Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Πρόσκληση δασκάλων σε πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής

Πρόσκληση δασκάλων για συμμετοχή σε ερευνητικό παρεμβατικό πρόγραμμα επιπέδου μεταδιδακτορικής έρευνας του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σκοπός της έρευνας

Βασικός σκοπός της έρευνας είναι η ενίσχυση των μαλακών/οριζόντιων δεξιοτήτων των μαθητών/τριών της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του δημοτικού σχολείου μέσω της δημιουργικής ανάγνωσης/γραφής και της ενασχόλησης με ποικίλα κειμενικά είδη (ενδεικτικά: παιδική λογοτεχνία, άρθρα, ομιλίες, ερωτηματολόγια) και με διάφορους κειμενικούς τύπους (ενδεικτικά: αφηγηματικά, περιγραφικά, επιχειρηματολογικά, πολυτροπικά κείμενα).

Τίτλος της έρευνας

Ο τίτλος της έρευνας είναι: «Ενίσχυση των μαλακών/οριζόντιων δεξιοτήτων (soft skills) μέσα από τον παρεμβατικό ρόλο της δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής στο δημοτικό σχολείο».

Σε αναγνώριση της μακρόχρονης εμπειρίας κι εμπλοκής σας σε θέματα εκπαίδευσης, σας
προτείνουμε να συμμετάσχετε στην έρευνα αυτή ως ένας από τους εκπαιδευτικούς εκείνους, των οποίων οι μαθητές/τριες θα συγκροτήσουν την πειραματική ομάδα ή την ομάδα ελέγχου.

Κάθε τμήμα που θα λάβει μέρος στην έρευνα θα ενταχθεί τυχαία στην ομάδα παρέμβασης (θα υλοποιήσει το πρόγραμμα) ή στην ομάδα ελέγχου (θα ακολουθήσει το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου).

Διάρκεια προγράμματος

Η διάρκεια του προγράμματος είναι ένα δίωρο περίπου την εβδομάδα για τρεισήμισι μήνες, ενώ πριν την έναρξη του προγράμματος θα προηγηθεί από τον/την εκπαιδευτικό σύντομη παρουσίασή του.

Στους εκπαιδευτικούς της πειραματικής ομάδας θα δοθεί δωρεάν το υλικό του προγράμματος, ενώ η παρέμβαση με την ανάλογη υποστήριξη «θα τρέξει» κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2023-2024.

Στους εκπαιδευτικούς της ομάδας ελέγχου δίνεται η υπόσχεση ότι θα μπορούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα και να αποκτήσουν το υλικό χωρίς καμία χρέωση την επόμενη σχολική χρονιά (2024-2025). Όλοι/ες οι εκπαιδευτικοί (της ομάδας παρέμβασης και της ομάδας ελέγχου) θα κληθούν να συμπληρώσουν το «Ερωτηματολόγιο Αξιολόγησης Μαλακών/Οριζόντιων Δεξιοτήτων (Soft Skills) στην Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη του δημοτικού Σχολείου» (ένα για κάθε μαθητή/τρια) πριν την έναρξη του παρεμβατικού προγράμματος, αλλά και μετά την ολοκλήρωσή του. Την ίδια διαδικασία συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου θα ακολουθήσουν και οι μαθητές/τριες, αλλά και οι γονείς τους (ο πατέρας ή η μητέρα).

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή είναι προαιρετική, ενώ τα στοιχεία των μαθητών που θα συμμετέχουν στην έρευνα θα τύχουν πλήρης εμπιστευτικότητας, διασφαλίζοντας την ανωνυμία στη διαχείριση των δεδομένων της. Τα δεδομένα της έρευνας θα συν-αναλυθούν από την ερευνήτρια και ειδικό στατιστικολόγο και θα αποθηκευτούν σε φάκελο με κωδικό προστασίας στον οποίο θα έχει πρόσβαση μόνο η ερευνήτρια.

Το ερευνητικό πρόγραμμα παρέμβασης αποτελεί πρωτότυπο υλικό κατάλληλα σχεδιασμένο για τις δύο τελευταίες τάξεις του δημοτικού σχολείου. Περιλαμβάνει το Εγχειρίδιο του εκπαιδευτικού, το οποίο εξηγεί τη λογική και τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος, αλλά και των εργαστηρίων δημιουργικής γραφής με σαφείς στόχους και οδηγίες. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω εγχειρίδιο διαθέτει QR Code, το οποίο περιλαμβάνει τις ταινίες μικρού μήκους των εργαστηρίων, τις παρουσιάσεις (ppt), το εποπτικό υλικό και τα φύλλα εργασίας που τα συνοδεύουν. Τα παραπάνω είναι αποθηκευμένα και σε USB stick, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί στη χρήση τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 13 εργαστήρια, όπου το καθένα χρειάζεται 90 λεπτά (δύο διδακτικές ώρες) για να ολοκληρωθεί.

Για την υλοποίησή του προτείνεται ο/η εκπαιδευτικός να αφιερώσει ένα συνεχές δίωρο από το μάθημα της Γλώσσας, καθώς το πρόγραμμα, μέσω των δραστηριοτήτων δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής, χρησιμοποιεί τις σύγχρονες γλωσσολογικές αρχές της γλωσσικής διδασκαλίας, όπως την ολιστικότητα, τη λειτουργική χρήση της γλώσσας και τον κειμενοκεντρισμό.

Παρουσίαση προγράμματος σε ημερίδα

Η ημερίδα παρουσίασης του ερευνητικού/παρεμβατικού προγράμματος «Ενίσχυση των μαλακών/οριζόντιων δεξιοτήτων (soft skills) μέσα από τον παρεμβατικό ρόλο της δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής στο δημοτικό σχολείο» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2023 στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμπελοκήπων (για τους συνάδελφους εκπαιδευτικούς της δυτικής Θεσσαλονίκης), 6-8 μ.μ. και την Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2023 στο Κάππα Πολιτιστικό Κέντρο Περαίας (για τους συνάδελφους εκπαιδευτικούς της ανατολικής Θεσσαλονίκης), 6-8 μ.μ.

Περισσότερες πληροφορίες: https://creativityskills.webnode.gr/epikoinonia/

Στοιχεία Επικοινωνίας:
e-mail: [email protected]
τηλέφωνο: 6948230315.

Διαβάστε εδώ την Πρόσκληση Συμμετοχής
Βρείτε εδώ τη Δήλωση Συμμετοχής

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Εκπαίδευση στο edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.