Η ελπίδα δε χάθηκε ακόμη! | Τόδας Γεώργιος

Πραγματικά αξίζουν καλύτερες συνθήκες για το εκπαιδευτικό προσωπικό που καθημερινά προσφέρει και αγωνιά για ένα πλαίσιο λειτουργίας που θα μας δίνει δύναμη και αισιοδοξία, για να συνεχίσουμε να παρέχουμε το σημαντικό αυτό έργο προς το κοινωνικό σύνολο.

Γράφει ο Τόδας Γεώργιος *

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

το 2022 ήταν χρονιά συνεδρίου για τους εκπαιδευτικούς.

Μετά από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό covid 19, δόθηκε τελικά η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί το 20ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης ( Ο.Λ.Μ.Ε. ) στην Αθήνα από 1 έως και 4 Ιουλίου 2022.

Έχοντας την πίστη σε αυτό που υπηρετούμε μια ομάδα εκπαιδευτικών ξεκινήσαμε με ελπίδα και προτάσεις για το συνέδριο. Μεταβήκαμε στο χώρο όπου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της Ο.Λ.Μ.Ε., πιστεύοντας ότι, όπως γίνεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο, οι κεντρικές αποφάσεις μπορούν να μετουσιωθούν σε αποτελέσματα που θα βελτιώσουν την εκπαίδευση και τη ζωή μας γενικότερα.

Με βάση αυτές τις αρχές «κατεβάσαμε» προτάσεις σε τρείς κατευθύνσεις:

Α) Μετά την ολοκλήρωση των μνημονίων – όπως λέγεται – είναι η ώρα που θα πρέπει να επανέλθουν δομές που είχαν προσφέρει στην κοινωνία και καταργήθηκαν λόγω των μνημονίων.
Ζητήσαμε να εγκριθεί η πρόταση για επαναλειτουργία των ΑΘΛΗΤΙΚΏΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ και ΛΥΚΕΙΩΝ.
Πιστεύουμε πως είναι αδιανόητο σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει μεταλαμπαδεύσει τις αρχές του Ολυμπισμού σε όλο τον κόσμο να μην λειτουργούν σχολεία για αθλητές και πρωταθλητές μαθητές/τριες. Για το λόγο αυτό ζητήσαμε στο 20ο συνέδριο της ΟΛΜΕ να προταχθεί ως αναγκαιότητα.

Β) Για τη λειτουργία της ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ για αποφοίτους μαθητές/τριες των Επαγγελματικών Λυκείων ( ΕΠΑΛ ) και των Επαγγελματικών Λυκείων Ειδικής Αγωγής ( ΕΝΕΕΓΥ-Λ) όλης της χώρας ζητήσαμε να προταχθεί το αίτημά μας για ένα σταθερό πλαίσιο υποστήριξης με μόνιμο προσωπικό, που θα μπορεί να σχεδιάζει, να επικοινωνεί και να στηρίζει συνολικό την προσπάθεια των εκπαιδευτικών και των μαθητών που εμπλέκονται.

Η αναγκαιότητα αυτή πηγάζει από την αγωνία των εκπαιδευτικών, που μέσα από εθελοντική προσωπική προσπάθεια στα Επαγγελματικά σχολεία της Δ/θμιας εκπαίδευσης «πασχίζουν» να βρουν λύσεις, χωρίς να νιώθουν τη στήριξη της πολιτείας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ανατολικής Θεσσαλονίκης στην οποία μετά από πολλές προσπάθειες και επιμονή εκπαιδευτικών ξεκίνησαν να λειτουργούν τμήματα μαθητείας σε κάποια ΕΠΑΛ, το Φεβρουάριο του 2022 (!!!) για το σχολικό έτος 2021-22.

Γ) Για το εκπαιδευτικό προσωπικό της Ειδικής Αγωγής – Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.) που παρείχε το έργο του/της καθημερινά στα σχολεία Ειδικής Αγωγής, τα οποία λειτούργησαν κανονικά ( δια ζώσης ) σχεδόν όλο το διάστημα που υπήρχαν ειδικά μέτρα με περιορισμούς στη λειτουργία και τις μετακινήσεις λόγω του covid 19, πιστεύουμε ότι η πολιτεία θα έπρεπε να παρέχει περισσότερη στήριξη.

