα προβλέπονται στο νομοσχέδιο είναι τα εξής:

α) Θα συναφθούν διακρατικές συμφωνίες με χώρες, πανεπιστήμια των οποίων ενδιαφέρονται να προχωρήσουν το εγχείρημα στην Ελλάδα.

β) Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) θα θεσπίσει κριτήρια για τους όρους που θα πρέπει να πληροί το υπό ίδρυση πανεπιστήμιο.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο θεσμικό βήμα, το υπουργείο Παιδείας έχει  ήδη ξεκαθαρίσει ότι τα κριτήρια θα είναι πολύ αυστηρά και θα ελεγχθούν όλες οι λεπτομέρειες του πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας, αφού στόχος είναι το πτυχίο των πανεπιστημίων αυτών να είναι και ακαδημαϊκά και επαγγελματικά ισότιμο με εκείνο των ελληνικών, δημόσιων ΑΕΙ. Θα είναι, δηλαδή, διακριτά από τα κολέγια, που παρέχουν πτυχία με ισοδυναμία επαγγελματικών προσόντων μόνο.

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Εκπαίδευση στο edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.