Διευθυντές σχολείων: Εξαγγελία από τη Δ. Μιχαηλίδου για «έξτρα κίνητρο»!

Για «έξτρα κίνητρο» που θα πρέπει να δώσει η πολιτεία στους διευθυντές σχολείων έκανε λόγο η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega.

«Μέχρι τώρα έχουμε τοποθετήσει τους νέους Διευθυντές σχολείων και ελέγχουμε που μπορεί να υπάρχουν κενά διευθυντών. Τα κενά αυτά δεν έχουν καλυφθεί γατί μέχρι τώρα η πολιτεία δεν έχει θεραπεύσει το έξτρα κίνητρο που πρέπει να δώσει σε έναν δημόσιο λειτουργό, για να γίνει διευθυντής και να πάρει όλη την ευθύνη επάνω του. Το να είσαι διευθυντής σε κάποιο σχολείο είναι μια μεγάλη ευθύνη, είπε η υφυπουργός Παιδείας. Είναι μεγάλη προτεραιότητα να αυξήσουμε τους μισθούς των εκπαιδευτικών που μπαίνουν τώρα στην εκπαίδευση αλλά και όσων έχουν θέσεις ευθύνης», ανέφερε.

Το επίδομα θέσης ευθύνης

Με δεδομένο ότι η αύξηση του επιδόματος θα είναι περίπου 30% για όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης, η μέση αναπροσαρμογή για τους Διευθυντές θα είναι της τάξης των 135 ευρώ μεικτά.

Θυμίζουμε ότι το επίδομα θέσης ευθύνης το λαμβάνουν περίπου 65.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Αφορά τμηματάρχες, υποδιευθυντές, διευθυντές, γενικούς διευθυντές, ενώ αντιστοίχως αφορά και στα επιδόματα θέσεως ευθύνης των ενστόλων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των ιατρών του ΕΣΥ, των ερευνητών, των προϊσταμένων εκπαίδευσης κ.λπ..

Έτσι, ένας τμηματάρχης θα λάβει επιπλέον 87 ευρώ, ένας υποδιευθυντής 105 ευρώ, ένας διευθυντής 135 ευρώ και ένας γενικός διευθυντής 300 ευρώ περισσότερα τον μήνα. Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 51,6 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Το νέο μισθολόγιο σχεδιάζεται να εφαρμοστεί από 1/1/2024 και θα είναι η πρώτη φορά που οι εκπαιδευτικοί θα δουν αυξήσεις μετά από 14 χρόνια.

Για τον λόγο αυτό έχει δεσμευτεί  δημοσιονομικός χώρος ύψους 500 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 4% της μισθολογικής δαπάνης του δημόσιου τομέα. Το ποσοστό αυτό δε θα δοθεί οριζόντια σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους. Όλοι θα δουν μια αναπροσαρμογή του μισθού τους, αλλά οι νεοεισερχόμενοι στη δημόσια διοίκηση και όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης θα λάβουν – κατά πάσα πιθανότητα – υψηλότερη αύξηση από το 4%. Θα είναι η πρώτη φορά που ένας μισθός του δημόσιου τομέα θα “ξεπαγώσει” από την έναρξη της μνημονιακής περιόδου.

Αναλυτικά τα ποσά που προκύπτουν για τους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη εκπαίδευσης

Εκπαιδευτικός με 2 παιδιά θα δει αύξηση 70 περίπου ευρώ τον μήνα στον μισθό του και επιπλέον 50 ευρώ αύξηση της οικογενειακής παροχής για τα δυο παιδιά. Συνολικό ετήσιο όφελος: 1.440 ευρώ.  Αν ο εκπαιδευτικός αυτός κατέχει και τη θέση υποδιευθυντή τότε θα έχει επιπλέον όφελος της τάξεως των 105 ευρώ τον μήνα λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης.  Στο συνολικό όφελος θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα αποφέρει επιπλέον όφελος 220 ευρώ τον χρόνο.

 Εκπαιδευτικός σε θέση Διευθυντή με 1 παιδί θα δει 70 ευρώ τον μήνα αύξηση μισθού και επιπλέον 20 ευρώ τον μήνα αύξηση της οικογενειακής παροχής για το παιδί. Επιπλέον θα δει 30% αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης που λαμβάνει, δηλαδή επιπλέον 135 ευρώ τον μήνα. Ετήσιο όφελος: 2.700 ευρώ μικτά ή 1674 ευρώ καθαρά.

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Εκπαίδευση στο edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.