Οι υγρότοποι των νησιών του Αιγαίου

Οι υγρότοποι των νησιών προσφέρουν στους νησιώτες πολλές υπηρεσίες. Κάποιες από αυτές είναι φανερές και όλοι τις κατανοούν, άλλες είναι ελάχιστα γνωστές και παρά τη σηµαντικότητά τους χρειάζεται ειδική προσπάθεια για να τις αντιληφθεί και να τις εκτιµήσει το ευρύ κοινό, κάποιες άλλες αγνοούνται πλήρως και υποεκτιµώνται σοβαρά ενώ κάποιες θεωρούνται δεδοµένες, χωρίς καθόλου να είναι.

Οι υγρότοποι για χρόνια θεωρούνταν κατάρα µάλλον παρά ευλογία: πηγές ελονοσίας και εν δυνάµει γόνιµα χωράφια. Ο πολύς κόσµος αγνοούσε τις πολύτιµες, αλλά αφανείς λειτουργίες τους, ενώ τα προφανή αγαθά που παρείχαν όπως τα αλιεύµατα, τα θηράµατα, τα βοσκοτόπια, η φυτική βιοµάζα, η αισθητική απόλαυση, θεωρούνταν ως δεδοµένα. Αν και σήµερα η αξία τους έχει εµπεδωθεί σε µεγάλο µέρος της ελληνικής κοινωνίας και αναγνωρίζονται ευρέως από την επιστήµη ως πολυτιµότατα οικοσυστήµατα, στις κοντόφθαλµες µάχες µε το βραχυπρόθεσµο ιδιωτικό κέρδος βγαίνουν πάντα χαµένοι.

Στο έντυπο αυτό παρουσιάζονται συνοπτικά τα αποτελέσµατα του διετούς προγράµµατος του WWF Ελλάς «Προστασία των Υγροτόπων του Αιγαίου» αποσκοπώντας στην ενηµέρωση του αναγνώστη για τη σηµασία και την αξία των υγροτόπων των νησιών του Αιγαίου αλλά και για τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν. Ελπίζουµε να αποδειχθεί χρήσιµο για την καλύτερη κατανόηση και εκτίµηση των υγροτόπων µας έτσι ώστε να εξακολουθήσουν να αποτελούν µέρος του νησιωτικού τοπίου και για τις επόµενες γενεές.

Ποιοι είναι οι µεγαλύτεροι υγρότοποι του Αιγαίου

• Η Αλυκή (6.500 στρέµµατα) και η Χορταρολίµνη (3.000 στρέµµατα) στη Λήµνο.
• Οι λιµνοθάλασσες Μικρό και Μεγάλο Λιβάρι (1.000 στρέµµατα) και η λίµνη του Δύστου
(4.750 στρέµµατα) στην Εύβοια.
• Το σύµπλεγµα των υγροτόπων του µυχού του κόλπου της Καλλονής στη Λέσβο, αλλά και η Αλυκή Πολυχνίτου και το Ντίπι Λάρσου (από 3.000 στρέµµατα).
• Η Αλυκή της Νάξου (1.000 στρέµµατα), που είναι και ο µεγαλύτερος υγρότοπος των Κυκλάδων και η Αλυκή Τιγκακίου Κω (1.000 στρέµµατα) που είναι ο µεγαλύτερος υγρότοπος των Δωδεκανήσων.
• Οι δυο µεγαλύτεροι εποχιακοί υγρότοποι του Αιγαίου είναι η Μεγάλη Λίµνη της Αγιάσσου (1300 στρέµµατα) στη Λέσβο και το έλος της Καταβιάς στη Ρόδο (1200 στρέµµατα)

Το φυλλάδιο είναι διαθέσιμο, εδώ,

Φυλλάδιο: Κατσαδωράκης Γ. & Κ. Παραγκαµιάν. 2006. Οι υγρότοποι του Αιγαίου. WWF-Eλλάς, Αθήνα. 28 σελ.

Όλες οι Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, τα Τελευταία Νέα  και η Επικαιρότητα, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.