Αξιολόγηση σχολείων: Διευθύντρια περικόπτει μισθούς εκπαιδευτικών

Περικοπή μισθού σε είκοσι επτά (27) εκπαιδευτικούς του ΓΕΛ Σύρου από τη Διευθύντρια του σχολείου, λόγω συμμετοχή τους σε στάση εργασίας στην απεργία – αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγηση, σύμφωνα με καταγγελία της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων.

Όπως αναφέρει η Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, «η δήλωση από πλευράς της Διευθύντριας ότι οι συνάδελφοι συμμετείχαν σε στάση εργασίας, είναι αδικαιολόγητη και στερείται κάθε νομικής βάσης».

Καλεί την ΟΛΜΕ να κάνει άμεσα παρέμβαση για το θέμα, ενώ καλεί την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου και τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μην υπάρχει καμία στέρηση μισθού για κανένα εκπαιδευτικό και να επιληφθούν άμεσα σχετικά με τις συγκεκριμένες ενέργειες της διευθύντριας του ΓΕΛ Σύρου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Παράνομη περικοπή μισθού από τη Διευθύντρια του ΓΕΛ Σύρου σε συναδέλφους για δεύτερη φορά!

Η επιθετική και εκφοβιστική συμπεριφορά της συνεχίζεται…

Για άλλη μια φορά ως Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων καταγγέλλουμε την παράνομη ενέργεια της Διευθύντριας του ΓΕΛ Σύρου να περικόψει μισθό από τους συναδέλφους μας.

Η Διευθύντρια του ΓΕΛ Σύρου συνεχίζει την επιθετική συμπεριφορά της απέναντι στους είκοσι επτά (27) συναδέλφους που δήλωσαν απεργία αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης, δηλώνοντας τους συναδέλφους που έκαναν δήλωση «απεργίας – αποχής», ως συμμετέχοντες σε στάση εργασίας και στερώντας τους μισθό για δεύτερη φορά! Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι απολύτως παράνομη, έωλη νομικά και θεσμικά και αντιδεοντολογική. Είναι ίσως η μοναδική περίπτωση σε πανελλαδικό επίπεδο που ένας Διευθυντής προχωράει σε μια τέτοια ενέργεια!

Ήδη η Διευθύντρια του ΓΕΛ Σύρου, που στο πρόσφατο παρελθόν δέχθηκε για τη συμπεριφορά της επανειλημμένως καταγγελίες από την Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, αλλά και από την ΟΛΜΕ, συνεχίζει σε έναν κατήφορο αυταρχικής και εκφοβιστικής συμπεριφοράς και στάσης απέναντι στους συναδέλφους του σχολείου, οι οποίοι συμμετείχαν σε συντριπτική πλειοψηφία στην απεργία – αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης, που προκήρυξε η ΟΛΜΕ.

Ενημερώνουμε της Διευθύντρια του ΓΕΛ Σύρου και όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους Διευθυντές ότι όπως επισημαίνει και η ΟΛΜΕ «η αποχή των εκπαιδευτικών από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί από τα αρμόδια Δικαστήρια (όλως ενδεικτικώς Δ.Εφ. 486/1995 κ.α.) και συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας η οποία καλύπτει τους συμμετέχοντες από κάθε πειθαρχική ευθύνη». Επίσης η απεργία – αποχή από την αξιολόγηση δεν προβλέπει καμία στέρηση μισθού σε εργαζόμενους, καμία περικοπή προϋπηρεσίας ή ενσήμου, σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο και τη σχετική νομοθεσία.

Επομένως η δήλωση από πλευράς της Διευθύντριας ότι οι συνάδελφοι συμμετείχαν σε στάση εργασίας, είναι αδικαιολόγητη και στερείται κάθε νομικής βάσης

Όπως αναφέρεται και στο έγγραφο της ΟΛΜΕ με τίτλο « Διευκρινίσεις σε σχέση με την απεργία αποχή» που στάλθηκε στα σχολεία στις 24 Φλεβάρη 2021:

Σχετικά με την καταχώριση της απεργίας-αποχής στο myschool:

Επισημαίνουμε και πάλι ότι η απεργία-αποχή είναι αποχή από συγκεκριμένα μόνο καθήκοντα και εν προκειμένω αποχή από τα καθήκοντα αξιολόγησης που προβλέπονται από τα άρθρα 33, 34, 35 και 36 του ν.4692/2020 και από την υπ. αριθμ. 6603/ΓΔ4 (ΦΕΚ B’ 140/20.01.2021) υπουργική απόφαση. Όλα τα υπόλοιπα καθήκοντα, διδακτικά και εξωδιδακτικά, εκτελούνται κανονικά από τους εκπαιδευτικούς. Ως εκ τούτου, δε μπορεί να καταχωριστεί ούτε ως απεργία ούτε ως στάση εργασίας στο myschool. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταφανώς παράνομο.

Καλούμε τους/τις συναδέλφους διευθυντές/ντριες και όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς να συνταχθούν με τις αποφάσεις του κλάδου και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί/ες σε προφορικές οδηγίες που τους δίνονται και πιθανά να τους/τις οδηγήσουν σε παράνομες πράξεις.

Καλούμε τους/τις συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία αποχή της ΟΛΜΕ και να καταγγέλλουν άμεσα στις ΕΛΜΕ οποιαδήποτε παρανομία πραγματοποιείται στο σχολείο τους.

Καλούμε τις ΕΛΜΕ να παρεμβαίνουν άμεσα σε οποιαδήποτε παρανομία και να ενημερώνουν την ΟΛΜΕ, αν χρειαστεί περαιτέρω παρέμβαση.

Κανείς και καμία εκπαιδευτικός δεν είναι μόνος/η!

Μαζικά και ενωτικά θα νικήσουμε!

Ως εκ τούτου,

Καλούμε την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου και τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μην υπάρχει καμία στέρηση μισθού για κανένα συνάδελφο και να επιληφθούν άμεσα σχετικά με τις συγκεκριμένες ενέργειες της Διευθύντριας του ΓΕΛ Σύρου.

Δηλώνουμε ότι θα κινηθούμε με κάθε νόμιμο πολιτικό, συνδικαλιστικό και νομικό μέσο για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των συναδέλφων μας.

Καλούμε την ΟΛΜΕ να κάνει άμεσα παρέμβαση για το θέμα.

Διαβάστε ακόμα:

Αναπληρωτές για αξιολόγηση σχολείων: Τα 8 βήματα για την απεργία-αποχή

Πόσο νόμιμη είναι η απεργία αποχή από την αξιολόγηση; Οι αποφάσεις δικαστηρίων!

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.