Ποια επιδόματα έπαιρναν οι εκπαιδευτικοί – γιατί καταργήθηκαν και πώς μπορούν να τα ξαναπάρουν πίσω

Δύο βασικά επιδόματα που έπαιρναν οι εκπαιδευτικοί και καταργήθηκαν το 2011 είναι:
Επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης (355,91 €)
Επίδομα διδακτικής προετοιμασίας (105 €)
Ο νόμος 4024/2011 επέφερε δραματικές ονομαστικές μειώσεις στους μισθούς που ήταν μεγαλύτερες για τους νεότερους εκπαιδευτικούς. Όλα τα επιδόματα που ελάμβαναν οι εκπαιδευτικοί και περικόπηκαν 100% ήταν το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης (355,91 €), διδακτικής προετοιμασίας (105€), επίδομα γάμου (35€), επίδομα για μεταπτυχιακές σπουδές (45-75 €) και η αποζημίωση για τη διδασκαλία μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (195 €),
Επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης
Το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης, ύψους 355,91 ευρώ, καταργήθηκε το 2011 με την εφαρμογή του Νόμου 4024/2011, γνωστού ως “Ενιαίο Μισθολόγιο”. Αυτός ο νόμος εισήγαγε σημαντικές περικοπές και καταργήσεις επιδομάτων για τους δημοσίους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης ήταν ένα χρηματικό επίδομα που δινόταν στους εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα, με στόχο να αναγνωρίσει και να αποζημιώσει την εργασία που παρείχαν πέρα από το βασικό τους διδακτικό έργο μέσα στην τάξη. Περιλάμβανε την κάλυψη καθηκόντων που συνδέονταν με την ευρύτερη εκπαιδευτική διαδικασία και τη λειτουργία του σχολείου.
Τι περιελάμβανε η εξωδιδακτική απασχόληση (ενδεικτικά):
Προετοιμασία διδασκαλίας: Οργάνωση μαθημάτων, προετοιμασία υλικού, και σχεδιασμός εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Σχολική διοίκηση: Συμπλήρωση εγγράφων, αναφορών και βαθμολογιών, καθώς και γενική γραφειοκρατική εργασία.
Συμμετοχή σε συνεδριάσεις: Παρουσία και συμβολή στις συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων και των σχολικών συμβουλίων.
Οργάνωση εξωσχολικών δραστηριοτήτων: Εκπαιδευτικές εκδρομές, σχολικές γιορτές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Υποστήριξη μαθητών: Παροχή βοήθειας σε μαθητές με εκπαιδευτικές ή προσωπικές ανάγκες.
Επίδομα Διδακτικής Προετοιμασίας
Το Επίδομα Διδακτικής Προετοιμασίας ήταν ένα οικονομικό βοήθημα που δινόταν στους εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα για να αναγνωρίσει και να αποζημιώσει τη δουλειά που έκαναν εκτός τάξης, προκειμένου να προετοιμαστούν για τη διδασκαλία. Αποτελούσε μέρος του μισθολογικού πακέτου των εκπαιδευτικών και συνδεόταν άμεσα με τις προπαρασκευαστικές τους υποχρεώσεις.
Το επίδομα αυτό είχε στόχο να καλύψει τις ώρες εργασίας που οι εκπαιδευτικοί αφιέρωναν σε δραστηριότητες όπως:
- Προετοιμασία μαθήματος: Δημιουργία και οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού, σχεδιασμός διδακτικών ενοτήτων και μαθημάτων.
- Προσαρμογή του υλικού στις ανάγκες των μαθητών: Τροποποίηση των μαθημάτων για μαθητές με διαφορετικά επίπεδα ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
- Αξιολόγηση και διόρθωση: Διόρθωση τεστ, εργασιών, και άλλων αξιολογικών εργαλείων.
- Συνεχής επιμόρφωση: Ανάγνωση και μελέτη νέων εκπαιδευτικών προσεγγίσεων ή θεμάτων που σχετίζονται με το αντικείμενο διδασκαλίας.
