Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τι είναι και πώς θα λειτουργήσει

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «διαβατήριο» που αποδεικνύει ότι όχι μόνο έχεις εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, αλλά  και ότι έχεις αρνητικό τεστ και επομένως να μπορεί να ταξιδέψεις πιο άνετα.

Η πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού υπεβλήθη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και συζητήθηκε εκτενώς στη Σύνοδο Κορυφής του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έχει τη μορφή QR κωδικού. Με τη σάρωση (σκανάρισμα) αυτού του κωδικού θα αποκαλύπτονται όλες οι πληροφορίες για τον εμβολιασμό, όπως το ποιο εμβόλιο και πότε χρησιμοποιήθηκε και το αν έχουν γίνει οι δυο δόσεις.

«Πρόκειται να προσπαθήσουμε να ψηφιοποιήσουμε μια διαδικασία που συμβαίνει ήδη και να την μετατρέψουμε σε κάτι που επιτρέπει περισσότερη αρμονία και ευκολία, διευκολύνοντας τους ανθρώπους να ταξιδεύουν μεταξύ χωρών χωρίς να χρειάζεται να βγάλουν διαφορετικά έγγραφα για διαφορετικές χώρες και διαφορετικά έγγραφα σε διαφορετικά σημεία ελέγχου» δήλωσε στους New York Times ο Nick Careen, αντιπρόεδρος της ΙΑΤΑ.

Στο θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του briefing, την Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης. Όπως διευκρίνισε, πρόκειται για μια κωδικοποίηση με έναν τρόπο για να απλοποιηθεί και να διευκολυνθεί η μετακίνηση μεταξύ χωρών και επ’ ουδενί δε θα μπορούσε να υποκαταστήσει το διαβατήριο.

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι passport, διαβατήριο. Το λέω αυτό, γιατί έχει ακουστεί ότι θα επιβάλλεται για να μετακινηθεί κάποιος από τη μία χώρα στην άλλη. Όχι, δεν θα επιβάλλεται. Αυτό που έχουμε προτείνει θα είναι απλά κωδικοποίηση με έναν τέτοιο τρόπο, για όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε, όταν κάποιος μετακινείται από μια χώρα στην άλλη, αντί να έχει κάνει ένα τεστ covid, να δείχνει το πιστοποιητικό και να μπορεί άνετα και με λιγότερη γραφειοκρατία να μετακινείται. Αυτό έχουμε ζητήσει και πιστεύουμε ότι μπορεί ως λύση να προωθηθεί και να αποτελέσει μια κοινή κωδικοποίηση για όλες τις χώρες της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Ταραντίλης.

Η Δανία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι υιοθετεί το διαβατήριο εμβολιασμού. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου η χώρα θα παρέχει μέσω ιντρνετικής πλατφόρμας την υπηρεσία αυτή σε στελέχη επιχειρήσεων από τη Δανία για τις επαγγελματικές μετακινήσεις τους. Εντός τριμήνου το «διαβατήριο» θα είναι διαθέσιμο ως εφαρμογή (App) στο κινητό.

Αλλά και  η Σουηδία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εκδώσει ένα «ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού» και ανέθεσε σε τρεις κυβερνητικές υπηρεσίες να αναπτύξουν την υποδομή για τη διαχείριση των σχετικών προσωπικών δεδομένων. Το νέο πιστοποιητικό θα πρέπει να είναι έτοιμο για χρήση «πριν από το καλοκαίρι».

Σήμερα έγινε γνωστό ότι και η Βρετανία σχεδιάζει να υιοθετήσει την ελληνική πρόταση.  Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Times, η εξέλιξη αυτή έρχεται «καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται να εξαιρέσει από τους κανόνες της καραντίνας τους τουρίστες που μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού». Σύμφωνα με πληροφορίες των Times, «ένα σύστημα πιστοποίησης βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού». Το Φόρειν Όφις, το υπουργείο Μεταφορών και το υπουργείο Υγείας συνεργάζονται προκειμένου να προσφέρουν επιλογές για ταξιδιώτες σε χώρες που μπορεί να απαιτούν μια τέτοια πιστοποίηση ως προϋπόθεση εισόδου, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Το Πιστοποιητικό εμβολιασμού για COVID-19 θα μπορούσε να ξεκινήσει από την Ευρώπη. Αυτό βέβαια σημαίνει πως εάν τεθεί σε ισχύ, εάν κάποιοι δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο απλά δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν διεθνώς.

«Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η διεύρυνση της χρήσης τους ώστε να διευκολύνονται οι Ευρωπαίοι πολίτες στα ταξίδια τους, όταν σημαντικό ποσοστό θα έχει εμβολιαστεί. Σε πείσμα κάποιων στην Ελλάδα, η υλοποίηση της πρότασης του Πρωθυπουργού προχωράει βήμα-βήμα κι όσο νωρίτερα γίνει πράξη τόσο το καλύτερο για όλους» τόνισαν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Διαβάστε όλες τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.