Κεραμέως: Όσα υποσχεθήκαμε το 2019 έγιναν πράξη μέχρι το 2023

Στην ραδιοφωνική εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου μίλησε σήμερα (21/4/2023) η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, και αναφέρθηκε σε όσα πέτυχε η κυβέρνηση στον τομέα της Παιδείας από το 2019 και τι να περιμένουμε σε περίπτωση που επανεκλεγεί η Νέα Δημοκρατία.

Κεραμέως: Αυτά που υποσχεθήκαμε το 2019 έγιναν πράξη μέχρι το 2023

Δημοσιογράφος:“Ήσασταν συνεπής σε αυτά που υποσχεθήκατε; Εάν σας ζητούσα σε τίτλους να μας κάνετε έναν απολογισμό έργου τι θα λέγατε και επίσης με τίτλους να μας πείτε τι μπορεί να περιμένει κανείς από τη Νέα Δημοκρατία αν επανεκλεγεί στον τομέα της παιδείας”

Νίκη Κεραμέως:Τι υποσχεθήκαμε στην παιδεία το 2019;

Υποσχεθήκαμε ότι το Νηπιαγωγείο θα ξεκινάει από πιο νωρίς, από τα 4. Έγινε σε κάθε Δήμο της χώρας. Σήμερα το Νηπιαγωγείο ξεκινάει στα 4. 

Υποσχεθήκαμε Αγγλικά από τα 4. Έγινε. Σήμερα σε κάθε Δημόσιο Νηπιαγωγείο προσφέρονται Αγγλικά από τα 4.

Υποσχεθήκαμε σύγχρονες δεξιότητες μέσω ρομποτικής. Έγινε. Από τα 4 ξεκινάει πλέον η ρομποτική στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα.

Υποσχεθήκαμε να ενισχύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης. Δεν υποσχεθήκαμε αριθμό διορισμών, γιατί δεν ξέραμε τι θα βρούμε. Και παρότι για 12 χρόνια στη χώρα δεν είχε γίνει ούτε ένας διορισμός βγαίνουν 25.000 επί αρχηγίας, επί πρωθυπουργείας Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υποσχεθήκαμε αξιολόγηση. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται με οριζόντιο τρόπο ατομική αξιολόγηση εκπαιδευτικών, ξέρετε μετά από πόσα χρόνια; 41. Μετά από 41 χρόνια έχουμε αξιολογητές οι οποίοι έρχονται να αξιολογήσουν τους εκπαιδευτικούς μας για να τους κάνουν καλύτερους. Βελτιωτική αξιολόγηση που στόχο έχει το σχολείο να αναβαθμίζεται διαρκώς, οι εκπαιδευτικοί μας να γίνονται διαρκώς καλύτεροι.

Υποσχεθήκαμε μεγαλύτερη εξωστρέφεια στα Πανεπιστήμιά μας. Ήρθαν 30 κορυφαία Αμερικανικά Πανεπιστήμια, τα καλύτερα του κόσμου, στη χώρα μας. Είναι η μεγαλύτερη αποστολή Αμερικανικών Πανεπιστημίων που έχει έρθει ποτέ, που έχει πάει σε οποιαδήποτε χώρα, εκτός Αμερικής. Τα μεγαλύτερα ποσοστά των τελευταίων 100 χρόνων.

Υποσχεθήκαμε μεγαλύτερη σύνδεση με την κοινωνία. Έχουμε πλέον νέο πλαίσιο για την πρακτική άσκηση. Έχουμε εταιρείες spin-off και εταιρείες startup.

Αυτές τις μέρες, διότι αυτή η κυβέρνηση μέχρι τελευταία ημέρα θα παράγει κυβερνητικό έργο, βγάζουμε τρεις αποφάσεις στο Υπουργείο Παιδείας. Η πρώτη είναι το εσωτερικό Erasmus. Τι είναι το εσωτερικό Erasmus; Η δυνατότητα για έναν φοιτητή ο οποίος για παράδειγμα έχει εισαχθεί στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, να πάει για ένα εξάμηνο να δει κάτι διαφορετικό. Έχει απωθημένο να δει και τα Οικονομικά. Του δίνεται πλέον η δυνατότητα να πάει για έξι μήνες να δει τα Οικονομικά και αν τυχόν τον κερδίσουν τα Οικονομικά να μπορεί να ακολουθήσει μετά αυτόν τον δρόμο, με το εξάμηνο που έχει κάνει στο εσωτερικό Erasmus να προσμετράται πλήρως.

Δεύτερο παράδειγμα αυτών των ημερών. Νέο πρόγραμμα για επισκέπτες καθηγητές από το εξωτερικό. 60 εκατομμύρια ευρώ για να φέρουμε πίσω αυτά τα λαμπρά μυαλά που φύγανε τα χρόνια της κρίσης, θέλουν αν γυρίσουν στη χώρα μας, θέλουν να γυρίσουν στα Πανεπιστήμιά μας και δεν έβρισκαν τον τρόπο, δεν έβρισκαν τον δρόμο. Τώρα λοιπόν ανοίγουμε διάπλατα έναν δρόμο για να εμπλουτίσουμε τα Πανεπιστήμιά μας με ανθρώπινο δυναμικό από το εξωτερικό.

