Τσιόδρας: Άνοιγμα σχολείων με «τριπλό δίχτυ ασφαλείας» και μαζικούς ελέγχους

Υπέρ του «ανοίγματος» της κοινωνίας τάσσεται ανοιχτά πλέον ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας προτείνοντας την αλλαγή μοντέλου διαχείρισης ανάσχεσης του κορωνοϊού, συνιστώντας μάλιστα το άνοιγμα των σχολείων αλλά μόνο με μαζικούς ελέγχους.

Στο φως ήρθαν τα κυριότερα σημεία από το προσχέδιο της εισήγησης του Σωτήρη Τσιόδρα στη συνεδρίασης της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή 19 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το Documento, που δημοσίευσε τα βασικά σημείο της εισήγησης, ο καθηγητής εισηγείται μέτρα που η κυβέρνηση, αλλά και επίσημα η Επιτροπή, μέχρι σήμερα απέρριπταν.

Κατά τις πληροφορίες, ο καθηγητής τάσσεται υπέρ του «ανοίγματος» της κοινωνίας, αντιλαμβανόμενος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, την κοινωνική κόπωση και – πιθανώς – την αφόρητη πολιτική πίεση που δέχεται η κυβέρνηση. Μάλιστα, αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως στην ιεράρχηση των κοινωνικών δραστηριοτήτων από τον κ. Τσιόδρα την πρωτιά κατέχουν οι εκκλησίες λόγω του Πάσχα και στη συνέχεια παρέθεσε την εστίαση, το σινεμά, το θέατρο και την παρακολούθηση πανεπιστημιακών μαθημάτων.

Μετά την αποτυχία του πεντάμηνου lockdown, ο επικεφαλής της επιτροπής προτείνει την αλλαγή μοντέλου διαχείρισης με βάση την αυστριακή φόρμουλα ανάσχεσης του κορωνοϊού. Ειδικότερα, συνιστά άνοιγμα των σχολείων αλλά μόνο με μαζικούς ελέγχους, συνταγογράφηση των τεστ και διάθεσή τους από τα φαρμακεία για self-testing, μαζικές και στοχευμένες δειγματοληψίες στον πληθυσμό και ειδικά σε εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς ηλικίας 20 έως 49 ετών που θεωρούνται «οδηγοί της επιδημίας», μαζικά τεστ στα σχολεία, στους εργάτες γης που έρχονται από τα βόρεια χερσαία σύνορα και εβδομαδιαίο έλεγχο σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

Ωστόσο, ο καθηγητής φαίνεται να εξαιρεί εκ νέου τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως ο ίδιος, στις 27 Οκτωβρίου 2020, είχε δηλώσει πως «είναι αδύνατο να επενδύσουμε αυτή τη στιγμή σε περισσότερη και μεγαλύτερη άνεση στα μέσα μεταφοράς».

Αναλυτικά:

Περισσότερα τεστ στους «οδηγούς της επιδημίας».

Ο κ. Τσιόδρας κρίνει σημαντική την πλαισίωση του ΕΟΔΥ και των ΚΟΜΥ από την τοπική αυτοδιοίκηση για το εγχείρημα της μαζικής δειγματοληψίας. Προτείνει την αύξηση του αριθμού και της συχνότητας των δράσεων μαζικών δωρεάν δειγματοληψιών με rapidtest στο σύνολο του γενικού πληθυσμού και ιδιαίτερα σε εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 20 έως 49 ετών, η οποία χαρακτηρίζεται «οδηγός της επιδημίας».

Άνοιγμα σχολείων με  «τριπλό δίχτυ ασφαλείας» και μαζικούς ελέγχους

Αναφορικά με την επαναλειτουργία των σχολείων ο καθηγητής επισημαίνει το σχέδιο «τριπλό δίχτυ ασφαλείας» που εφαρμόστηκε στην Αυστρία μετά από περίπου 3 μήνες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για το εξής τρίπτυχο:

  1. Επαναλαμβανόμενος εργαστηριακός έλεγχος.
  2. Χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας για παιδιά από την ηλικία των 14 ετών.
  3. Μαθήματα σε δύο βάρδιες, με τους μισούς μαθητές να πηγαίνουν στο σχολείο τη Δευτέρα και οι υπόλοιποι μαθητές την Τρίτη και εναλλάξ.

