Σχολεία: Τι ισχύει για την αναπλήρωση των υποδιευθυντών

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση ΥΑ σχετικά με τον καθορισμό της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων επιλογής υποδιευθυντών Σχολικών Μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων (Ε.Κ.), καθώς και των υπευθύνων Τομέων Εργαστηριακών Κέντρων (Ε.Κ.) 

Παράλληλα εντός των ημερών ολοκληρώνεται από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης η συγκρότηση των Τοπικών Συμβουλίων Επιλογής.

Οι υποδιευθυντές των Σχολείων εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντα μέχρι την επιλογή των νέων

Αν και ο νόμος –πρώτη παράγραφος του άρθρου 42 του Ν.4823/21, όπως ισχύει με την τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 100 του Ν.5043/23– ορίζει για όλους τους τωρινούς υποδιευθυντές ότι η θητεία τους παρατείνεται μέχρι την επιλογή, τοποθέτηση και ανάληψη υπηρεσίας νέων στελεχών, πολλές είναι οι περιπτώσεις υποδιευθυντών σε όλη την  χώρα που είτε παραιτούνται, είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί, είτε έχουν αναλάβει άλλη θέση ευθύνης.

Πώς γίνεται η αναπλήρωση των υποδιευθυντών σχολικών μονάδων

Στην περίπτωση αυτή και μέχρι  την επιλογή νέων υποδιευθυντών με βάση τις ρυθμίσεις του  νόμου 4823/21  γίνεται αναπλήρωση σύμφωνα με το άρθρο 11 του νόμου 1566/85:

Αν δεν υπάρχει υποδιευθυντής σχολικής μονάδας ή υπεύθυνος τομέα Σ.Ε.Κ. ή απουσιάζει, τα καθήκοντα αυτά ασκεί ο ανώτερος σε βαθμό από τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στην ίδια μονάδα ή σε σχολείο που εξυπηρετείται από το Σ.Ε.Κ. κατά περίπτωση. Αν υπάρχουν ομοιόβαθμοι, καθήκοντα υποδιευθυντή ή υπεύθυνου τομέα Σ.Ε.Κ. ασκεί εκείνος που ορίζεται με απόφαση του προϊσταμένου της οικείας διεύθυνσης ή γραφείου εκπαίδευσης ύστερα από γνώμη του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου.

Για το χρονικό διάστημα που ασκεί τα καθήκοντά του ο αναπληρωτής υποδιευθυντής ή Υπεύθυνος Τομέα παίρνει το επίδομα που προβλέπεται για την αντίστοιχη θέση”.

Αναλυτικά η διαδικασία έχει ως εξής:

  1. Ελέγχεται η βαθμολογική κατάσταση των υπηρετούντων εκπαιδευτικών της Σχολικής Μονάδας ή Εκπαιδευτικών Κέντρων προκειμένου να ορισθεί ο αναπληρωτής, αν βρεθεί εκπαιδευτικός με ανώτερο βαθμό ή να διαβιβαστεί η υπόθεση στο αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο για να διατυπώσει τη γνώμη του, αν υπάρχουν ομοιόβαθμοι
  2. Διαβιβάζεται η βαθμολογική κατάσταση των ομοιόβαθμων υπηρετούντων εκπαιδευτικών της Σχολικής Μονάδας ή Ε.Κ. στο αρμόδιο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε. – Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) προκειμένου να διατυπώσει γνώμη για τον ορισμό του αναπληρωτή Υποδιευθυντή.
  3. Έκδοση πρακτικού του αρμόδιου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε. – Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) στο οποίο διατυπώνεται η γνώμη του για τον ορισμό του αναπληρωτή Υποδιευθυντή, όταν από τον έλεγχο που προηγήθηκε στο βήμα 1 βρέθηκαν ομοιόβαθμοι εκπαιδευτικοί.
  4. Εκδίδεται η απόφαση ορισμού αναπληρωτή Υποδιευθυντή Σχολικής Μονάδας ή Ε.Κ
  5. Η διαδικασία ορισμού αναπληρωτή Υποδιευθυντή Σχολικής Μονάδας ή Ε.Κ. ολοκληρώνεται με τη δημοσίευση της απόφασης ορισμού του στη “Διαυγεια”.

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Εκπαίδευση στο edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.