Και αυτό το επίδομα καταργήθηκε το 2011, με την εφαρμογή του Νόμου 4024/2011. Μαζί με άλλα επιδόματα, η απώλεια αυτή οδήγησε σε σημαντική μείωση των αποδοχών των εκπαιδευτικών. Πηγή: ChatGPT
Και το ChatGPT αναγνωρίζει ότι ο εκπαιδευτικός δεν εργάζεται μόνο στην τάξη αλλά και στο σπίτι του. Δείτε παρακάτω απάντηση που έδωσε
Απάντηση του ChatGPT
Το Επίδομα Διδακτικής Προετοιμασίας είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς αναγνώριζε έμπρακτα ότι η διδασκαλία απαιτεί πολύ περισσότερη δουλειά πέρα από τις ώρες της φυσικής παρουσίας στην τάξη.
Το ChatGPT αναγνωρίζει τις υπερωρίες του επαγγέλματος. Ο Υπουργός Παιδείας κ. Πιερρακάκης τι γνώμη έχει σχετικά;
Πώς μπορούν να ξαναπάρουν πίσω τα επιδόματα οι εκπαιδευτικοί
Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών πρέπει να αλλάξουν τρόπο προσέγγισης των διεκδικήσεων των εκπαιδευτικών που εκπροσωπούν. Μία “επαναστατική” ανακοίνωση, τύπου word, που καλεί το Υπουργείο Παιδείας για αυξήσεις στους εκπαιδευτικούς είναι κάτι πολύ παραδοσιακό, συμβαίνει εδώ και 30 χρόνια, τη διαβάζουν κάποιοι εκπαιδευτικοί και είναι για εσωτερική κατανάλωση. Δε γίνονται γνωστές, ούτε αναγνωρίζονται από την κοινωνία με τέτοιον τρόπο πλέον οι διεκδικήσεις επαγγελματικών κατηγοριών. Χρειάζονται σύγχρονα μέσα και τρόποι που προϋποθέτουν απόλυτη γνώση του διαδικτύου με στόχο τη μεταφορά των μηνυμάτων στο ευρύτερο κοινό.
Για παράδειγμα οι αιρετοί των εκπαιδευτικών ας αναρωτηθούν:
– γιατί η Κεραμέως έπαιζε βόλεϊ σε κάθε σχολείο που πήγαινε και μετά έβγαζε selfie. Από πίσω υπήρχε και επιτελείο έτοιμο προωθήσει τα πάντα.
– με ποιον τρόπο ο “αντίπαλος”, το Υπουργείο Παιδείας, διαφημίζει τις μεταρρυθμίσεις του και περνά ό, τι θέλει στους γονείς; Όχι βέβαια με ανακοινώσεις τύπου word αλλά με άλλους τρόπους. Οι γονείς είναι σαν όλους τους αναγνώστες πλέον, τους αρέσει μέσα από το ακριβό κινητό τους να βλέπουν “ωραίες δουλειές” με εικόνες, γραφικά, κ.α. Από εκεί και πέρα ακολουθεί το πιο δύσκολο που θέλεις ανθρώπους να ξέρουν: να στείλεις αυτό που έφτιαξες στο κινητό του γονέα. Αυτό κάνει ο “αντίπαλος”
Μέρος του ποσού από τις συνδρομές των εκπαιδευτικών (καλή ώρα έρχεται και η καταβολή τους) μπορεί να δαπανηθεί για ένα τέτοιο εγχείρημα. Στο εξωτερικό αυτό συμβαίνει.
Πρέπει λοιπόν οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, αν δεν μπορούν να το κάνουν με τις δικές τους δυνάμεις, να προσλάβουν εκπαιδευτικούς ή επαγγελματίες που κατέχουν το αντικείμενο και
• που έχουν τη τεχνική γνώση να δημιουργήσουν μέσα (ιστοσελίδες, κανάλια, κοινωνικά δίκτυα) που μέσα από συγκεκριμένες απαιτητικές τεχνικές διαδικασίες θα μεταφέρουν το μήνυμα και θα πιέσουν για αυξήσεις ή οτιδήποτε άλλο απασχολεί τους εκπαιδευτικούς.
