Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής Ολύνθου: Από το όραμα στην απογοήτευση

Άδειο και αναξιοποίητο παραμένει για πάνω από ένα χρόνο τώρα το πρότυπο πάρκο κυκλοφοριακης αγωγής στην Όλυνθο Χαλκιδικής που κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Πρόκειται για έναν διαδραστικό χώρο, που ξεκίνησε να διαμορφώνεται από την ιδέα και το όραμα του πρώην διευθυντή του δημοτικού σχολείου Ολύνθου, Βασίλη Μισαηλiδη.

Το πάρκο που εκτείνεται σε 500 τμ εγκαινιάστηκc τον Απρίλιο του 2019 σε πανηγυρικό κλίμα από την τοπική κοινωνία και τους λειτουργούς της εκπαίδευσης. Το σκεπτικό ήταν οι μαθητές να αναπτύξουν μία συνολική κυκλοφοριακή παιδεία μέσα από διαδραστικές λειτουργίες και βιωματικά δρώμενα, με κυκλικούς κόμβους. διαβάσεις πεζών, δρόμους μονής και διπλής κατεύθυνσης, σηματοδότες κ.ά.  Η πρώτη σκέψη προέβλεπε τη δημιουργία ποδηλατικής πίστας, αλλά στη συνέχεια άλλαξαν τα πράγματα.

Το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής με την ιδιαίτερη λειτουργία του ήταν μια σκέψη που τελικά έγινε πράξη. Ο δήμος Πολυγύρου μάλιστα είχε συμβάλλει με τη βοήθεια της τεχνικής του υπηρεσίας στη μελέτη και κατασκευή τον πάρκου, και στη συνέχεια ακολούθησαν οι επαφές με το Ιδρυμα Νιάρχος.

«Το όραμα των εκπαιδευτικών και το πείσμα τους οδήγησε στο Θετικό αποτέλεσμα», είχε δηλώσει τότε στα εγκαίνια, η υπεύθυνη του Τμήματος Δωρεών του Ιδρύματος, Αρίστη Σταθακοπούλου.

Αγκαλιάστηκε με θέρμη και ενθουσιασμό.

Τον πρώτο χρόνο και πριν από τους περιορισμούς της πανδημίας, η φήμη του πάρκου διαδόθηκε ταχύτατα και πολλά σχολεία από κάθε γωνιά πρoγραμμάτισαν τις επισκέψεις τους. Τα πρώτα στοιχεία ανέφεραν ότι μεγάλος αριθμός σχολείων έκλεινε ραντεβού για επισκέψεις στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής. Σε κάθε επίσκεψη πετύχαινε πλήρως ο σκοπός του πάρκου που ήταν η βιωματική εκπαίδευση και ψυχαγωγία σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής με στόχο την ευαισθητοποίηση, στην ορθή απόκτηση οδικής συμπεριφοράς και γενικά την προώθηση και την καλλιέργεια θετικών προτύπων κυκλοφοριακής κουλτούρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη είχε επισκεφτεί το πάρκο και επί 2 ώρες παρακολούθησε το πρόγραμμα «Φωνάζουμε STOP στα ατυχήματα».

Δυστυχώς ήταν προφητική η έκκληση του τότε διευθυντή του σχολείου, Β. Μισαηλίδη προς την κ. Ζαχαράκη που είπε. «Η επίσκεψή σας  θα επιθυμούσαμε να σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη λειτουργίας του πάρκου και σε καμιά περίπτωση να μην σημάνει την αυλαία του. Ευελπιστούμε στη θεσμοθέτηση της οργανωτικής στήριξής του

Η πανδημία του κορωνοϊού και η καραντίνα απομόνωσε το μαθητικά δυναμικό και περιόρισε σταδιακά, μέχρι που εκμηδένισε, τις επισκέψεις. Μέχρι τότε, ο πρωτεργάτης της ιδέας για τη δημιουργία του πάρκου, Βασίλης Μισαηλίδης, υπηρετούσε στο δημοτικό σχολείο Ολύνθου και μπορούσε να δέχεται τους μαθητές και να λετουργεί το πάρκο. Με τη συνταξιοδότησή του ωστόσο, μπήκε τέλος και στις επισκέψεις των σχολείων καθώς πλέον δεν υπάρχει υπεύθυνος κυκλοφορικής αγωγής για τη λειτουργία του χώρου.

Ο χώρος είναι δημοτικός και ο δήμος Πολυγύρου συμβάλλει στο κομμάτι των υποδομών. Παρόλα αυτά, η λειτουργία του πάρκου απαιτεί εκπαιδευτικό προσωπικό που δεν υπάρχει στην παρούσα φάση, με αποτέλεσμα η δημοτική αρχή να σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Πάντως και μετά τη συνταξιοδότησή του ο κ. Μησαηλίδης πιέζει και προσπαθεί για τη συνέχιση της λειτουργίας του πρότυπου διαδραστικού πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής του Δημοτικό Σχολείο Ολύνθου.

Πηγή:  Κυριακάτικη Μακεδονία

Όλες οι Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, τα Τελευταία Νέα  και η Επικαιρότητα, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.