Καθοριστική εβδομάδα για λιανεμπόριο και σχολεία – Τα σενάρια!

Δεν έγιναν τελικά την Παρασκευή 19/2 οι πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων, τις μεταλλάξεις, το λιανεμπόριο, την εστίαση, τις μετακινήσεις αλλά και τη διπλή μάσκα.

Αιτία, οι απογοητευτικοί αριθμοί των κρουσμάτων που καταγράφτηκαν τόσο την εβδομάδα που μας πέρασε όσο και αυτή που διανύουμε, που άγγιξαν και πάλι τα 1.500 ημερησίως και τα οποία έβαλαν σε σκέψεις την κυβέρνηση για νέους περιορισμούς και αυστηρότερη επιβολή καραντίνας , υποχρεώνοντας τους ειδικούς της επιτροπής να αναθεωρήσουν τις εισηγήσεις τους.

Εν τω μεταξύ τόσο ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, όσο και άλλοι ειδικοί λοιμωξιολόγοι επισήμαναν σε δηλώσεις τους ότι τα αποτελέσματα του lockdown δεν έχουν φανεί ακόμα και πως τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε σημαντική μείωση στις μολύνσεις.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή και για τις επόμενες εβδομάδες θα είμαστε σε μια πορεία διακύμανσης, η οποία θα μας οδηγήσει σταδιακά σε μια μείωση των κρουσμάτων».

Αυτό όμως που ανησυχεί την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την κυβέρνηση είναι ότι τα νοσοκομεία παραμένουν στο «κόκκινο» και η πίεση είναι ασφυκτική. Σύμφωνα με το newsbomb.gr η πίεση στα νοσοκομεία της Αθήνας είναι ασφυκτική, με τις ΜΕΘ να εξαντλούνται μέρα με τη μέρα και το υπουργείο Υγείας να αναζητά εναγωνίως λύσεις στο μείζον πρόβλημα. Στις συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν όλη την προσεχή εβδομάδα, το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η κατάσταση στο ΕΣΥ. Αν το Σύστημα αντέξει και αυτή την εβδομάδα και παράλληλα υπάρξει βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων τότε θα πέσει στο τραπέζι το σταδιακό άνοιγμα ορισμένων τομέων, χωρίς να επιβεβαιώνονται μέχρι σήμερα οι εκτιμήσεις των ειδικών.

Άνοιγμα σχολείων

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία. Όχι άμεσα όλες οι βαθμίδες προφανώς, αλλά, τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σε πρώτη φάση και στη συνέχεια τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Πότε θα γίνει αυτό; Στο τραπέζι σύμφωνα  με πληροφορίες του edweek έπεσε προχθές η εισήγηση για άνοιγμα Δημοτικών και Νηπιαγωγείων στις 8 Μαρτίου  και μια εβδομάδα μετά στις 15 Μαρτίου άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων.  Όλα αυτά βέβαια σε συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία είναι ασταθή και κάθε μέρα αλλάζουν δραματικά.

Ένα δεύτερο σενάριο θέλει να ανοίγουν πρώτα τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία και όσον αφορά στα Γυμνάσια και τα Λύκεια να λειτουργούν εναλλάξ με δια ζώσης εκπαίδευση. Δηλαδή όταν ανοίξουν τα Γυμνάσια, τα Λύκεια θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση και το αντίθετο, το οποίο όμως φαίνεται ότι δεν κερδίζει έδαφος.

Εστίαση- Λιανεμπόριο 

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα του Λιανεμπορίου και της Εστίασης το σίγουρο είναι πως πρώτα θα δουν οι λοιμωξιολόγοι το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τα ανοιχτά καταστήματα και τα σχολεία και μετά θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν εμπορικά, καφέ, μπαρ και εστιατόρια. Αν η επιδημιολογική κατάσταση σταθεροποιηθεί ή παρουσιάσει βελτίωση και δεν επιδεινωθεί μετά το άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων, τότε το ζήτημα ίσως μπει στην ατζέντα των συζητήσεων.  Ο τρόπος που θα ψωνίζουμε, αρχικά click away και… βλέπουμε. Κατά πάσα πιθανότητα πάμε για το Πάσχα!

Τι θα γίνει το Πάσχα;

Σύμφωνα με δηλώσεις του Καθηγητή Πνευμονολογία Θεόδωρου Βασιλακόπουλου στον ΣΚΑΙ, το φετινό Πάσχα θα είναι ένα πολύ καλύτερο από το περσινό, εκτιμώντας ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα θα βελτιωθούν.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, «με σχεδόν 1.500 κρούσματα έχουμε 25 θανάτους. Με τον διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων το Νοέμβριο είχαμε 100 θανάτους. Αναλογικά ανά 100 κρούσματα έχουμε τους μισούς θανάτους. Πιθανότερη εξήγηση είναι ότι με τον εμβολιασμό καλύψαμε τους ηλικιωμένους που πάνε στο νοσοκομείο και χάνουν τη ζωή τους. Έτσι, αν συνεχίσει να πηγαίνει καλά ο εμβολιασμός και αυξηθούν και οι δόσεις, θα φτάσουμε στο Πάσχα και θα έχουμε εμβολιασμένο τουλάχιστον με την πρώτη δόση το μεγαλύτερο μέρος του ευπαθούς πληθυσμού». 

Μιλώντας για τις μετακινήσεις εμβολιασμένων από νομό σε νομό, ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι όποιος έχει εμβολιαστεί δεν κινδυνεύει από σοβαρή νόσο. Μετά την πρώτη δόση, μάλιστα, το ποσοστό αυτών που έχουν τον ιό στον οργανισμό τους είναι ελάχιστο και τον διατηρούν για ελάχιστο χρόνο και σε επίπεδο που μάλλον δεν είναι μεταδοτικός.

«Αν αυτός ο άνθρωπος φορέσει και τη μάσκα του, δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος να μολύνει κανέναν»Για να τελειώσουμε με τη μάσκα θα πρέπει να αποκτήσουμε την «ανοσία αγέλης», την οποία εκτιμά ότι θα έχουμε γύρω στον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όλες οι Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, τα Τελευταία Νέα  και η Επικαιρότητα, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.