Εμβολιασμός μαθητών: «Πράσινο φως» από τον ΕΜΑ για τον εμβολιασμό παιδιών 12 -15 ετών με Pfizer

Η επιστημονική επιτροπή για τα ανθρώπινα φάρμακα ενέκρινε σήμερα τη χρήση των εμβολίων της Pfizer – Βiontech, για τις ηλικίες 12 έως 15 ετών, ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΜΑ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και συγκεκριμένα ο Μάρκο Καβαλιέρι, επικεφαλής της στρατηγικής για τα εμβόλια.

«Το εμβόλιο, όπως γνωρίζετε, είχε ήδη εγκριθεί για άτομα από την ηλικία των 16 ετών και άνω. Και τώρα έχουμε δεδομένα που δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, επίσης, στην ηλικία των 12 έως 15 ετών, και αυτό επέτρεψε στην Επιστημονική Επιτροπή να καταλήξει στο συμπέρασμα αυτό σήμερα», τόνισε.

«Αυτή η γνώμη της επιστημονικής επιτροπής θα διαβιβαστεί τώρα στην Κομισιόν, η οποία θα εκδώσει την τελική έγκριση. Ωστόσο, εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος να αποφασίσει εάν και πότε θα χρησιμοποιηθεί αυτό το εμβόλιο», εξήγησε.

«Η επέκταση της προστασίας ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου σε αυτούς τους νεότερους πληθυσμούς είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου στην καταπολέμηση αυτής της πανδημίας», εξήγησε ο Μάρκο Καβαλιέρι.

Σε κάθε περίπτωση απαιτούνται δύο δόσεις και πρέπει να χορηγούνται με ένα διάστημα τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

Αναφέρθηκε δε στην κλινική δοκιμή με 2000 εφήβους σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, και τα δεδομένα που δείχνουν ότι η ανοσοαπόκριση σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα είναι παρόμοια ή ακόμα καλύτερη», τόνισε.

«Και το σημαντικότερο, κανένα από τα εμβολιασμένα, παιδιά σε αυτήν την ομάδα δεν μολύνθηκαν με COVID-19, ενώ μολύνθηκαν από τον ιό 16 άτομα στην ομάδα ελέγχου», επεσήμανε.

Όπως είπε, είναι «εξαιρετικά προστατευτικό σε αυτόν τον πληθυσμό στην πρόληψη της νόσου» και από «άποψη ασφάλειας το εμβόλιο ήταν καλά ανεκτό και οι παρενέργειες σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα ήταν πολύ πολύ παρόμοιες με αυτό που είδαμε σε νεαρούς ενήλικες και δεν προκαλούν μεγάλη ανησυχία σε αυτό το σημείο», εξήγησε.

«Όπως πάντα, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου πρέπει να παρακολουθούνται συνεχώς μετά την έγκριση και κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εμβολιασμού. Και αυτό είναι κάτι που κάνουμε συνεχώς μέσω του συστήματος φαρμακοεπαγρύπνησης της ΕΕ», σημείωσε.

Ο Μάρκο Καβαλιέρι σημείωσε ότι ο ΕΜΑ αναμένει παρόμοια αίτηση και από τη Moderna για έγκριση σε μερικές εβδομάδες.

Διαβάστε ακόμη

Εμβολιασμός μαθητών: Τη νέα σχολική χρονιά ο εμβολιασμός παιδιών άνω των 12 ετών

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις για τον Covid-19, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.