Και τρίτη τομή που γίνεται αυτές τις μέρες, το πολλαπλό βιβλίο. Τι είναι το πολλαπλό βιβλίο; Να φύγουμε από το ένα και μοναδικό εγχειρίδιο, από ένα βιβλίο Ιστορίας Γ’ Γυμνασίου, ένα βιβλίο Φυσικής. Γιατί έχει σημασία αυτό; Για να μπορεί ο εκπαιδευτικός να επιλέγει το βιβλίο από το οποίο θα διδάσκει. Για να μπορεί να κατευθύνει τα παιδιά στο να συγκρίνουν τα διάφορα ψηφιακά βιβλία που είναι διαθέσιμα. Ένα παράδειγμα: αντί να μαθαίνεις απ’ έξω τι έκανε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, θα σου λέει ο εκπαιδευτικός σου, “Σύγκρινε το κεφάλαιο για τον Βενιζέλο στα τρία αυτά ψηφιακά διαθέσιμα βιβλία”. Να πώς φεύγουμε από τη στείρα αποστήθιση και πάμε σε ένα μοντέλο εκπαίδευσης που εστιάζει πολύ περισσότερο στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης.

Σε τίτλους λοιπόν, να πώς αυτά που υποσχεθήκαμε το 2019 έγιναν πράξη μέχρι το 2023.

Τρεις βασικοί άξονες στην Παιδεία για την επόμενη μέρα

Ο πρώτος είναι η συνέχιση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Η παιδεία θέλει χρόνο. Είναι διαφορετικό να έχεις εφαρμόσει αξιολόγηση για δύο χρόνια και διαφορετικό να το έχεις εφαρμόσει για έξι χρόνια.

Ο δεύτερος άξονας είναι το ταμείο ανάκαμψης. Έχουμε ήδη υλοποιήσει πολλά από τα έργα όπως οι διαδραστικοί πίνακες στα σχολεία μας, οι οποίοι ξεκίνησαν να παραδίδονται, τα σετ ρομποτικής, αλλά μένουν πολλά να υλοποιηθούν. Πολύ σημαντικά ερευνητικά έργα στα Πανεπιστήμιά μας. Πανεπιστήμια αριστείας. Νέα έργα του ταμείου ανάκαμψης σχετικά για τα Πανεπιστήμια στα οποία η έμφαση θα δοθεί την επόμενη τετραετία.

Τρίτος άξονας, νέες μεταρρυθμίσεις. Πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην επαγγελματική εκπαίδευση σε ό,τι αφορά τα Πανεπιστήμιά μας. Με τμήματα εφαρμοσμένων επιστημών. Αυτό το “έγκλημα” που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με την κατάργηση των ΤΕΙ έχει αφήσει ένα μεγάλο κενό. Ένα μεγάλο κενό της τεχνολογικής εκπαίδευσης στο επίπεδο των Πανεπιστημίων μας. Ερχόμαστε λοιπόν και δίνουμε τη δυνατότητα για ίδρυση τμημάτων εφαρμοσμένων επιστημών. Τριετή τμήματα με υποχρεωτική πρακτική άσκηση περνώντας έτσι ένα μήνυμα για τη σημασία της επαγγελματικής εκπαίδευσης και στο πανεπιστημιακό επίπεδο. Γιατί σήμερα υπάρχουν από τη μία πολλοί εργοδότες οι οποίοι ψάχνουν να προσλάβουν νέα παιδιά με ειδικές δεξιότητες και δε βρίσκουν και από την άλλη υπάρχουν πολλά νέα παιδιά τα οποία ψάχνουν να βρουν δουλειά. Κάτι δεν πάει καλά λοιπόν.”

Δημοσιογράφος: “Τι θα κάνετε για να βελτιωθεί η κατάσταση στα Πανεπιστήμια; Γιατί εγκαταλείφθηκε το σχέδιο της πανεπιστημιακής αστυνομίας;”

Νίκη Κεραμέως: “Πρώτον, δεν εγκαταλείφθηκε. Η πανεπιστημιακή αστυνομία λειτουργεί στα τρία Πανεπιστήμια της χώρας που έχει εντάξει η Ελληνική Αστυνομία στον σχεδιασμό της. Θέλω να θυμίσω όμως, σε ότι αφορά το ακαδημαϊκό περιβάλλον, γίναν βήματα σίγουρα έχουμε να κάνουμε και πολλά περισσότερα. Το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου ήταν το άσυλο. Σας θυμίζω ότι πριν το 2019 είχαμε πολλά περιστατικά βίας με μεγάλη συχνότητα στα Πανεπιστήμια. Ένας από τους πρώτους νόμους που ψηφίστηκαν ήταν η αποκατάσταση του ασύλου στην πραγματική του έννοια. Πλέον ό,τι ισχύει σε κάθε δημόσιο χώρο, ισχύει και στο Πανεπιστήμιο. Με τον νόμο του ασύλου μπήκε τέλος στην κατάληψη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που διήρκεσε 34 χρόνια.”

Δημοσιογράφος:  “Τι γίνεται με τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία; Έχει προχωρήσει το σχέδιο και σε ποιο βαθμό;”

Νίκη Κεραμέως: “Όταν ήρθαμε στα πράγματα το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταργήσει τα πρότυπα σχολεία. Σας θυμίζω την περίφημη φράση “Η αριστεία είναι ρετσινιά“. Εμείς είχαμε υποσχεθεί να αποκαταστήσουμε τα Πρότυπα σχολεία και να τα ενισχύσουμε. Παρέλαβα περίπου 62 βασικά Πειραματικά σχολεία. Σήμερα η χώρα έχει 138 Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία. Μόλις ιδρύθηκαν και σε περιοχές που δεν είχαν όπως η Χίος, η Ιεράπετρα. Η κοινωνία στηρίζει αυτόν τον θεσμό. Φέτος είχαμε πάνω από 20.000 αιτήσεις.”

Ακούστε το ηχητικό

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Εκπαίδευση στο edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.