Συζήτηση Θεοδωρικάκου με νέους για αξιοκρατία και νέο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο

Κάλεσμα προς τους νέους, να γίνουν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της μεταρρύθμισης του Κράτους για αξιοκρατία και προσφορά μέσα από το Δημόσιο, απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης, με εκπροσώπους τους και αντικείμενο συζήτησης το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών για την αναβάθμιση του ΑΣΕΠ.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν φοιτητές από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πάντειο Πανεπιστήμιο -συγκεκριμένα από τα αντίστοιχα Τμήματα Δημόσιας Διοίκησης, απόφοιτοι από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου, κυρία Βιβή Χαραλαμπογιάννη.

Όπως τόνισε ο υπουργός, μετά από 36 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας σε θέσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, έχει πειστεί πως «οι άνθρωποι που μπορούν να φέρουν την αλλαγή στη νοοτροπία και στην αντίληψη είναι οι νέοι». Θεωρεί ότι οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις, όντας δημιουργικοί, θα δώσουν ώθηση στην εκάστοτε υπηρεσία, βάζοντας έτσι τη «σφραγίδα» τους στο Δημόσιο.

«Εσείς μπορείτε να κάνετε πράξη τον εκσυγχρονισμό, την αποτελεσματικότητα και το πνεύμα κοινωνικής προσφοράς. Πιστεύω πολύ στη γενιά σας. Ίσως το κάνω, διότι θέλω να πιστεύω στο μέλλον της πατρίδας μου. Δεν υπάρχει μέλλον χωρίς εσάς» επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της νέας γενιάς.

Αναπτύσσοντας τη «φιλοσοφία» του νόμου που εισηγείται το ΥΠΕΣ για την αναβάθμιση του ΑΣΕΠ, υπογράμμισε πως αφορά, κυρίως, στους νέους και πως κάνει πιο αξιοκρατική τη διαδικασία με την οποία γίνονται οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα.

Ζητούμενο είναι «η καλύτερη λύση -ύστερα από συζήτηση με όλους τους ενδιαφερόμενους. Κι αυτήν τη λύση το ελληνικό Κράτος να την κρατήσει για πολλά χρόνια, ώστε οι νέοι άνθρωποι να οργανώνουν, αναλόγως, τη ζωή τους. Και το κυριότερο, θέλουμε να γίνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά όσον αφορά στην αξιοκρατία στο ελληνικό Δημόσιο», ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο κ. Θεοδωρικάκος.

Σκοπός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, όπως είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των νέων, είναι το ΑΣΕΠ, πέραν της αντικειμενικότητας που το χαρακτηρίζει στα 25 χρόνια ζωής που μετράει χάρη στο νόμο Πεπονή (2190/1994), να εμπλουτιστεί και με άλλα χαρακτηριστικά, όπως αυτό της αξιοκρατίας. Με τα νέα δεδομένα, το Κράτος θα προγραμματίζει τον ετήσιο αριθμό των προσλήψεων και ο τρόπος εισαγωγής στο Δημόσιο θα γίνεται μέσα από εξετάσεις πανελλαδικού τύπου. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως εφόσον οι ενδιαφερόμενοι διαθέτουν τα τυπικά προσόντα (π.χ. τίτλοι σπουδών) θα εξετάζονται σε κοινά θέματα, αναλόγως της θέσης που διεκδικούν, αποδεικνύοντας έτσι, εμπράκτως, τις γνώσεις τους. Επίσης, μέσα από τις γραπτές εξετάσεις θα προκύπτει ποιες είναι οι δεξιότητές τους σε ό,τι αφορά στη συγκεκριμένη θέση που καλούνται να υπηρετήσουν και ποιες είναι οι πλευρές της εργασιακής αποτελεσματικότητάς τους. Επιπλέον, προβλέπεται ένα είδος «μπόνους» για όσους διαθέτουν μεταπτυχιακό ή/και διδακτορικό τίτλο συναφή με τη θέση την οποία διεκδικούν.

