ΔΟΕ: Να αποσυρθεί τώρα η πραξικοπηματική εγκύκλιος του Υ.ΠΑΙ.Θ. για ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών μέχρι 14 Αυγούστου

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας γιατί «με κλειστά σχολεία, χωρίς να δύνανται να συνεδριάσουν οι σύλλογοι διδασκόντων, χωρίς να εξασφαλίζεται η δυνατότητα να ενημερωθούν ισότιμα όλοι οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί, με αντικειμενικά προβλήματα λειτουργίας των Π.Υ.Σ.Π.Ε., να πραγματοποιηθούν όλες οι τοποθετήσεις στα λειτουργικά κενά, που εμφανίζονται μέχρι σήμερα, μέσα σε δύο (2) εβδομάδες» και ζητά την απόσυρση της απαράδεκτης, όπως την χαρακτηρίζει, εγκυκλίου, για  να «ακολουθηθεί η νομιμότητα»

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΟΕ

Με μια εσπευσμένη και παράλληλα απαράδεκτη εγκύκλιο (102027/ΓΔ5/30-7-2020) , στις 30/7/20,  η Γ.Γ. του Υ.ΠΑΙ.Θ. καλεί τα υπηρεσιακά συμβούλια να ολοκληρώσουν τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών μέχρι τις 14 Αυγούστου. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ζητά με κλειστά σχολεία, χωρίς να δύνανται να συνεδριάσουν οι σύλλογοι διδασκόντων, χωρίς να εξασφαλίζεται η δυνατότητα να ενημερωθούν ισότιμα όλοι οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί, με αντικειμενικά προβλήματα λειτουργίας των Π.Υ.Σ.Π.Ε., να πραγματοποιηθούν όλες οι τοποθετήσεις στα λειτουργικά κενά, που εμφανίζονται μέχρι σήμερα, μέσα σε δύο (2) εβδομάδες. Κι όλα αυτά ενώ γνωρίζουν ότι λόγω των μακροχρόνιων αδειών που θα προκύψουν μέχρι τέλος Αυγούστου και σύμφωνα με τις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις του Ν.4692/2020, οι αλλαγές που θα επέλθουν στις θέσεις των εκπαιδευτικών θα είναι τεράστιες.
Αγνοεί, πως η διαδικασία αυτή έχει, πάγια, ως προϋπόθεση τα σχολεία να έχουν ανοίξει ώστε με βάση τις  αναλήψεις υπηρεσίας να διαπιστώνονται οι διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί, οι σύλλογοι διδασκόντων να έχουν πραγματοποιήσει τις απαραίτητες συνεδριάσεις σύμφωνα με τις οποίες ορίζονται οι εκπαιδευτικές κ.α. ανάγκες που με την κάλυψή τους μπορούν να λειτουργούν στοιχειωδώς οι σχολικές μονάδες (καθορισμός τμημάτων μαθητών, καταγραφή των πραγματικών αναγκών  σε εκπαιδευτικούς μετά από άδειες κύησης, επαπειλούμενες, ανατροφής, μακροχρόνιας ασθενείας, δηλώσεις υπεράριθμων εκπαιδευτικών κλπ).  Αγνοεί, επίσης, ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι φάσεις αποσπάσεων από Π.Υ.Σ.Π.Ε. σε Π.Υ.Σ.Π.Ε. (οι ανάγκες πάντα οδηγούν σε δεύτερη, τουλάχιστο, φάση) και δεν έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση των τμημάτων των Νηπιαγωγείων για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.
Την ίδια στιγμή που δε λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για το άνοιγμα των σχολείων, με όρους υγιεινής και ασφάλειας (δημιουργία υποδομών, χρηματοδότηση, καθαριότητα κ.α), το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να ξεκινήσει την εφαρμογή του νέου αντιεκπαιδευτικού νόμου 4692/2020, που ψήφισε πρόσφατα και συμπληρώνεται, ως προς τις πολιτικές του στοχεύσεις, από τις ρυθμίσεις του νόμου 4713/2020 περί ιδιωτικής εκπαίδευσης. Στοχεύει ξεκάθαρα στην κατάργηση της δυνατότητας αποτύπωσης όλων των αναγκών των σχολικών μονάδων μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες των συλλόγων διδασκόντων (συνεδριάσεις συλλόγων διδασκόντων στις αρχές του Σεπτέμβρη), επιδιώκει τη συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου, την αποφυγή όλων των μορφών συλλογικής αντίδρασης του εκπαιδευτικού κινήματος και κινείται στο πλαίσιο της ισοπεδωτικής αντίληψης που χαρακτηρίζει όλες τις αποφάσεις της ηγεσίας του Υπουργείου, σύμφωνα με την οποία τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών περιφρονούνται και η διοίκηση δεν μεριμνά αλλά δεσποτικά επιβάλλει και ελέγχει.
Στοχευμένα και μεθοδικά προσθέτει κομματάκια στη μαγική εικόνα μιας «κανονικότητας» με ελάχιστα κενά, τεχνητά «πλεονάζοντες» και τις λιγότερες δυνατές προσλήψεις αναπληρωτών. Η απαράδεκτη αυτή εγκύκλιος προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στην ομαλή λειτουργία των σχολείων αλλά και στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καταγγέλλει και απαιτεί από το Υπουργείο Παιδείας:

  • Να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη εγκύκλιο που παραβιάζει την εκπαιδευτική νομοθεσία και τα κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα.
  • Να ακολουθηθεί η νομιμότητα που επιβάλλει την κάλυψη των λειτουργικών κενών τον Σεπτέμβριο.

Το Δ.Σ της Δ.Ο.Ε. καλεί:

  • Όλους τους αιρετούς του κλάδου να καταγγείλουν τη συγκεκριμένη διαδικασία και να απαιτήσουν με κάθε τρόπο από τα  Π.Υ.Σ.Π.Ε. να μην την εφαρμόσουν. Ταυτόχρονα, να μη νομιμοποιήσουν με τη συμμετοχή τους αυτές τις απαράδεκτες λειτουργίες που θέλει να επιβάλει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
  • Τα διορισμένα μέλη των Π.Υ.Σ.Π.Ε. να μη συναινέσουν στην εσπευσμένη πραγματοποίηση συνεδριάσεων για τον καθορισμό των λειτουργικών κενών, να μην αποδεχτούν τον καθορισμό με βάση τις αντιεκπαιδευτικές και παράνομες μεθοδεύσεις του Υπουργείου  Παιδείας. Το ίδιο καλούμε και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης να πράξουν.
  • Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών να είναι σε ετοιμότητα ώστε να παρέμβουν σε κάθε προσπάθεια επιβολής τέτοιων αντιεκπαιδευτικών αποφάσεων και ρυθμίσεων.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο eDNews
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο X , στο Viber, στο Google News και στο Instagram
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

     

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

edweek.gr
Επισκόπηση Απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies έτσι ώστε να μπορούμε εμείς και οι συνεργάτες μας να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούνται λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες. Οι πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή χρησιμοποιούνται για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν σε ολόκληρο το διαδίκτυο.