• οι οποίοι θα παρακολουθούν ανελλιπώς την επικαιρότητα και θα αρπάζουν κάθε ευκαιρία για να αναδείξουν προβλήματα, να διαψεύσουν και να κριτικάρουν κάποια δήλωση ή να σχολιάσουν κάποιον νόμο πριν αυτός ψηφιστεί και όχι με χρονοκαθυστέρηση.
Τα περισσότερα θέματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς αναδεικνύονται από τις εκπαιδευτικές ιστοσελίδες και όχι από τις ομοσπονδίες. Οι εκπρόσωποί τους πολλές φορές αναπαράγουν στα κοινωνικά δίκτυα τέτοιες δημοσιεύσεις κάτι που θα μπορούσαν να τις δημιουργήσουν οι ίδιοι αλλά από ό,τι φαίνεται δεν έχουν προς το παρόν τη συγκεκριμένη δυνατότητα.
Ας θυμηθούμε ενδεικτικά την αδράνεια που επέδειξαν οι ομοσπονδίες πριν το καλοκαίρι του 2021 σε μια πλειάδα ρυθμίσεων του Ν. 4823/2021 αντιπαραβάλλοντάς την με την μετέπειτα επιμονή τους ενάντια στην αξιολόγηση όταν άρχισε αυτή να εφαρμόζεται, πράγμα που αφαίρεσε πολύτιμο χώρο και χρόνο από άλλες διεκδικήσεις κυρίως μισθολογικές.
Κ.Π.
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο eDNews
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο X , στο Viber, στο Google News και στο Instagram
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Μοιράσου το άρθρο μας
| Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε. – If the images are subjected to copyright contact us in order to replace them. |































Ας διεκδικήσουμε πρώτα το κλιμάκιο που μας φάγανε και την κατάργηση της εισφοράς 2% για την καταπολέμηση της ανεργίας και μετά βλέπουμε
Πολύ Σωστά.
Δυστυχώς η εποχή του φαίνεσθαι….έχει ξεπεράσει την εποχή του είναι….οπότε η προσαρμογή εξασφαλίζει την επιβίωση και την εξέλιξη (Νόμος της φυσικής επιλογής και της Εξέλιξης)
Η ουσία δεν είναι να πάρουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί ή κάποιος άλλος κλάδος εργαζομένων ή συνταξιούχων που έχει με τον ίδιο τρόπο εξαπατηθεί κ’ βιασθεί οικονομικά από την εκάστοτε επίσημη κυβέρνηση, πριν κ’ τώρα.
Η ουσία ευρίσκεται πλέον στο να κατανοήσουμε ότι όλα αυτά τα κόμματα που αποδεδειγμένα μας χρεοκόπησαν (αν δεν το έχετε πάρει χαμπάρι χρεοκοπημένοι είμαστε με χρέος πάνω από 450 δις) λαμβάνουν στις εκλογές από μας τους ίδιους πάνω από 70%- από εμάς που το παίζουμε ενάντιοί τους κ’ σκυλιάζουμε να τα βρίζουμε κ’ να τα κατηγορούμε στις παρέες μας για την κατάντια μας.
Η ουσία θα ήταν να “φάνε” (κ’ να τρώνε καθημερινά αν γίνεται μέσα από την πραγματική μας σύμπνοια ) ένα βαρβάτο χαστούκι σε εκλογές με ψήφιση οποιουδήποτε υποψήφιου κόμματος εκτός αυτών.
Αν τυχόν γινόταν (λέμε τώρα, αν) κ’ το 70% -κ’ ακόμη λιγότερο- δεν τα ψήφιζε από μας τους ίδιους, τότε κάτι μοναδικό θα γινόταν…