Ταξίδι στο παρελθόν: Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής (Κεράσοβο) Ιωαννίνων

Η Αγία Παρασκευή είναι ένα πανέμορφo ορεινό κεφαλοχώρι και ιστορικό μαστοροχώρι του Δήμου Κόνιτσας του Νομού Ιωαννίνων.

Είναι χτισμένο στις βορειοδυτικές πλαγιές του Σμόλικα, σε υψόμετρο 970m. Θα σας εντυπωσιάσουν τα τοπία με την  ανέγγιχτη φυσική ομορφιά τους και τα άφθονα νερά, καθώς και η μεγάλη πλατεία του χωριού που την πλαισιώνουν πετρόχτιστα κτήρια και τη σκεπάζουν αιωνόβια πλατάνια.

Το παλιό Δημοτικό Σχολείο

Το παλιό Δημοτικό ιδρύθηκε την δεκαετία του 1770-1780, κατά τον χρόνο της 4ης περιοδείας του Κοσμά του Αιτωλού στην Ήπειρο, όταν επισκέφθηκε το Κεράσοβο.

Το πρώτο διδακτήριο χτίστηκε το 1809 από πόρους «Βακούφικα κτήματα» της εκκλησίας μας και ήταν «πανδοχείο-χάνι» στην ίδια θέση που βρίσκεται σήμερα, το σημερινό «κουφάρι», τύπου μονοτάξιου μετά δωματίου του δασκάλου και ιδιαίτερου χώρου για γραφείο.

Μέχρι το 1913 και ως την απελευθέρωση της Ηπείρου από τους Τούρκους λειτούργησε ως κοινοτικό σχολείο. Από το 1914 και μετά λειτούργησε ως δημόσιο δημοτικό σχολείο, με μια διακοπή το 1917-1918, λόγω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Λειτούργησε ως μονοτάξιο ως το 1918, το 1919 ως διτάξιο, το 1920 ως τριτάξιο, το 1935 ως τετρατάξιο και αργότερα ως εξατάξιο.

Προτού να γίνει δημόσιο σχολείο, τους δασκάλους πλήρωνε η Κοινότητα, το εκκλησιαστικό ταμείο και τυχόν εύποροι Κερασοβίτες. Ευδόκησαν να υπηρετήσουν σ’ αυτό δάσκαλοι εγνωσμένης αξίας και φήμης π.χ. Θωμάς Μήτσης, Κώστας Αναστασιάδης, ο Δημήτρης Τσανάδης, όλοι τους μακαρίτες. Αιωνία η μνήμη τους.

Το 1937, λόγω των μεγάλου αριθμού των μαθητών, έφθασε 250-300 συνολικά παιδιά, η κοινότητα με πόρους δικούς της, άρχισε την ανέγερση του νέου διδακτηρίου. Το σημερινό κτήριο αποπερατώθηκε το 1952 οπότε και ξεκίνησε να λειτουργεί ως δημοτικό σχολείο. Τελικά έκλεισε το 1997, ελλείψει παιδιών.

Δες όλες τις ειδήσεις και τα νέα τη στιγμή που συμβαίνουν

Διάβασε όλες τις σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις στο eDNews
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο X , στο Viber, στο Google News και στο Instagram
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

 

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replace them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Νέα και Ειδήσεις για την Εκπαίδευση από το edweek.gr
Επισκόπηση Απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies έτσι ώστε να μπορούμε εμείς και οι συνεργάτες μας να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούνται λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες. Οι πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή χρησιμοποιούνται για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν σε ολόκληρο το διαδίκτυο.