Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Διευκρινίσεις θα ζητήσουν ΟΛΜΕ – ΔΟΕ από τη Νίκη Κεραμέως

Διευκρινίσεις θα ζητήσουν από τη Ν. Κεραμέως οι Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών ΟΛΜΕΔΟΕ σχετικά με τις χτεσινές (19-1-2023) ανακοινώσεις της, ότι από την ερχόμενη εβδομάδα και μετά από 40 χρόνια, θα ξεκινήσει η ατομική αξιολόγηση δασκάλων και καθηγητών.

Όπως τόνισαν στο ethnos.gr, εκπρόσωποι των σωματείων «στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με την πολιτική ηγεσία δε μας αναφέρθηκε τίποτα για την ατομική αξιολόγηση παρά μόνο για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, καθώς ηαξιολόγηση αποτελεί προϋπόθεση μονιμοποίησής τους. Συνεπώς, πρέπει να μας εξηγήσει πως θα γίνει η αξιολόγηση εκτός αν μιλάμε ξανά για μια αξιολόγηση -παρωδία, όπως έγινε το προηγούμενο διάστημα με την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας». Σε κάθε περίπτωση οι συνδικαλιστικές Ομοσπονδίες δασκάλων και καθηγητών, θα συνεδριάσουν από κοινού τις επόμενες μέρες και θα θέσουν το θέμα σε γενικές συνελεύσεις του κλάδου.

Θυμίζουμε ότι με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, επισπεύδεται η διαδικασία έναρξης της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία δίνεται η δυνατότητα όπου έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επιλογής Συμβούλων να ξεκινήσουν άμεσα την «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών και μάλιστα πρώτα των νεοδιόριστων, όπως ήδη είχε ανακοινωθεί.

Όσο βγαίνουν νέοι σύμβουλοι, αυτοί θα αναλαμβάνουν καθήκοντα και θα ξεκινούν την ατομική αξιολόγηση“, δήλωσε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, στην Ολομέλεια της Βουλής, παρουσιάζοντας την τροπολογία.

Η υπουργός Παιδείας προέτρεψε  όλα τα κόμματα  να πάρουν θέση  στην ψηφοφορία «αν εν τέλει θέλουν να εναρμονιστεί η χώρα μας με αυτά που συμβαίνουν διεθνώς, όπου η αξιολόγηση είναι ένα βασικό εργαλείο για τη βελτίωση».

Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης, θα ξεκινήσουν κατά προτεραιότητα την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ξεκινώντας προφανώς από τους νεοδιόριστους έτσι ώστε να επέλθει και η μονιμοποίησή τους.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί υποχρεωτικά καθώς η συμμετοχή στη διαδικασία αξιολόγησης και στις σχετικές με αυτή διαδικασίες αποτελεί υπηρεσιακό καθήκον των εκπαιδευτικών.

Αρχικά θα γίνει μια πρώτη συνάντηση μεταξύ αξιολογητή και αξιολογούμενου προκειμένου να αναλυθεί η διαδικασία και οι παράμετροι της αξιολόγησης. Στη συνέχεια, σε συμφωνημένη ώρα/ημέρα, ο αξιολογητής παρακολουθεί τον αξιολογούμενο σε δύο διδασκαλίες.

Η αξιολόγηση θα αφορά στο διδακτικό και παιδαγωγικό έργο του εκπαιδευτικού, στο πλαίσιο της γενικής και ειδικής διδακτικής του γνωστικού αντικειμένου, αξιολογείται για την

α) Προετοιμασία διδασκαλίας,
β) Ετοιμότητα ως προς το γνωστικό αντικείμενο,
γ) Διδακτική μεθοδολογία και πρακτικές,
δ) Παιδαγωγικό κλίμα και διαχείριση της τάξης,
ε) Αναστοχασμος της διδασκαλίας – Αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού.

Επίσης, αξιολογείται για τη συμβολή του στη δημιουργία κλίματος μάθησης μέσα στην τάξη, στην προώθηση πνεύματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού μεταξύ του ιδίου και των μαθητών στην εμπλοκή τους στη μαθησιακή διαδικασία, στην πρόληψη προβλημάτων πειθαρχίας, στην επίλυση διαφορών και στη διαχείριση συγκρούσεων και στην αποδοχή της διαφορετικότητας, στον εντοπισμό των προβληματικών σημείων στη διαχείριση του κλίματος και την υιοθέτηση σύγχρονων παιδαγωγικών προσεγγίσεων για την αντιμετώπισή τους κ.α

Η παρατήρηση των διδασκαλιών, σε συνδυασμό με την έκθεση αυτοαξιολόγησης του αξιολογούμενου, τα σχετικά τεκμήρια που προσκομίζει, καθώς και τη διαδικασία αναστοχασμού που ακολουθεί μετά από κάθε διδασκαλία, συνιστούν τη βάση για την αξιολογική κρίση του αξιολογητή.

Για τους σκοπούς της αξιολόγησης, έχει δημιουργηθεί ειδική ψηφιακή εφαρμογή, προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).

Στην εφαρμογή αυτή τηρούνται όλοι οι σχετικοί ηλεκτρονικοί φάκελοι των στελεχών εκπαίδευσης, εκπαιδευτικών, μελών του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), μαζί με όλα τα σχετικά τεκμήρια για την αξιολόγηση (π.χ. ατομικός φάκελος/portfolio, εκθέσεις αυτοαξιολόγησης, αξιολογικές εκθέσεις των αξιολογητών κλπ).

Ατομική αξιολόγηση: Έρχεται άμεσα ο ηλεκτρονικός φάκελος του εκπαιδευτικού

Όλες οι Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, τα Τελευταία Νέα  και η Επικαιρότητα, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.