Μητσοτάκης για Πανεπιστημιακή Αστυνομία | Στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: «Στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο των διαδικασιών για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ του υπουργείου Παιδείας.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε η τοποθέτηση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης οι οποίοι αναμένεται να κορυφώσουν την πολιτική σύγκρουση που διεξάγεται στην Ολομέλεια το τελευταίο διήμερο.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, «υπάρχουν ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεκαετιών, άλλες οι οποίες υπηρετούν ζητήματα του παρόντος και άλλες που ανοίγουν ορίζοντες στο μέλλον. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα διαθέτει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά. Γιατί απαντά με τόλμη στο διαχρονικό πρόβλημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων. Καθιερώνει ένα σύγχρονο τρόπο για την εισαγωγή και επιλογή των σπουδών και αναβαθμίζει συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση, συγχρονίζοντας την με τις ανάγκες και τον βηματισμό του 21ου αιώνα».

«Οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου κινούνται σε τέσσερις σαφείς κατευθύνσεις.
  1. Διασφαλίζουν στοιχειώδη ικανότητα των υποψηφίων φοιτητών να ξεκινήσουν σπουδές. θεσπίζοντας ελάχιστη βάση εισαγωγής για κάθε σχολή. Ένα όριο που καθορίζουν τα ίδια τα ΑΕΙ
  2. Οδηγούν τους ενδιαφερόμενους να φοιτήσουν εκεί που πραγματικά επιθυμούν αντί να καταλήγει τυχαία σε ΑΕΙ που ενδεχομένως να μην αποφοιτήσει
  3. Οι ρυθμίσεις θέτουν χρονικό όριο στις σπουδές με ένα πρόσθετο περιθώριο 2 ή 3 ετών προβλέποντας όμως και ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους φοιτητές και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας
  4. Οι ρυθμίσεις στέκουν με ωριμότητα και θάρρος απέναντι στην ανομία που πολιορκεί τα πανεπιστήμια μας. Καθιερώνουν θεσμικό πλαίσιο και όπου εκδηλώνεται ιδιαίτερη βία και παραβατικότητα θα λειτουργούν ειδικές ομάδες άοπλων αλλά εκπαιδευμένων αστυνομικών.

«Οι ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου θέτουν χρονικό όριο στις σπουδές, με ένα πρόσθετο περιθώριο 2-3 ετών πέραν της κανονικής διάρκειάς τους προβλέποντας όμως και ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους φοιτητές αλλά και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Οι ρυθμίσεις στέκονται με ωριμότητα και θάρρος απέναντι στην ανομία που πολιορκεί εδώ και χρόνια τα πανεπιστήμια μας. Καθιερώνουν πειθαρχικό πλαίσιο και ελεγχόμενη είσοδο» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

             

* Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.