Πραγματοποιήθηκε η 46η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος

Μία δράση με διεθνή χαρακτήρα και έμφαση στη δια βίου μάθηση, αφιερωμένη στην ανάπτυξη των προσωπικών, ακαδημαϊκών και επαγγελματικών δεξιοτήτων της νέας γενιάς, διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος.

Πρόκειται για την 46η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τις 14 έως τις 18 Δεκεμβρίου του 2023, υπό τη θεματική:  “Αέναη Άνθηση των Νέων: Επανεξιολογούμε τις παιδαγωγικές μεθόδους και επενδύουμε στη δια βίου μάθηση – Perpetual Bloom of the Youth: Re-evaluating pedagogical methods and investing in lifelong learning”

Προετοιμάζοντας τους πολίτες του αύριο

Πιστό στις αξίες του διαλόγου, του συνεργατικού πνεύματος και του σεβασμού, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων (ΕΚΝ) ενθαρρύνει τους νέους να συμμετάσχουν ενεργά στα ευρωπαϊκά κοινά, στον εθελοντισμό και στον πολιτικό διάλογο, ώστε να ανακαλύψουν εμπράκτως τις κλίσεις και τα ταλέντα τους και να αναπτύξουν πολυδιάστατα τις ικανότητές τους.

Στόχος της 46ης Εθνικής Συνδιάσκεψης Επιλογής ήταν οι συμμετέχοντες να ανακαλύψουν τρόπους ανάδειξης των δεξιοτήτων τους και να καλλιεργήσουν το δημοκρατικό πνεύμα μέσα από γόνιμους διαλόγους και συζητήσεις. 

“Σε μια εποχή όπου ο ρόλος της διά βίου μάθησης παραγκωνίζεται συνεχώς και όπου από μικρή ηλικία βομβαρδιζόμαστε και περιοριζόμαστε σε απολύτως τεχνοκρατικά θέματα, αυτό που θα θέλαμε να πετύχουμε μέσα από την Συνδιάσκεψη μας είναι τα άτομα που θα συμμετέχουν να έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις προσωπικές αλλά και τις γνωστικές τους ικανότητες. Θα θέλαμε μέσα από τις δραστηριότητες της δράσης μας, οι οποίες θα διέπονται από το πνεύμα της διά βίου μάθησης, Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μέσα από την επαφή με άτομα από διαφορετικά μέρη της Ευρώπης, με διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά υπόβαθρα και πολιτισμούς.”

Οι μαθητές κατά τη διάρκεια της 46ης Εθνικής Συνδιάσκεψης Επιλογής είχαν τη δυνατότητα να συνδιαλεχθούν πάνω στη θεματική της ομάδας τους με στόχο τη δημιουργία ενός ομόφωνου ψηφίσματος που θα προτείνει λύσεις στο τέθεν ζήτημα.

Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με θεματικές όπως η τεχνολογική εκπαίδευση, η ενσωμάτωση των τεχνών και του πολιτισμού στα σχολικά προγράμματα σπουδών, η αντιμετώπιση των ζητημάτων ψυχικής υγείας μέσω της ένταξης κοινωνικής και συναισθηματικής μάθησης (SEL) στα σχολικά προγράμματα σπουδών, η παραπληροφόρηση σχετικά με το κλίμα αλλά και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενώνοντας νέους και νέες από κάθε γωνιά της Ευρώπης

Η 46η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος προώθησε έντονα τη διαπολιτισμική διάδραση, καθώς συμμετέχοντές του ήταν νέοι και νέες από όλα τα γεωγραφικά μήκη της Ευρώπης, με μικρότερη ή μεγαλύτερη εμπειρία στον χώρο του ΕΚΝ, από ποικίλα κοινωνικό-πολιτιστικά υπόβαθρα.

Πιο συγκεκριμένα, στη δράση συμμετείχαν 120 μαθητές από τη Βόρεια Ελλάδα οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να δικτυωθούν και να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους, να εξασκήσουν την κριτική τους σκέψη και πλήθος άλλων ικανοτήτων τους μέσα από τη βιωματική -και όχι μόνο- μάθηση, να ενημερωθούν, να αντλήσουν έμπνευση και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση πλαισιώθηκε από 70 λειτουργικά στελέχη και εθελοντές από Ελλάδα και εξωτερικό, με σκοπό τη βέλτιστη υλοποίησή της.

Το edweek.gr βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης παρακαλουθώντας κάποια trainings, στηρίζοντας με τον δικό του τρόπο την πρωτοβουλία αυτή.

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Εκπαίδευση στο edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.