Συλλαλητήρια και καταλήψεις ετοιμάζουν οι φοιτητές για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο 126 Φοιτητικών Συλλόγων απηύθυνε ενωτικό κάλεσμα προς όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τους φοιτητές ενάντια στα σχέδια για ιδιωτικά πανεπιστήμια, για οργάνωση της πάλης των φοιτητών για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ)

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή ολοκληρώθηκε ο πανελλαδικός συντονισμός φοιτητικών συλλόγων του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών το Σάββατο 16/12 στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Στην συνάντηση συμμετείχαν 126 Φοιτητικούς Συλλόγους από όλη τη χώρα, συμμετοχή που αποτέλεσε ρεκόρ πολλών χρόνων!

Δόθηκε δυναμική – μαχητική απάντηση απέναντι στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την ίδρυση ιδιωτικών μη κρατικών Πανεπιστημίων. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της χώρας συντονίστηκαν για να βάλουν το δικό τους σχέδιο δράσης απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται στις σπουδές, στα πτυχία και την εργασιακή τους προοπτική.

Διαβάστε επίσης – Μητσοτάκης: Νόμος του κράτους τα μη κρατικά πανεπιστήμια τον Ιανουάριο 2024

Τονίστηκε ότι μπορεί η κυβέρνηση να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, όμως φοιτητές με τους συλλόγους τους είναι η πραγματική πλειοψηφία στα πανεπιστήμια και απαιτούν όπως λέει το σύνθημα τους «πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές – αυτό είναι το σύγχρονο για τους φοιτητές»!

Η μαχητικότητα της συζήτησης, η πλούσια πείρα που μεταφέρθηκε, οι προτάσεις για την συνέχεια της δράσης, γεμίζουν με αισιοδοξία και δύναμη για την συνέχεια τους εκατοντάδες εκλεγμένους φοιτητές που εκπροσώπησαν τους συλλόγους τους. Το επόμενο διάστημα οργανώνεται η προσπάθεια να φτάσουν τα μηνύματα και το κάλεσμα του χθεσινού πανελλαδικού συντονισμού, κάθε συνάδελφος να ενημερωθεί!

Στις ομιλίες τους οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές, έφεραν πλούσια πείρα από την δράση που έχουν αναπτύξει οι Φοιτητικοί τους Σύλλογο και προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι θα βρεθούν αποφασιστικά απέναντι στο νομοσχέδιο που ετοιμάζουν, ανακοινώνοντας ότι ετοιμάζουν Γενικές Συνελεύσεις, συλλαλητήρια και καταλήψεις σχολών.

Τη συζήτηση απασχόλησε το πώς θα οργανωθεί η μαζική ενημέρωση των φοιτητών για το νομοσχέδιο που έρχεται, πως θα οργανωθεί η συλλογική συζήτηση και η αγωνιστική απάντηση μαζί με τους μαθητές και τα εργατικά σωματεία. Παράλληλα έγιναν συγκεκριμένες αναφορές για το πως η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα χτυπήσει τις διάφορες σχολές, το εργασιακό μέλλον των αποφοίτων.

Ξεχώρισαν οι αναφορές στην πλούσια καθημερινή αγωνιστική πρωτοπόρα δράση των φοιτητικών συλλόγων για όλα τα προβλήματα των φοιτητών, το πως αναπτύχθηκαν οι συγκλονιστικές κινητοποιήσεις για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, πως οι Φοιτητικοί Σύλλογοι με το σχέδιο δράσης τους, τα συνθήματα, τη συζήτηση σε κάθε έτος και τις μορφές πάλης που επιλέχτηκαν, εξέφρασαν τους φοιτητές. Αντίστοιχα μεταφέρθηκε πλούσια πείρα για πρωτοβουλίες των φοιτητικών συλλόγων γύρω από το επιστημονικό αντικείμενο και τον πολιτισμό, ο τρόπος δουλειάς συνολικά γύρω από τη ζωή των φοιτητών.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, εργαζομένων στα Πανεπιστήμια, της ΟΓΕ, φοιτητές από την Παλαιστίνη και οργανώσεις φοιτητών από άλλες χώρες, εκλεγμένοι μαθητές από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. Το αμφιθέατρο δονήθηκε από το σύνθημα “φοιτητές – εργατιά μια φωνή και μια γροθιά”. Παράλληλα εκφράστηκε η στήριξη στον αγώνα των σπουδαστών των ΑΕΝ και διαβάστηκε το κοινό ψήφισμα όλων των συλλόγων σπουδαστών. Ξεχωριστές στιγμές αποτέλεσαν οι χαιρετισμοί από την Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ και τον Σύλλογο Οικογένειας “Νόστος” του ΚΕΘΕΑ. Μάλιστα το σώμα της συνάντησης ενέκρινε το ψήφισμα της ομοσπονδίας για το απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που χτυπάει την δημόσια και δωρεάν απεξάρτηση. Επίσης προβλήθηκαν χαιρετιστήρια βίντεο από οργανώσεις φοιτητών του εξωτερικού που έστειλαν μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Συγκινητική στιγμή ήταν η προβολή βίντεο για την Παλαιστίνη που οι φοιτητές βροντοφώναξαν «Η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως την Λευτεριά» δίνοντας σταθερά το στίγμα της αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης, του αγώνα για απεμπλοκή της χώρας από τη σφαγή που όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν πρωτοστατήσει.

Στα πλαίσια της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν συντονισμοί των Συλλόγων των σχολών που δεν έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και των Συλλόγων Οικοτρόφων. Έγινε αναλυτική συζήτηση για το πως θα συνεχίσουν τον αγώνα για τα δικαιώματα τους, τα συγκεκριμένα αιτήματα που θα προβάλουν, το πως θα συντονίσουν πιο αποτελεσματικά τη δράση τους. Και οι δύο συντονισμοί κατέληξαν σε κοινά ψηφίσματα και διεκδικήσεις που θα δημοσιευθούν τις επόμενες μέρες.

Η συνάντηση έκλεισε μαχητικά! Τονίστηκε η ανάγκη τις λίγες μέρες που απομένουν για το κλείσιμο των σχολών να ενημερωθούν οι φοιτητές για τις αποφάσεις τις συνάντησης, να γίνουν σε όλα τα έτη και τα αμφιθέατρα ενημερώσεις, να απαντηθούν προβληματισμοί και ερωτήματα, να διευρυνθεί ακόμα περισσότερα το κλίμα αγωνιστικής απάντησης στα σχέδια τους.

Για αυτό το σκοπό ο πανελλαδικός συντονισμός ενέκρινε κοινό ενωτικό κάλεσμα προς όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τους φοιτητές ενάντια στα σχέδια για ιδιωτικά πανεπιστήμια, για οργάνωση της πάλης των φοιτητών για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές.

Στην λήξη της συνάντησης συγκροτήθηκε το νέο Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο από εκλεγμένους φοιτητές των συλλόγων που συμμετείχαν καθώς και η νέα Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ.

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Εκπαίδευση στο edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.