Πανεπιστημιακή αστυνομία: Ες αύριον τα σπουδαία!

«Παγώνει» το σχέδιο για την πανεπιστημιακή αστυνομία και αναβάλλεται για τον Σεπτέμβριο και βλέπουμε.

Οι λόγοι της αναβολής επίσημα διατυπώνονται ως διεκπεραιωτικοί, σύμφωνα με τα ΝΕΑ. Δηλαδή καθυστερήσεις στην πρόσληψη των απαιτούμενων αστυνομικών και ψυχολόγων. Διάχυτη είναι όμως η πεποίθηση ότι οι πραγματικοί λόγοι έχουν να κάνουν με τις  αυξημένες κοινωνικές, φοιτητικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο, ενώ και η πανεπιστημιακή κοινότητα δε έμεινε αμέτοχη στις εξελίξεις.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας κάνει πίσω σε δύσκολους κοστοβόρους σχεδιασμούς  (αξιολόγηση σχολικών μονάδων, κρίσεις στελεχών κ.α), μπροστά μάλιστα σε γενικευμένες αντιδράσεις συνδικαλιστιών φορέων και οργανώσεων.

Πριν λίγο καιρό, ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, είχε ανακοινώσει την έναρξη της επιχείρησης για τον Σεπτέμβριο 2021, σε αντίθεση με τις δηλώσεις Χρυσοχοίδη που διαλαλούσε ότι μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου θα τοποθετούνταν τα πρώτα αστυνομικά σώματα στα Πανεπιστήμια, συγκροτούμενα από ήδη υπηρετούντες αστυνομικούς μέχρι να γίνουν οι ειδικές προσλήψεις.

Χθες, ο υφυπουργός, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή επανέλαβε ότι «το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι αστυνομικοί θα μπουν μέσα από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021. Θα προσληφθούν, θα εκπαιδευτούν και μετά θα μπουν».

Τι θα γίνει μέχρι το Φθινόπωρο

Η άποψη που φαίνεται ότι επικράτησε είναι αυτή της περιφρούρησης της «ειρήνης» στο εσωτερικό των ιδρυμάτων, ειδικά σε μια ακαδημαϊκή χρονιά που είναι πιθανόν να ξεκινήσει με εντάσεις, με 20.000-25.000 άτομα να μένουν εκτός πανεπιστημίων, τμήματα που θα κλείσουν λόγω χαμηλού ενδιαφέροντος ή αμφίβολης επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων τους και με έναν «δύσκολο» νέο νόμο-πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση να συντάσσεται.

Προκειμένου, λοιπόν, να μη γίνουν τα ΑΕΙ η εστία περιττών εντάσεων, η φύλαξή τους θα γίνεται σε πρώτη φάση από τις διοικήσεις τους.

Έτσι, θα λειτουργήσουν κανονικά μόνο οι ομάδες φύλαξης των ΑΕΙ που θα υπάγονται στους πρυτάνεις, οι Επιτροπές Ασφάλειας Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), ενώ προχωρούν οι απαραίτητες κινήσεις για την προμήθεια των συστημάτων επιτήρησης και φύλαξης των εισόδων και εξόδων των εγκαταστάσεών τους.

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης για Πανεπιστημιακή Αστυνομία | Στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.