Ο καθηγητής προτείνει, τον μαζικό έλεγχο στα σχολεία με rapidtest, ζητώντας την αρωγή των περιφερειακών διευθύνσεων εκπαίδευσης. Μάλιστα, στην περίπτωση που δεν υπάρχει επαρκές απόθεμα τεστ, τότε τα δείγματα θα αφορούν αποκλειστικά τους εκπαιδευτικούς και σε δεύτερη φάση τους μαθητές.

Δωρεάν τεστ από τα φαρμακεία

Ο επικεφαλής της επιτροπής των ειδικών προκρίνει την ενίσχυση της στρατηγικής του self-testing, η οποία συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συνιστά να συζητηθεί η συνταγογράφηση του τεστ με δωρεάν διάθεση στα φαρμακεία, ενώ υποστηρίζει πως το αρνητικό τεστ μπορεί να επιτρέψει τη συμμετοχή σε κοινωνικές δράσεις.

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί και ενίσχυση της επικοινωνιακής καμπάνιας

Ως προς τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, εισηγείται εβδομαδιαίο έλεγχο με τεστ PCR, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση σε εκείνους που εργάζονται σε μονάδες αυξημένου κινδύνου. 

Παρόλο που η επιτροπή δεν έχει καμία συναφή αρμοδιότητα, ο κ. Τσιόδρας προτείνει την ενίσχυση «της επικοινωνιακής καμπάνιας για τεστ», με σκοπό την εκπαίδευση του πληθυσμού.

Εργάτες γης

Συνιστά επίσης μαζικά και επαναλαμβανόμενα rapidtest σε αλλοδαπούς εργαζόμενους και «ιδιαίτερα αυτούς που έρχονται από τα βόρεια χερσαία σύνορα και είναι εργάτες γης ή σε αυτούς που εργάζονται σε οικοδομικές εργασίες και στην τουριστική βιομηχανία». Επ΄ αυτού, προτείνει ο έλεγχος να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργοδότη ενώ προτείνεται και η διαδικασία self-test. Εξαίρεση θα αποτελούν οι εργάτες που έχουν εμβολιαστεί.

Οι οδηγίες του ECDC για τους ταξιδιώτες

Όσον αφορά τον επιδημιολογικό έλεγχο των ταξιδιωτών, ο επικεφαλής της επιτροπής φέρεται να γνωστοποίησε στους συναδέλφους του τις σχετικές οδηγίες του ECDC, οι οποίες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με το αναποτελεσματικό μείγμα μέτρων που τέθηκε σε εφαρμογή κατά το άνοιγμα του τουρισμού το περασμένο καλοκαίρι.

Κατά τις πληροφορίες, μίλησε για έναν συνδυασμό εργαστηριακών ελέγχων πριν από την αναχώρηση και μετά την άφιξη των ταξιδιωτών. Τα μέτρα που προτείνονται είναι τα εξής:

  1. Εργαστηριακός έλεγχος πριν από την αναχώρηση, το νωρίτερο 48 ώρες πριν ή στο σημείο αναχώρησης.
  2. Επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος πέντε έως επτά ημέρες μετά την άφιξη.
  3. Ταξιδιώτες που έχουν αναρρώσει από την νόσο θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει την ανάρρωση τους εντός των τελευταίων 180 ημερών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο καθηγητής αναφέρεται στις διαβουλεύσεις που γίνονται στην Κομισιόν αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού που σκοπό θα έχει τη διασφάλιση των διασυνοριακών μετακινήσεων.

Διαβάστε όλες τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

One thought on “Τσιόδρας: Άνοιγμα σχολείων με «τριπλό δίχτυ ασφαλείας» και μαζικούς ελέγχους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.