Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο»

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια θα παρουσιάσει ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο υπουργικό Συμβούλιο, την επόμενη Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023.

Το Σχέδιο Νόμου αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με στόχο να ψηφιστεί στη Βουλή το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2024.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο»

Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο στοχεύει σε:

Α. Απελευθέρωση από την κρατική γραφειοκρατία και

Β. Απελευθέρωση από το κρατικό μονοπώλιο.

Οι διατάξεις για τα κρατικά πανεπιστήμια αναμένεται να περιλαμβάνουν:

  • εμβάθυνση της πολιτικής για  διεθνοποίηση των ελληνικών Πανεπιστημίων,
  • καθιέρωση περισσότερων κοινών προγραμμάτων (joint degrees) με ξένα ΑΕΙ,
  • δημιουργία περισσότερων ερευνητικών προγραμμάτων, τη λήξη του κρατικού μονοπωλίου σε ό,τι αφορά τα ελληνικά Πανεπιστήμια
  • τερματισμό της γραφειοκρατίας στους  ΕΛΚΕ
  • σχέδιο χρηματοδότησης των φοιτητών με πρωτότυπες ιδέες με τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα δέχεται προτάσεις φοιτητών, συγκεριμένων κατηγοριών, όπως: Τεχνολογία Επιχειρηματικά σχέδια κλπ.

Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Πώς θα γίνονται οι εγγραφές

Οι προϋποθέσεις εγγραφής των ενδιαφερομένων στα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια, θα ορίζονται από τον κανονισμό σπουδών του κάθε ιδρύματος.

Για παράδειγμα σε περιζήτητες σχολές, όπως Ιατρικές, αναμένεται ως προϋπόθεση η υψηλή  βαθμολογία σε συγκεκριμένα μαθήματα.

Σε σχολές που δε θα είναι στον πίνακα με μεγάλη ζήτηση, μπορεί να τεθεί ως προϋπόθεση η βαθμολογία σε κάποια μαθήματα, αλλά θα είναι χαμηλή.

Για την εγγραφή σε Μη Κρατικό Πανεπιστήμιο σε Προπτυχιακό τμήμα, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει  να κατέχει:

α) Απολυτήριο αναγνωρισμένο Λυκείου ή

β) Απολυτήριο που αποκτήθηκε σε άλλη χώρα  ισότιμο ή αντίστοιχο του ελληνικού Λυκείου.

Η εγγραφή στα μεταπτυχιακά προγράμματα θα γίνεται μόνο σε πτυχιούχους προπτυχιακών προγραμμάτων.

Τα κριτήρια αδειοδότησης και λειτουργίας

Τα κριτήρια αδειοδότησης και λειτουργίας των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα θα είναι τα αυστηρότερα στην Ευρώπη, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης μιλώντας στο OT FORUM.

Δε θα έχουμε Πανεπιστήμια του ενός ορόφουδιαβεβαίωσε ο υπουργός Παιδείας και τόνισε πως τα κριτήρια τα οποία θα τεθούν είναι:

  • Κτηριολογικαά
  • Οικονομικά
  • Ακαδημαϊκά  για τα μέλη ΔΕΠ, τα οποία θα είναι πάρα πολύ αυστηρά
  • Θα πρέπει να υπάρχει Σχέδιο Οργανισμού

Η ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστημίου κεντρική επιδίωξη

Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κ. Πιερρακάκης ξεκαθάρισε, για μια ακόμη φορά, την προτεραιότητα που έχουν για την κυβέρνηση τα δημόσια πανεπιστήμια. «Τα δημόσια πανεπιστήμια παραμένουν η βασική μας προτεραιότητα και η ενίσχυσή τους αποτελεί κεντρική επιδίωξη. Η πρόοδος των δημόσιων πανεπιστημίων είναι θέμα αύξησης της χρηματοδότησης για υποδομές, για έρευνα και για τη φοιτητική μέριμνα, αλλά ταυτόχρονα είναι πρόοδος η μείωση της γραφειοκρατίας, η ενθάρρυνση της εξωστρέφειας, η επένδυση σε σύγχρονα αντικείμενα και προγράμματα σπουδών.

Όλα αυτά συγκροτούν μια ενιαία πρόκληση που συνοψίζεται ως “ελεύθερο πανεπιστήμιο”: ένα πανεπιστήμιο που θα διαθέτει τους αναγκαίους πόρους, λειτουργικές δομές, έμφαση στη γνώση και καινοτόμο προσανατολισμό».

Αύξηση στο εθνικό ΑΕΙ κατά 1% θα δώσουν τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

Ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε πως η υιοθέτηση των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων θα προσφέρει, πέραν των αδιαμφισβήτητων εκπαιδευτικών οφελημάτων και ισχυρά οικονομικά ανάλογα.

Προσδιόρισε, μάλιστα, το όφελος για την ελληνική οικονομία τουλάχιστον στο 1% του ΑΕΠ.

«Το «ελεύθερο πανεπιστήμιο» θα αναβαθμίσει τα δημόσια ΑΕΙ, θα ανοίξει νέους ορίζοντες σε γνώση και έρευνα, θα αυξήσει τουλάχιστον 1% το ΑΕΠ και θα ενισχύσει την «ήπια ισχύ» της χώρας» ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης με ανάρτησή του στο “Χ”

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Εκπαίδευση στο edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.