ΔΗΣΥ: Να σταματήσει άμεσα η ομηρία χιλιάδων νεοδιόριστων εκπαιδευτικών

Με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΗΣΥ) καλεί το ΥΠΑΙΘ να δώσει άμεσα λύση στο θέμα της μονιμοποίησης των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών αμέσως μετά τη συμπλήρωση της διετίας, σύμφωνα με τα όσα η νομοθεσία και ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας (ν.3528/2007, άρθρο 40) προβλέπουν. 

Η ΔΗΣΥ καταγγέλει το ΥΠΑΙΘ ότι σκόπιμα κωλυσιεργεί και δεν δίνει λύση στο θέμα, έχοντας ως στόχο να μεταθέσει τη μονιμοποίηση για αργότερα, “προκειμένου να «εκβιάσει» την εφαρμογή των διατάξεων του ν.4823/2021 , που προβλέπουν αξιολόγηση, πριν από τη μονιμοποίηση των δόκιμων εκπαιδευτικών”.

Ακολουθεί η Ανακοίνωση της ΔΗΣΥ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

29 Οκτωβρίου 2022

Άμεση μονιμοποίηση των εκπαιδευτικών που συμπληρώθηκε διετία από τον διορισμό τους. Η Υπουργός Παιδείας να σταματήσει τα «παιχνίδια» σε βάρος των εκπαιδευτικών.

Η Υπουργός Παιδείας, κατά την πάγια τακτική της, εμπαίζει τους εκπαιδευτικούς, αυτή τη φορά τους νεοδιόριστους Ειδικής Αγωγής που, παρά το γεγονός ότι συμπληρώθηκε διετία από την πρόσληψή τους, δεν μονιμοποιήθηκαν.

Σύμφωνα με τον ν.4589/2019, άρθρο 62, παρ. 7 (νόμος Γαβρόγλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ), οι νεοδιοριζόμενοι υπηρετούν επί δύο έτη ως δόκιμοι. Στο τέλος του δεύτερου έτους οι νεοδιοριζόμενοι κρίνονται προ κειμένου να μονιμοποιηθούν. Ο τρόπος και τα κριτήρια κρίσης της καταλληλότητας των νεοδιοριζομένων καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας. Αν νεοδιοριζόμενος δεν κριθεί κατάλληλος να μονιμοποιηθεί, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 5 και 6 του Κεφαλαίου Α’ του άρθρου 16 του ν. 1566/1985.

Παρατηρείται, δε, το τραγελαφικό φαινόμενο ορισμένες διευθύνσεις εκπαίδευσης να προχωρούν στη μονιμοποίηση -με μεγάλη όμως πιθανότητα ανάκλησης των πράξεων τους, όπως ψιθυρίζεται ευρύτατα- κι άλλες, οι περισσότερες, να μην κάνουν κάποια κίνηση αναμένοντας οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας, οι οποίες δεν έρχονται. Το απόλυτο μπάχαλο δηλαδή σε ό,τι αφορά στη λειτουργία της Διοίκησης. Αποφάσεις κατά το δοκούν, χωρίς καμιά παρέμβαση της ηγεσίας του Υπουργείου για ενιαία στάση στο θέμα.

Είναι προφανές ότι η Υπουργός Παιδείας σκόπιμα κωλυσιεργεί και δεν δίνει λύση στο θέμα. Ο στόχος της είναι να μεταθέσει τη μονιμοποίηση για αργότερα, προ κειμένου να «εκβιάσει» την εφαρμογή των διατάξεων του ν.4823/2021 (νόμος Κεραμέως της κυβέρνησης της ΝΔ), που προβλέπουν αξιολόγηση, πριν από τη μονιμοποίηση των δόκιμων εκπαιδευτικών και συγκεκριμένα:

Στο άρθρο 77, παρ. 4 αναφέρεται οτι το έργο των δόκιμων εκπαιδευτικών και μελών του Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. αξιολογείται ανά έτος, ενώ στο άρθρο 78, παρ. 3 αναφέρεται ότι στην περίπτωση που το έργο ενός δόκιμου εκπαιδευτικού, καθώς και μέλους του Ε.Ε.Π. ή Ε.Β.Π. αξιολογηθεί ως «μη ικανοποιητικό», κατά την αξιολόγηση που λαμβάνει χώρα στη λήξη της δοκιμαστικής περιόδου, έστω και σε ένα από τα πεδία Al. Α2 ή Β ή Α’ ή Β’, κατά περίπτωση, δεν μονιμοποιείται αλλά μπορεί να επαναλάβει τη διαδικασία τα αμέσως επόμενα δύο (2) έτη.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτές τις πρακτικές της Υπουργού Παιδείας και την καλεί να δώσει άμεσα λύση στο θέμα, σύμφωνα με τα όσα η νομοθεσία και ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας (ν.3528/2007, άρθρο 40) προβλέπουν, δηλαδή τη μονιμοποίηση των εκπαιδευτικών αμέσως μετά τη συμπλήρωση της διετίας, όπως γίνεται πάντα.

Η ομηρία χιλιάδων νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, πρέπει άμεσα να σταματήσει.

Όλες οι Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, τα Τελευταία Νέα  και η Επικαιρότητα, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.