Έτσι, αποφασίσαμε και ζητήσαμε να προταχθούν από το συνέδριο μια σειρά οικονομικών μέτρων, όπως:

  1. Επαναφορά του επιδόματος «δυσμενών συνθηκών» σε όλο το προσωπικό των ΣΜΕΑΕ
  2. Κατασκευή δημόσιων σχολείων για τις ΣΜΕΑΕ, που σήμερα σε πολλές περιπτώσεις φιλοξενούνται σε νοικιασμένους χώρους, πρώην βιοτεχνίες και αλλού.
  3. Σύγχρονος εξοπλισμός για τις ΣΜΕΑΕ. Υπάρχουν σχολεία που λειτουργούν ακόμη με εξοπλισμό τουλάχιστον 10 ετών και παροχές τρίτων.

Τέλος, ζητήθηκαν να ληφθούν οικονομικά μέτρα ανακούφισης των εκπαιδευτικών, όπως η επαναφορά των δώρων – που καταργήθηκαν- πριν 11 χρόνια, ενώ για άλλους εργαζομένους/ες συνεχίζουν να δίνονται, καθώς, επίσης, η κατάργηση της «εισφοράς αλληλεγγύης», που συνεχίζει να μειώνει τις απολαβές των εκπαιδευτικών (τα δύο αυτά αιτήματα θεωρώ ότι καλύπτονται από τις αποφάσεις του συνεδρίου).

Ακόμη τέθηκε το θέμα της κάλυψης των εκπαιδευτικών σε θέματα ασφάλειας κατά τη λειτουργία τους στα σχολεία, όπως γίνεται σε άλλους χώρους του δημοσίου και όχι μόνο.
Τα παραπάνω αιτήματα είχαν τεθεί σε δημόσιο διάλογο με τους/τις εκπαιδευτικούς της περιοχής μας την άνοιξη του 2022 και, έτσι, εκπροσωπώντας τους στο 20ο συνέδριο τα θέσαμε προς έγκριση.

Δυστυχώς όμως στο 20ο συνέδριο της ΟΛΜΕ δεν υπήρξε η απαιτούμενη πλειοψηφία, προκειμένου να γίνουν οι προτάσεις αυτές αποφάσεις της ΟΛΜΕ ώστε να προταχθούν το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, διαπιστώνουμε μέχρι σήμερα μια καθυστέρηση στη συγκρότηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ. Το «κενό» αυτό στην πορεία μετά το συνέδριο, προκαλεί μια πρόσθετη ανησυχία στον κλάδο των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Αναγκάστηκα να κοινοποιήσω τις προτάσεις αυτές μετά από δύο περίπου μήνες, γιατί περίμενα να υπάρξει μια μεγαλύτερη ενεργοποίηση μέσα σε αυτό το διάστημα, ώστε να μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερα αποτελέσματα!

Πιστεύω πραγματικά ότι αξίζουν καλύτερες συνθήκες για το εκπαιδευτικό προσωπικό που καθημερινά προσφέρει και αγωνιά για ένα πλαίσιο λειτουργίας που θα μας δίνει δύναμη και αισιοδοξία, για να συνεχίσουμε να παρέχουμε το σημαντικό αυτό έργο προς το κοινωνικό σύνολο.

Ξεκινάμε το νέο σχολικό έτος 2022-23 έχοντας στη φαρέτρα μας την ελπίδα για το καλύτερο, ανάμεσα σε βιώματα και μηνύματα που καθημερινά μας κάνουν περισσότερο προβληματισμένους και ανήσυχους, για να μεταλαμπαδεύσουμε στους μαθητές/τριες μας την αισιοδοξία για ένα μέλλον που τους αξίζει.

Καλή σχολική χρονιά σε όλες και όλους.

* Ο Τόδας Γεώργιος είναι Πρόεδρος Β΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης , Τηλ.: 6972448882, e-mail: [email protected]

Όλες οι Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, τα Τελευταία Νέα  και η Επικαιρότητα, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.