Χιλιάδες τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία – ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με σοβαρά προβλήματα για τη δημόσια εκπαίδευση, καθώς παραμένουν χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς και ειδικό προσωπικό, ακόμη και μετά τη Β΄ φάση προσλήψεων.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής αναδεικνύει το ζήτημα με ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη επισημαίνοντας τις συνέπειες για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς ης κυβέρνησης να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του δημόσιου σχολείου.

Προς την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού 

Χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς και ειδικό προσωπικό ακόμη και μετά τη Β΄  φάση προσλήψεων – Υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου 

Για μία ακόμη σχολική χρονιά, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας  αποδεικνύονται ανέτοιμοι και ανίκανοι να αντιμετωπίσουν ένα πάγιο πρόβλημα στην  έναρξη του διδακτικού έτους: την έγκαιρη και πλήρη κάλυψη των εκπαιδευτικών  κενών σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες περί «σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος»  που θα ανιχνεύει τα κενά και θα εξασφαλίζει την έγκαιρη τοποθέτηση εκπαιδευτικών,  το Υπουργείο εξακολουθεί να λειτουργεί με τη λογική του «μπακαλοτέφτερου».  

Η «λογιστική» προσέγγιση στην πρόσληψη αναπληρωτών, η προχειρότητα, οι  καθυστερήσεις και οι εμβαλωματικές λύσεις της τελευταίας στιγμής, έχουν  δημιουργήσει σε γονείς και μαθητές την αβεβαιότητα για το αν και πότε θα ξεκινήσει  κανονικά η σχολική χρονιά. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από τον εκπαιδευτικό τύπο και τους  συνδικαλιστικούς φορείς, παρά τις 11.000 προσλήψεις της Β΄ φάσης (9.445  εκπαιδευτικών και 1.556 ΕΕΠ/ΕΒΠ), οι ανάγκες εξακολουθούν να είναι τεράστιες 

  • Από τα 26.367 κενά σε εκπαιδευτικούς και ειδικό προσωπικό που δήλωσαν οι  Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, μετά τη Β΄ φάση των προσλήψεων (25/9/2025)  παραμένουν 15.351 ακάλυπτα
  • Σε αρκετές περιοχές η κάλυψη των κενών σε συγκεκριμένες ειδικότητες είναι  ακόμη κάτω από το 1/3 των πραγματικών αναγκών. 

Η αδιαφορία για την αγωνία των γονέων και των μαθητών, ιδιαίτερα στα Σχολεία  Ειδικής Αγωγής, έχει δημιουργήσει φέτος ακόμη περισσότερο από άλλες χρονιές μια  δυστοπική πραγματικότητα: χιλιάδες κενά, χαμένες διδακτικές ώρες, μαθητές που 

δεν μπορούν να φτάσουν στα σχολεία τους λόγω της καθυστέρησης στην προκήρυξη  για τη μεταφορά τους και τους άγονους διαγωνισμούς.  

Μια εικόνα-αντανάκλαση της κυβερνητικής αδιαφορίας και ανικανότητας. Κατόπιν των ανωτέρω, 

Ερωτάται η κα Υπουργός: 

  1. Επιβεβαιώνει τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για τα ακάλυπτα κενά μετά  τη Β΄ φάση προσλήψεων; Ποια είναι η αναλυτική κατανομή τους ανά  βαθμίδα, ειδικότητα και περιοχή; 
  2. Γιατί, παρά τις εξαγγελίες περί «πληροφοριακού συστήματος καταγραφής και  κάλυψης κενών», οι διαδικασίες πρόσληψης εξακολουθούν να γίνονται με  αποσπασματικές αποφάσεις και περικοπές που οδηγούν σε χιλιάδες χαμένες  διδακτικές ώρες; 
  3. Ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα άμεσης κάλυψης όλων των  εναπομεινάντων κενών και θα υπάρξει Γ΄ φάση προσλήψεων; 

Ο ερωτών Βουλευτής 

Στέφανος Παραστατίδης

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο eDNews
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο X , στο Viber, στο Google News και στο Instagram
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

 

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Νέα και Ειδήσεις για την Εκπαίδευση από το edweek.gr
Επισκόπηση Απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies έτσι ώστε να μπορούμε εμείς και οι συνεργάτες μας να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούνται λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες. Οι πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή χρησιμοποιούνται για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν σε ολόκληρο το διαδίκτυο.