Σαρηγιάννης: Χωρίς μέτρα γράφουμε λάθος θέμα στο διαγώνισμα της πανδημίας

Για αύξηση της τηλεργασίας, συνταγογράφηση rapid test σε φαρμακεία, τεστ στην εργασία, απολύμανση αέρα σε ΜΜΜ και καταστήματα, έκανε λόγο ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο OPEN, γιατί οι μεταλλάξεις σαρώνουν.

Η συζήτηση περί χαλάρωσης υφιστάμενων μέτρων ή μη με τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα είναι «σαν να γράφουμε λάθος θέμα σε διαγώνισμα, γιατί όλοι κρινόμαστε … πρέπει να απαντήσουμε στα «πού ακόμα συμβαίνει σημαντική διασπορά;» … προφανέστατα είναι οι χώροι εργασίας και τα μέσα μεταφοράς, που δεν τα έχουμε αντιμετωπίσει -και «πώς θα τα αντιμετωπίσουμε;. Η μία απάντηση είναι η τηλεργασία, δεύτερη η αύξηση αριθμού rapid τεστ στον πληθυσμό που πρέπει να είναι στη δουλειά … τρίτη η αύξηση τεστ στο γενικό πληθυσμό με συνταγογράφηση και διάθεση από τα φαρμακεία … τέταρτη η απολύμανση του αέρα στα μέσα μεταφοράς, τα πολυκαταστήματα, την εστίαση … ποιοτικά αυτά δεν έχουν τίποτα να κάνουν με όσα κάνουμε μέχρι τώρα», ξεκαθάρισε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο κ. Σαρηγιάννης αποδομώντας μία σειρά από όσα προβάλλονται την τελευταία εβδομάδα στα ΜΜΕ,  τόνισε ότι «έχει ωριμάσει η στιγμή, είναι μεγάλη η επιδημιολογική πίεση και θα συνεχίσει να αυξάνεται … δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για να ολιγωρούμε.  Μέχρι και το τέλος του μήνα θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μία αύξηση … μπορεί να υπάρξει μικρή κάμψη στην αυξητική πορεία, μία «εικόνα σταθεροποίησης» … δεν θα είναι σταθεροποίηση αλλά ένα μικρό «πλατό», θα συνεχίσουμε παραπάνω αυξητικά … το να γυρίσουμε αυτή την καμπύλη προς τα κάτω θα είναι δύσκολο, θέλει χρόνο γιατί μιλάμε πλέον για τα μεταλλαγμένα στελέχη με τον πολύ υψηλό διασποράς».

Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού «φουσκώνουν» το τρίτο κύμα

«Από τις 10 Μαρτίου υπολογίζουμε ότι έχουν κυριαρχήσει στην κοινότητα» τα μεταλλαγμένα στελέχη του Sars-CoV-2, «είναι γύρω στο 60% πανελλαδικά, γύρω στο 90% στην Αθήνα και 100% στην Κρήτη», όπως είπε ο ίδιος. Και αυτά που ζούμε τώρα «δεν είναι η κορύφωση του τρίτου κύματος» όπως λέγεται συνεχώς από πολλές πλευρές. «Αν αφήναμε την πορεία όπως πηγαίνει, θα πηγαίναμε σε κορύφωση μετά το Πάσχα … και όσο πιο αργά φτάσουμε στην κορύφωση τόσο πιο υψηλή θα είναι … το ζητούμενο είναι να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα τώρα ώστε να έχουμε κορύφωση στις αρχές του Απριλίου και μετά να πάμε αργή πορεία αποκλιμάκωσης».

Προέβλεψε επίσης ότι στο τέλος του Μαρτίου μπορεί να φτάσουν τους 850 οι διασωληνωμένοι ασθενείς που χρειάζονται ΜΕΘ «και αυτό δεν είναι η κορύφωση … η κορύφωση έχει να κάνει με το πώς εμείς διαχειριζόμαστε τα πράγματα και την πορεία των μεταλλάξεων του κορωνοϊού». Όπως υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης, μπορεί η βρετανική μετάλλαξη να είναι πιο μεταδοτική αλλά την «πιάνει» η ανοσία (φυσική όσων έχουν ήδη νοσήσει και τεχνητή όσων εμβολιάζονται), αλλά η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη μετάλλαξη, που είναι παρόμοιας μεταδοτικότητας με την βρετανική, καλύπτονται από την ανοσία «μέχρι ένα σημείο, όχι πλήρως». Αυτό σημαίνει ότι «έχουν διαθέσιμο όλο τον πληθυσμό για να διασπαρούν».

«Για να αποφύγουμε ένα πολύ ψηλό κύμα το Μάιο πρέπει να πετύχουμε «κορύφωση» αρχές Απριλίου σε χαμηλότερα επίπεδα και μετά να το διαχειριστούμε κατάλληλα προς αποκλιμάκωση, να στοχεύσουμε σε αύξηση τεστ στους χώρους δουλειάς, με τα rapid test διαθέσιμα στα φαρμακεία να συνταγογραφούνται», επανέλαβε ο κ. Σαρηγιάννης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σαρηγιάννης: Αδύνατη η άρση του lockdown – Θα φτάσουμε τα 3.600 κρούσματα

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις για τον Covid-19, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.