Λόλα να ένα…pdf / Το «Αλφαβητάριον»

Το αναγνωστικό που μας συνόδευε στα θρανία της Α΄ τάξης του Δημοτικού ζωντανεύει πλέον στις οθόνες του υπολογιστή κάθε νοσταλγικού και ονειροπόλου αναγνώστη, και μαζί του αναβιώνουν όλοι εκείνοι οι θρυλικοί ήρωες που πυροδότησαν κάποτε τη φαντασία του: η Λόλα, ο Μίμης, η Έλλη, η Άννα και τα παιχνίδια τους, οι χάρτινοι φίλοι που μας χάρισαν ανιδιοτελώς τα γράμματα και τις λέξεις, έρχονται και πάλι στη ζωή μας, σαν να μην έφυγαν ποτέ, σαν να περίμεναν την ευκαιρία να μας φανερώσουν το μυστικό που έκρυβαν τότε που μας συντρόφευαν: ότι η αγάπη για τη γνώση, τους ανθρώπους και τη ζωή δεν χάνεται ποτέ, αλλά ξαναγεννιέται πιο δυνατή κάθε φορά που ανασύρουμε από τη μνήμη μας την πρώτη στιγμή που την αισθανθήκαμε, στις μαγικές σελίδες του πρώτου μας βιβλίου.

Κατεβάστε το «Αλφαβητάριον» από εδώ.

Το Αλφαβητάριον του Ι.Κ. Γιαννέλη και του Γ. Σακκά, με εικονογράφηση του Κώστα Π. Γραμματόπουλου – που διδάχτηκε στα σχολεία από το 1955 έως το 1978, με μια σύντομη παρεμβολή άλλου αναγνωστικού το 1973 -, ξεκινά με “εικόνες προφορικής διδασκαλίας“, για την πρώτη εξοικείωση των παιδιών με το βιβλίο, ακολουθεί το “Μέρος πρώτον“, όπου τα παιδιά μαθαίνουν τους φθόγγους και αρχίζουν, σταδιακά, να διαβάζουν σύντομα κείμενα, έπειτα ακολουθούν τα γράμματα, η “Άλφα-Βήτα“, και αμέσως μετά παρατίθεται το “Μέρος δεύτερον“, με πιο εκτεταμένα κείμενα μεν, με σύντομες ωστόσο σε κάθε περίπτωση προτάσεις.

Οι χαρακτήρες

Πρωταγωνιστές του, τους οποίους παρακολουθούμε στη διάρκεια μιας χρονιάς, είναι η Άννα, ο Μίμης, η Έλλη και, ασφαλώς, η μικρότερη Λόλα, που ζουν με τους γονείς τους και τη γιαγιά.

Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι οι συγγραφείς του βιβλίου αγνόησαν τη σύσταση του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία τα σχολικά αναγνωστικά οφείλουν να φροντίζουν την εθνική, θρησκευτική, οικογενειακή και ηθική μόρφωση. Ωστόσο, κατάφεραν να αποφύγουν τον απλοϊκό ηθικοδιδακτικό χαρακτήρα και τις εθνικοπατριωτικές υπερβολές των αναγνωστικών των άλλων τάξεων, και έδωσαν εικόνες ζωής οικείες στα παιδιά. Σημαντικό μερίδιο της επιτυχίας του συγκεκριμένου Αλφαβηταρίου, του μακροβιότερου αναγνωστικού στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης που μεγάλωσε γενιές και γενιές μαθητών, οφείλεται ασφαλώς στον Κώστα Π. Γραμματόπουλο – που διαδέχτηκε τον Γιάννη Κεφαλληνό στην έδρα Χαρακτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών – ο οποίος στο σχολικό αυτό βιβλίο σχεδιάζει τους πρωταγωνιστές του με μονοχρωμία και πολύ πιο αφαιρετικά από ό,τι στο Αλφαβητάριο “Τα καλά παιδιά” (1949). Οι φιγούρες είναι λες και έχουν κολληθεί πάνω στις σελίδες, οι κινήσεις τους θυμίζουν χαρακτηριστικά μοτίβα του λαϊκού θεάτρου…».

Το Αλφαβητάριον κυκλοφόρησε επί 23 χρόνια (1955-1978), σε 16 εκδόσεις, κι ωστόσο σήμερα είναι δύσκολο να βρεθεί αντίτυπό του σε καλή κατάσταση. Η προσφορά των «ΝΕΩΝ» είναι φωτογραφική αναπαραγωγή της όγδοης έκδοσής του, το 1969.

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Εκπαίδευση στο edweek.gr

Περισσότερα e-books στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του edweek, εδώ.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.