Έως Παρασκευή 3/10 οι αιτήσεις εκπαιδευτικών για αξιολογητές και επιτηρητές σε εξετάσεις Πολιτογράφησης

Η Διεύθυνση εξετάσεων και πιστοποιήσεων του Υπουργείου Παιδείας καλεί  τους εκπαιδευτικούς Π.Ε. και Δ.Ε να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στις  εξετάσεις είτε ως αξιολογητές-βαθμολογητές ή/και ως επιτηρητές.

Τα εξεταστικά κέντρα θα είναι σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Ιωάννινα, Κόρινθο, Τρίπολη, Πάτρα, Χαλκίδα, Λάρισα, Μυτιλήνη, Ρόδο, Ηράκλειο, Χανιά και Χίο. Αιτήσεις μέχρι και την Παρασκευή 3/10/2025 και ώρα 13:00

Δείτε παρακάτω αναλυτικά την πρόσκληση

  1. Πρόσκληση για συγκρότηση μητρώου αξιολογητών-βαθμολογητών για τη διεξαγωγή των εξετάσεων απόκτησης Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π.) της 2ας Νοεμβρίου 2025. 
  2. Πρόσκληση για επιτηρητές στις εξετάσεις απόκτησης Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π.) της 2ας Νοεμβρίου 2025. 

 Σχετ. Απόφαση περί καθορισμού Εξεταστικών και Ειδικών Εξεταστικών Κέντρων για τις εξετάσεις απόκτησης του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π.) 2ας Νοεμβρίου 2025  (ΑΔΑ: ΨΓΡΝ46ΜΤΛ6-4ΥΓ) 

Σας γνωστοποιούμε ότι στις 2 Νοεμβρίου 2025 θα διεξαχθούν εξετάσεις για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π.), όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τη Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι, οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής, θα εξεταστούν στην κατανόηση και παραγωγή του γραπτού και προφορικού λόγου στην ελληνική γλώσσα, επιπέδου ανάλογου του Β1, καθώς και στις εξής θεματικές ενότητες: α) Γεωγραφία, β)Ιστορία, γ) Πολιτισμός και δ) Θεσμοί του Πολιτεύματος. 

Στο πλαίσιο της οργάνωσης αυτών των εξετάσεων, καλούνται οι εκπαιδευτικοί Π.Ε. και Δ.Ε., όπως περιγράφεται αναλυτικά στην παρούσα, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στις εν λόγω εξετάσεις είτε ως αξιολογητές-βαθμολογητές ή/και ως επιτηρητές.

Α. ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ- ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΤΕΣ 

Για αυτές τις εξετάσεις συγκροτείται μητρώο Αξιολογητών-Βαθμολογητών των εξετάσεων απόκτησης Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π.) αποτελούμενο από εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. 

Οι ανήκοντες στο Μητρώο αυτό μπορούν να συμμετέχουν: 

1) στην εξέταση της παραγωγής του προφορικού λόγου των υποψηφίων, στα 53  Εξεταστικά Κέντρα (Ε.Κ.). 

2) στην προφορική εξέταση-βαθμολόγηση των υποψηφίων ειδικών κατηγοριών με ειδικές δεξιότητες στα 8 Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα (Ε.Ε.Κ.), 5 σε Αττική, 2 σε Θεσσαλονίκη και 1 στο Ηράκλειο Κρήτης. 

3) στη βαθμολόγηση των γραπτών δοκιμίων που θα γίνει σε Βαθμολογικά Κέντρα (Β.Κ.) στην Αθήνα. 

Τα εξεταστικά κέντρα θα είναι σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Ιωάννινα, Κόρινθο, Τρίπολη, Πάτρα, Χαλκίδα, Λάρισα, Μυτιλήνη, Ρόδο, Ηράκλειο, Χανιά και Χίο. 

Οι εκπαιδευτικοί Π.Ε. ή Δ.Ε. της δημόσιας ή ιδιωτικής εκπαίδευσης που επιθυμούν να συμπεριληφθούν στο μητρώο αξιολογητών-βαθμολογητών για τις εν λόγω εξετάσεις πρέπει να πληρούν τα παρακάτω τυπικά προσόντα σύμφωνα με σχετική εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής Π.Ε.Γ.Π. και συγκεκριμένα: 

α) ως Βαθμολογητές των γραπτών δοκιμίων και ως Αξιολογητές-μέλη Ειδικών Τριμελών Επιτροπών στα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα (Ε.Ε.Κ.): 

-Φιλόλογοι Γυμνασίων και Λυκείων (ΠΕ02) 

-Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕ70), κατά προτίμηση με σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου ή /και κάτοχοι διδακτορικού στη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης /  δεύτερης γλώσσας, κάτοχοι δεύτερου πτυχίου φιλολογικού, ιστορικού ή ΦΠΨ Τμήματος 

– Εκπαιδευτικoί κλάδων ΠΕ05-Γαλλικής Φιλολογίας, ΠΕ06-Αγγλικής Φιλολογίας και ΠΕ07-Γερμανικής Φιλολογίας 

Από τις τρεις παραπάνω κατηγορίες θα συνεκτιμηθούν μεταπτυχιακές σπουδές ή/και κατοχή διδακτορικού στην Ειδική Αγωγή, την Πολιτική Επιστήμη, την Ιστορία, τη Νομική Επιστήμη, τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές, την Κοινωνιολογία και τη Γεωγραφία και στη συνέχεια οι κάτοχοι δεύτερου πτυχίου στα προηγούμενα επιστημονικά αντικείμενα. 

β) ως Αξιολογητές παραγωγής προφορικού λόγου στα Ελληνικά: 

– Φιλόλογοι Γυμνασίων και Λυκείων (ΠΕ02) 

– Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕ70), κατά προτίμηση με σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου ή /και κάτοχοι διδακτορικού στη Διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης /  δεύτερης γλώσσας, κάτοχοι δεύτερου πτυχίου φιλολογικού, ιστορικού ή ΦΠΨ τμήματος 

Εκπαιδευτικοί κλάδων ΠΕ05-Γαλλικής Φιλολογίας, ΠΕ06-Αγγλικής Φιλολογίας και ΠΕ07-Γερμανικής Φιλολογίας

Β) ΕΠΙΤΗΡΗΤΕΣ 

Για τις εν λόγω εξετάσεις (Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2025), σε όλα τα Ε.Κ. και τα Ε.Ε.Κ, θα απασχοληθούν ως επιτηρητές και εκπαιδευτικοί Π.Ε. ή Δ.Ε. όλων των κλάδων, δημόσιας ή ιδιωτικής εκπαίδευσης. 

Γ) ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ από τους εκπαιδευτικούς 

Για την υλοποίηση όλων των ανωτέρω, όσοι εκπαιδευτικοί Π.Ε. ή Δ.Ε. πληρούν τα παραπάνω κριτήρια και ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις εν λόγω εξετάσεις είτε ως αξιολογητές-βαθμολογητές ή/και ως επιτηρητές θα μπορούν να δηλώνουν τη συμμετοχή τους μέχρι και την Παρασκευή 3/10/2025 και ώρα 13:00 στον παρακάτω σύνδεσμο: 

https://exetaseis-ithageneia.ypes.gr/axiologites/ 

Δείτε εδώ την εγκύκλιο

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο eDNews
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο X , στο Viber, στο Google News και στο Instagram
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

 

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replace them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

edweek.gr
Επισκόπηση Απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies έτσι ώστε να μπορούμε εμείς και οι συνεργάτες μας να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούνται λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες. Οι πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή χρησιμοποιούνται για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν σε ολόκληρο το διαδίκτυο.