Ειδική αγωγή: Ο παράλογος αλγόριθμος προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Ο παράλογος αλγόριθμος προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή και οι αδικίες που δημιουργεί.

Ως γνωστόν ο αλγόριθμος των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή σε μια περιοχή διαχωρίζει τις προσλήψεις σε 2 βασικούς τύπους: α) σε προσλήψεις σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε και Τμήματα Ένταξης και β) σε προσλήψεις σε Παράλληλη Στήριξη. Αυτός ο διαχωρισμός δημιουργεί το πρόβλημα ότι οι προσληφθέντες σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε και Τμήματα Ένταξης μπορούν να επιλέξουν για τοποθέτηση/διάθεση μόνο κενά σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και Τμήματα Ένταξης και οι προσληφθέντες σε Παράλληλη Στήριξη μόνο κενά Παράλληλης Στήριξης.

Πρόκειται για ένα προβληματικό σημείο που αδικεί όσους προσλαμβάνονται σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και Τμήματα Ένταξης, γιατί σύμφωνα με την ΥΑ 104627/ΓΔ5/07-08-2020 (ΦΕΚ 3344/Β/10-08-2020), κατά τη ροή των προσλήψεων σε μια ειδικότητα σε μια περιοχή προηγείται η κάλυψη των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και Τμημάτων Ένταξης και έπονται οι προσλήψεις Παράλληλης Στήριξης.

Στα παρακάτω παραδείγματα φαίνεται η αδικία που δημιουργείται:

Παράδειγμα 1:

Έστω ότι στη Β΄ Κυκλάδων προσλαμβάνονται δύο φυσικοί: ένας για Σ.Μ.Ε.Α.Ε/Τμήμα Ένταξης και ένας για Παράλληλη Στήριξη. Το κενό Σ.Μ.Ε.Α.Ε/Τμήματος Ένταξης είναι στη Σαντορίνη (μη δυσπρόσιτη), ενώ το κενό της Παράλληλης Στήριξης στην Ίο (δυσπρόσιτη). Όμως λόγω του διαχωρισμού που προαναφέρθηκε ο φυσικός με τα υψηλότερα μόρια μπορεί να επιλέξει μόνο το κενό σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε/Τμήμα Ένταξης στη Σαντορίνη. Έτσι για Παράλληλη Στήριξη στην Ίο θα πάει ο φυσικός με τα χαμηλότερα μόρια. Και επειδή η προϋπηρεσία σε δυσπρόσιτα σχολεία διπλομοριοδοτείται, ο φυσικός με τα χαμηλότερα μόρια, που πήγε στην Ίο, πολύ πιθανό, να προσπεράσει σε επόμενο πίνακα ΑΣΕΠ το φυσικό με τα υψηλότερα μόρια, που πήγε στη Σαντορίνη.

Παράδειγμα 2:

Έστω ότι στην Μεσσηνία προσλαμβάνονται δύο φυσικοί που διαμένουν μόνιμα στην Καλαμάτα: Ένας για Σ.Μ.Ε.Α.Ε/Τμήμα Ένταξης και ένας για Παράλληλη Στήριξη. Το κενό Σ.Μ.Ε.Α.Ε/Τμήματος Ένταξης είναι στην Κυπαρισσία, ενώ το κενό της Παράλληλης Στήριξης στην Καλαμάτα (απόσταση Καλαμάτα-Κυπαρισσία: 69 χλμ.). Όμως λόγω του διαχωρισμού που προαναφέρθηκε, ο φυσικός με τα υψηλότερα μόρια μπορεί να επιλέξει μόνο το κενό σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε/Τμήμα Ένταξης στην Κυπαρισσία. Έτσι για Παράλληλη Στήριξη στην Καλαμάτα θα πάει ο φυσικός με τα χαμηλότερα μόρια.

Αν ο αλγόριθμος των προσλήψεων στην Ειδική Αγωγή δεν έκανε τον εν λόγω διαχωρισμό, οι φυσικοί των παραπάνω παραδειγμάτων θα είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν από όλη τη γκάμα των κενών τις προτιμήσεις τους και έτσι δε θα δημιουργόταν καμία αδικία! Ο συγκεκριμένος διαχωρισμός δεν εξυπηρετεί σε τίποτα, παρά μόνο αδικίες μπορεί να δημιουργήσει. Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να άρει το διαχωρισμό από τις προσλήψεις της επόμενης σχολικής χρονιάς!

Δημήτριος Νικολόπουλος

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο eDNews
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο X , στο Viber, στο Google News και στο Instagram
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε. – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Νέα και Ειδήσεις για την Εκπαίδευση
Επισκόπηση Απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies έτσι ώστε να μπορούμε εμείς και οι συνεργάτες μας να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούνται λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες. Οι πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή χρησιμοποιούνται για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν σε ολόκληρο το διαδίκτυο.