Σχολεία: Οι κτιριακές υποδομές δεν είναι δουλειά του Διευθυντή αλλά του δήμου

Ανακοίνωση του ΣΕΠΕ Χαλκιδικής σχετικά με την καταγραφή στοιχείων για την καταλληλότητα ή ακαταλληλότητα των κτιριακών υποδομών των σχολικών μονάδων από τους Διευθυντές των σχολείων.

Άραγε τι θα συμβεί αν εκτιμήσουμε με τη δήλωσή μας, ως κατάλληλο ένα ακατάλληλο κτήριο/αίθουσα κι έπειτα από ένα σεισμό καταρρεύσει;”, γράφει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε.  νομού Χαλκιδικής.

Ο ΣΕΠΕ τονίζει ότι τα όποια ερωτήματα αφορούν στις κτιριακές υποδομές, θα πρέπει να απευθυνθούν αποκλειστικά στις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων, που έχουν τα σχετικά αρχεία, αλλά και την επιστημονική γνώση για να απαντήσουν.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε.  νομού Χαλκιδικής “Ο Αριστοτέλης”

«Καταγραφή στοιχείων για σχολικά κτίρια»

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Μετά από οχλήσεις που δεχθήκαμε από Δ/ντές και Δ/ντριες σχολικών μονάδων, σχετικά με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στάλθηκε από τη Δ/νση Π.Ε. Χαλκιδικής, προς συμπλήρωση πινάκων που αφορούν τα κτιριακά των σχολικών μας μονάδων και μάλιστα ως επείγον, εφιστούμε την προσοχή ως προς τη συμπλήρωσή τους.

Σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν εκπαιδευτικοί να μπορούν να εκτιμήσουν την καταλληλότητα ή ακαταλληλότητα των κτιριακών υποδομών των σχολείων, για τα οποία αρμόδιες είναι αποκλειστικά οι σχετικές με αυτά υπηρεσίες κάθε Δήμου.

Επομένως, τα όποια ερωτήματα, θα πρέπει να απευθυνθούν αποκλειστικά στις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων του Νομού Χαλκιδικής, που έχουν τα σχετικά αρχεία, αλλά και την επιστημονική γνώση  για να απαντήσουν.

Είναι νωπές ακόμη οι μνήμες, της δικαστικής ταλαιπωρίας συναδέλφου μας, πρώην Διευθυντή σχολικής μονάδας της Π.Ε. Χαλκιδικής, ο οποίος βρέθηκε κατηγορούμενος για τον σοβαρό τραυματισμό μαθήτριας του σχολείου του, όταν κολόνα φωτισμού της αυλής έπεσε, λόγω του δυνατού ανέμου και της διάβρωσης των υπόγειων στηριγμάτων της.

Δεν υπήρχε καν εκτίμηση της εν λόγω κατάστασης, αφού μιλάμε για προβλήματα σε μη ορατό μέρος της κολόνας κι όμως υπόλογος και για πολλά χρόνια ταλαιπωρημένος βρέθηκε ο εν λόγω συνάδελφος Διευθυντής.

Άραγε τι θα συμβεί αν εκτιμήσουμε με τη δήλωσή μας, ως κατάλληλο ένα ακατάλληλο κτήριο/αίθουσα κι έπειτα από ένα σεισμό καταρρεύσει;

Ή αν με δική μας εκτίμηση δηλώσουμε ένα ακατάλληλο κτήριο ότι το επιτρέπουμε να λειτουργεί κανονικά;

Υπάρχουν οι απαιτούμενες γνώσεις από τους Δ/ντές-ντριες για να στηριχθεί η όποια εκτίμηση;

Καλούμε τη Δ/νση Π.Ε. Χαλκιδικής να ανακαλέσει την ηλεκτρονική οδηγία της και τα όποια στοιχεία ζητά η Π.Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, να δοθούν αποκλειστικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων, μετά από σοβαρό έλεγχο.

Καλούμε τους Δ/ντές-ντριες να αναλογιστούν την ευθύνη που απορρέει η όποια δήλωσή τους.

Ζητούμε να ενεργοποιηθούν άμεσα κλιμάκια επιστημόνων, που έχουν τη γνωστική επάρκεια για να προβούν σε τέτοιες κρίσεις και να πραγματοποιείται σχετικός έλεγχος των σχολικών υποδομών τουλάχιστον μία φορά ανά σχολικό έτος.

Καλούμε τη Δ.Ο.Ε. να πάρει δημόσια θέση για το παραπάνω ζήτημα. Η ασφάλεια τόσο των μαθητών όσο και του προσωπικού που εργάζεται στα σχολεία μας, είναι πρωτίστως ευθύνη της πολιτείας. Η εκπαιδευτική κοινότητα δε θα πάρει στις πλάτες της κι αυτό το ζήτημα.

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Εκπαίδευση στο edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.