Ταυτόχρονα, για την επιτάχυνση των προσλήψεων προωθείται η ψηφιοποίηση του ΑΣΕΠ και η διαλειτουργικότητά του με τους άλλους τομείς του Κράτους, ώστε να γίνεται σχεδόν, αυτόματα, η συλλογή των τίτλων που απαιτούνται για τις προκηρυσσόμενες θέσεις. Το μεγάλο «στοίχημα», σύμφωνα με την ΓΓ Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου, κυρία Βιβή Χαραλαμπογιάννη, είναι το σύνολο των υπαλλήλων που θα προβλέπει ο προγραμματισμός προσλήψεων κάθε Σεπτέμβριο για το επόμενο έτος, να έχει τοποθετηθεί, ύστερα από τις πανελλαδικές εξετάσεις του ΑΣΕΠ, όντως, το επόμενο έτος στις θέσεις του.

Οι νέοι που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη αποτίμησαν θετικά τον σχεδιασμό του ΥΠΕΣ για το νέο ΑΣΕΠ, ενώ παράλληλα διερωτήθηκαν για τη δυνατότητα ανέλιξης που θα δίνεται στο Δημόσιο. Πάνω σε αυτό ο υπουργός σχολίασε πως θα πρέπει να εξεταστεί με ποιον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα διεξαγωγής μίας πιο ουσιαστικής αξιολόγησης.

Στην εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση που έγινε επί μιάμιση ώρα, οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη επέμειναν στην ανάγκη να γίνουν ταχύτερες οι διαδικασίες επιλογής προσωπικού στο Δημόσιο και έθεσαν επεξηγηματικές ερωτήσεις, όπως τί θα αλλάξει με την ψηφιοποίηση, πώς διασφαλίζεται η αξιοκρατία, πώς θα γίνει αποτελεσματικότερο το σύστημα, αν και σε ποιες κατηγορίες πρέπει να υπάρξουν ψυχομετρικά τεστ, αν θα υπάρχει βάση στις γραπτές εξετάσεις κ.ά.

Οι διαβουλεύσεις με εκπροσώπους της νέας γενιάς, με πεδίο ενασχόλησης τη Δημόσια Διοίκηση, αλλά και με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων, των δημοσίων υπαλλήλων, με πρώην υπουργούς κ.ά. επιδιώχθηκαν από πλευράς ΥΠΕΣ, προκειμένου να διασφαλιστεί, κατά το δυνατό, ότι ο νέος νόμος για το ΑΣΕΠ θα εφαρμοστεί για μακρό χρονικό διάστημα. Ο κ. Θεοδωρικάκος επικεντρώθηκε στην αξία του διαλόγου με τους νέους για ζητήματα του Υπουργείου, αναφέροντας πως «δεν μπορείς να αλλάξεις πράγματα αν δεν βασιστείς σε καινούριες ιδέες, τις οποίες είναι πολύ πιθανό να τις ακούσεις από νέους ανθρώπους, που δεν έχουν χτίσει, ακόμη, “στεγανά” στο μυαλό τους».

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο υπουργός πήρε θέση και για το, πρόσφατο, προπηλακισμό του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ). Χαρακτηρίζοντας το συμβάν εξοργιστικό για μία δημοκρατική χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, τόνισε  πως αναμένει την άμεση σύλληψη και τιμωρία των υπευθύνων. Την αποστροφή τους για το περιστατικό εξέφρασαν και οι συνομιλητές του, υποστηρίζοντας πως τέτοιες συμπεριφορές είναι όνειδος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τέλος, ο υπουργός κοινοποίησε, με αφορμή σχετική ερώτηση, την πολιτική βούληση για νομοθέτηση ενεργών συμβουλίων νέων στους Δήμους όλης της χώρας, αρκεί να διαπιστώσει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πλήθος νέων. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Θεοδωρικάκος: «Τάσσομαι αναφανδόν, υπέρ της πρότασης. Είναι μια ευκαιρία συμμετοχής των νέων στην Αυτοδιοίκηση. Πρέπει, όμως, να πάρουν την πάσα και να μπουν στο γήπεδο και όχι να βλέπουν το ματς από την τηλεόραση ή από την κερκίδα».

Διαβάστε επίσης:

Τ. Θεοδωρικάκος: Πώς θα γίνονται πλέον οι διαγωνισμοί προσλήψεων στο Δημόσιο

* Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Μοιράσου το άρθρο:

          

* Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.