Μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Παιδείας για την 48η επέτειο του Πολυτεχνείου

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας απευθύνεται στους νέους με μηνύματα για την 48η επέτειο της μεγάλης φοιτητικής εξέγερσης.

Το μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως 

Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές και εκπαιδευτικοί,

ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Τρεις λέξεις, ένα σύνθημα. Ένα σύνθημα των εξεγερμένων φοιτητών του Νοεμβρίου του 1973, που συνόψισε στην απλότητά του τις βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη κάθε κοινωνίας, κάθε λαού. Ένα σύνθημα που ενώθηκε με τη φωνή όλων των πολιτών και κλόνισε το δικτατορικό καθεστώς.

Οι φοιτητές της εποχής πρωτοστάτησαν στον αγώνα κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, σε μία εποχή ανελευθερίας, διωγμών αντιφρονούντων, καταπάτησης θεμελιωδών δικαιωμάτων, απουσίας από το διεθνές γίγνεσθαι. Μιας επταετίας κατά την οποία η χώρα μας διχάστηκε, σκοτείνιασε, απομονώθηκε, βρέθηκε στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων, υπέστη εθνικές απώλειες.

Η Παιδεία πρωταγωνιστεί στη μάχη για δικαιοσύνη, ελευθερία, δημοκρατία. Είναι συνυφασμένη με αυτά τα ιδανικά, στοχεύει στην καλλιέργεια και την επιδίωξή τους. Κατοχυρώνει, μαζί με άλλες πρωτοβουλίες της Πολιτείας, την ισότητα των ευκαιριών στους νέους πολίτες της χώρας μας, είναι βασική προϋπόθεση για την κοινωνική κινητικότητα, για τη δημοκρατική δομή της κοινωνίας μας. Αποτελεί όχημα για ένα καλύτερο αύριο, εξασφαλίζει στα παιδιά μας εφόδια, ώστε αυτό το καλύτερο αύριο να έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν πράξη.

Ήδη από φέτος, αγαπητοί μας εκπαιδευτικοί, με την καίρια συνδρομή σας, αξίες όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο αλληλοσεβασμός, η πολιτειότητα, καθώς και δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη και η επίλυση προβλημάτων, αποκτούν ακόμη πιο ενισχυμένο ρόλο στα σχολεία μας, μέσω των εργαστηρίων δεξιοτήτων. Μέσα από τα νέα προγράμματα σπουδών, αγαπητοί μας μαθητές, θα μπορείτε να προσεγγίζετε πιο βιωματικά τα ιστορικά γεγονότα και να εξοικειώνεστε καλύτερα με το πλαίσιο στο οποίο αυτά συνέβησαν.

Έτσι, με εφόδιο τη γνώση και με οδηγό τις αξίες, εσείς, οι αυριανοί διαμορφωτές της ιστορίας μας, θα μπορέσετε να γράψετε τις πιο λαμπρές σελίδες της, εμπνεόμενοι και από τα ιδανικά των φοιτητών του Πολυτεχνείου για δημοκρατία και ελευθερία.

Το μήνυμα της υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττας Μακρή

Ένα μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου, την εξέγερση κατά της δικτατορίας, ένα μήνυμα για τη νεολαία που προηγείται πάντα, για να πηγαίνουμε όλοι μπροστά με το κεφάλι ψηλά και το βλέμμα ψηλότερα.

Ένα μήνυμα που είναι ριζωμένο στις καρδιές μας και στις συνειδήσεις μας και, κάθε χρόνο, βγαίνει μπροστά επίκαιρο, ουσιαστικό, αγνό και αληθινό, όπως η ορμή, η πίστη και το θάρρος της νεολαίας του ’73 απέναντι στο δικτατορικό καθεστώς.

Μια επέτειος δυναμική που απαιτεί από τη μνήμη να είναι δυνατή και περήφανη, που διεκδικεί από τη ζωή να είναι τολμηρή και δίκαιη, που αξιώνει από την ιστορία να είναι σε επαγρύπνηση, να μην επαναλαμβάνει λάθη, να μην συγχωρεί πισωγυρίσματα, να μην επιτρέπει εγκλήματα.

17 Νοεμβρίου 1973 – 17 Νοεμβρίου 2021- 48 χρόνια που τιμούμε, με σεβασμό και συγκίνηση, τους φοιτητές – σύμβολα αντίστασης και αγώνα για Ελευθερία, Αξιοπρέπεια, Δημοκρατία, Παιδεία, κρατάμε ζωντανό το όραμα της εξέγερσης και της θυσίας τους, ενώνουμε τις φωνές μας με τη φωνή τους που ηχεί στεντόρεια στα αυτιά μας μέσα από το οπτικό και ηχητικό υλικό μιας εποχής, που δε θα ξεχαστεί.

Διδάσκουμε, σε βάθος, στα παιδιά μας τα πρόσφατα γεγονότα, τα ιδανικά και τις αξίες για τις οποίες αξίζει να παλεύουμε, μετατρέπουμε την ιστορία σε έμπνευση και το παράδειγμα των εξεγερμένων φοιτητών σε πυξίδα και οδηγό για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Το Πολυτεχνείο ζει μέσα από εμάς, μέσα από τα παιδιά μας, μέσα από κάθε επόμενη γενιά, μέσα από την Παιδεία μας!

Το μήνυμα του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελου Συρίγου

«Τον Φεβρουάριο και τον Νοέμβριο του 1973 οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, αρχικά στη Νομική και μετά στο Πολυτεχνείο, με τις διαδηλώσεις και την αντίδρασή τους στη Χούντα ξέπλυναν την εξαετή σιωπή και την ανοχή των πολλών απέναντι στον ολοκληρωτισμό.
Όταν κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο δεν ήξεραν τι θα ακολουθήσει.
– Δεν ήξεραν ότι η φωνή “εδώ Πολυτεχνείο” θα γινόταν σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα.
– Δεν ήξεραν ότι Έλληνες θα πυροβολούσαν Έλληνες στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο.
– Δεν ήξεραν ότι θα γινόταν το αδιανόητο, ένα τεθωρακισμένο άρμα του στρατού να τσακίσει την πύλη του Πολυτεχνείου.
– Δεν ήξεραν ότι ο αγώνας τους θα γινόταν όνομα δημοσίων δρόμων: “οδός Ηρώων Πολυτεχνείου”
– Δεν ήξεραν και πολλά άλλα, καλά αλλά και κακά, που αργότερα έγιναν στο όνομα του αγώνα τους.
Εκείνο που ήξεραν ήταν ότι έμπαιναν σε αυτόν τον αγώνα με μόνα όπλα τη δύναμη της καρδιάς και την αψηφισιά της ηλικίας τους γιατί ήθελαν να αναπνεύσουν ελεύθεροι.
Σαράντα οκτώ χρόνια μετά, χαιρετίζουμε τους νεαρούς Έλληνες (του 1973, του σήμερα, του αύριο) και όλους όσους επιλέγουν να μπαίνουν μπροστά επειδή συμμετέχουν “στην αγωνία αυτού του τόπου για ζωή”».

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.