Χατζηδάκης: Αν μια απεργία κριθεί καταχρηστική από το δικαστήριο, δεν επαναπροκηρύσσεται!

Το ισχύον καθεστώς για τις απεργίες που κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές από τα δικαστήρια και έως σήμερα μπορούσαν να επαναπροκηρυχθούν από άλλο σωματείο, δευτεροβάθμιο πρόκειται να αλλάξει με νομοθετική ρύθμιση.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του ΑΝΤ1, με αφορμή την απεργία στο μετρό και σε ερώτηση για το εάν θα αλλάξει η διαδικασία που ακολουθείται έως τώρα για τις παράνομες και καταχρηστικές απεργίες απάντησε ότι «θα φέρουμε ρύθμιση με βάση την οποία δεν θα μπορεί να συνεχίζεται αυτό το γαϊτανάκι».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Χατζηδάκης, εάν μια απεργία κρίνεται καταχρηστική από το δικαστήριο δε θα μπορεί να επαναπροκηρυχθεί από άλλο Σωματείο, δευτεροβάθμιο – μια συνήθης έως σήμερα διαδικασία. Ωστόσο πρόσθεσε ότι « αυτό δε σημαίνει ότι η απεργία δεν θα μπορεί να προκηρυχθεί εγκύρως, αργότερα με όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, Σεβόμαστε τους συνδικαλιστές αλλά και αυτοί θα πρέπει να σέβονται τους πολίτες».

Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι «δεν είναι τρελά τα δικαστήρια όταν κηρύσσουν μια απεργία παράνομη και καταχρηστική. Οι όροι είναι ξεκάθαροι. Δεν είναι τόσο στη διακριτική ευχέρεια των δικαστηρίων».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «είναι ιερό το δικαίωμα της απεργίας αλλά θα πρέπει να ακολουθούνται κάποιοι κανόνες ευρωπαϊκοί, διαφανείς και να γνωρίζουμε όλοι ότι με μια απεργία πρέπει να πιέζεται η κυβέρνηση και η εργοδοσία, όχι όμως το κοινωνικό σύνολο».

Αναφερόμενος στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο και στο τι προβλέπει για τις απεργίες, τόνισε ότι «θα πρέπει, όπως γίνεται σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Αυστραλία, ο Καναδάς, όταν γίνεται μια απεργία στην κοινή ωφέλεια, δηλ. στο μετρό, στην ακτοπλοΐα, στα απορρίμματα, να υπάρχει το 33% των δραστηριοτήτων έτσι ώστε και η απεργία να γίνεται και να μην στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου. Πρέπει να μπουν κάποιοι κανόνες. Για παράδειγμα στην απεργία του μετρό απήργησαν μερικοί υπάλληλοι από τους 2.000 εργαζομένους και είδατε τι συνέβη στην Αθήνα».

via: arcadiaportal.gr

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.