Δράσεις ενεργού πολίτη: ξεκινά η υλοποίησή τους (εγκύκλιος)

Δράσεις ενεργού πολίτη: Αναλυτική εγκύκλιο 12 σελίδων απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας στα σχολεία για την υλοποίησή τους. Στην εγκύκλιο γίνεται κατηγοριοποίηση των δράσεων και προσδιορίζονται οι ώρες ανάλογα με την βαθμίδα. Προτείνεται ο τρόπος και τα μαθήματα στα οποία θα γίνεται η ανάπτυξη των δράσεων καθώς η μεθοδολογία και η διάχυση των αποτελεσμάτων. Τέλος προτείνεται πρότυπο ανάπτυξης των δράσεων.
Δράσεις ενεργού πολίτη: Η εγκύκλιος
Από το σχολικό έτος 2024-2025 (146472/ΓΔ4/06-12-2024) εφαρμόζεται σε όλες τις τάξεις της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΣ) «Δράσεις Ενεργού Πολίτη».
Το ΠΣ «Δράσεις Ενεργού Πολίτη» δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 6048/Β’/01-11-2024 με τίτλο Πρόγραμμα Σπουδών «Δράσεις Ενεργού Πολίτη» του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου. Σκοπός του ΠΣ είναι να προετοιμάσει πολίτες με δεξιότητες κριτικής σκέψης, συνεργασίας και κοινωνικής υπευθυνότητας οι οποίοι συμβάλλουν ενεργά στη δημιουργία μιας βιώσιμης κοινωνίας, βασισμένης στην αειφορία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την περιβαλλοντική προστασία.
Το ΠΣ «Δράσεις Ενεργού Πολίτη» κατηγοριοποιείται σε τέσσερις (4) ηλικιακές ομάδες:
Νηπιαγωγείο – Α΄, Β΄, Γ΄ Δημοτικού.
Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού.
Γυμνάσιο.
Λύκειο.
Το ΠΣ «Δράσεις Ενεργού Πολίτη» υλοποιείται μέσω της πραγματοποίησης δράσεων ενίσχυσης της ενεργού πολιτειότητας
σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα που προσδιορίζονται στις § 1.8, §1.9, §1.10, §1.11, §1.12 και §1.13,
σε κάθε άλλο γνωστικό αντικείμενο πέρα των προηγουμένων,
στις σχολικές δραστηριότητες,
στις εκπαιδευτικές εκδρομές, επισκέψεις και περιπάτους και
στις ημέρες αφιερωμένες σε θέματα αειφορίας και ενεργού πολιτειότητας, όπως η Ημέρα Αθλητισμού, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος και η Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας.
. Ο/Η εκπαιδευτικός, βασίζεται στις παιδαγωγικές αρχές και τους στόχους σύμφωνα με τα ισχύοντα ΠΣ.
Για κάθε δράση ενίσχυσης της ενεργού πολιτειότητας αφιερώνονται δέκα (10) διδακτικές ώρες γνωστικών αντικειμένων ανά διδακτικό έτος.
Στο πλαίσιο των γνωστικών αντικειμένων της Ιστορίας, της Μελέτης Περιβάλλοντος και της Γεωγραφίας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και των γνωστικών αντικειμένων της Ιστορίας και της Γεωλογίας-Γεωγραφίας όλων των τύπων Γυμνασίου γενικής παιδείας και ειδικής αγωγής, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναδειχθούν η Τοπική Ιστορία και η Τοπική Γεωγραφία μέσω δράσεων, σε συνάρτηση και με τους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Επομένως, σε κάθε σχολική μονάδα, ανά σχολικό έτος, θα υλοποιείται υποχρεωτικά μία (1) δράση Τοπικής Ιστορίας και μία (1) δράση Τοπικής Γεωγραφίας, σε όποια τάξη κρίνεται παιδαγωγικά αναγκαίο από τη σχολική μονάδα, σύμφωνα με τα ισχύοντα Προγράμματα Σπουδών. Στα Δημοτικά Σχολεία, οι δράσεις εφαρμόζονται στα μαθήματα Ιστορίας (Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη) και Μελέτης Περιβάλλοντος (Γ΄ και Δ΄ τάξη) – Γεωγραφίας (Ε΄ και Στ΄ τάξη) στα 6/θέσια και άνω σχολεία, ενώ στο Γυμνάσιο εφαρμόζονται στα μαθήματα Ιστορίας και Γεωλογίας-Γεωγραφίας. Οι δράσεις αυτές προσμετρώνται στον συνολικό αριθμό δράσεων ενίσχυσης της ενεργού πολιτειότητας που εφαρμόζονται ανά βαθμίδα και τάξη σε κάθε Δημοτικό και Γυμνάσιο, με ευθύνη των Διευθυντών/τριών των σχολικών μονάδων.
Δράσεις Ενεργού Πολίτη στο Νηπιαγωγείο
Στο Νηπιαγωγείο, ο/η εκπαιδευτικός, με βάση τις παιδαγωγικές αρχές και τους στόχους του ΠΣ του Νηπιαγωγείου, πραγματοποιεί τρεις (3) δράσεις, σύμφωνα με τις ανάγκες των μαθητών/τριών του/της.
Στα Ειδικά Νηπιαγωγεία, ανάλογα με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και δυνατότητες των μαθητών/τριών, τις ανάγκες του πλαισίου και το ΠΣ που εφαρμόζεται [Πλαίσιο Αναλυτικού Προγράμματος Ειδικής Αγωγής (ΠΑΠΕΑ), ΠΣ γενικής εκπαίδευσης ή συνδυασμός των παιδαγωγικών αρχών, των μαθησιακών αποτελεσμάτων και των εκπαιδευτικών στόχων των ανωτέρω προγραμμάτων], οι Δράσεις Ενεργού Πολίτη μπορούν να πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, των θεματικών πεδίων ή ενοτήτων του ΠΣ που εφαρμόζεται, καθώς και στα ως άνω αναφερόμενα περιβάλλοντα και εκπαιδευτικά/μαθησιακά πλαίσια……
Δεν είναι υποχρεωτικό να τηρούνται τεκμήρια για τις δράσεις ενεργού πολίτη
Project με ένα κλικ: Αυτό είναι το σχολείο των έτοιμων δράσεων
Αναλυτικά η εγκύκλιος εδώ
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο eDNews
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο X , στο Viber, στο Google News και στο Instagram
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Μοιράσου το άρθρο μας
| Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε. – If the images are subjected to copyright contact us in order to replace them. |





























