«Ζόμπι» οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων στο νέο ολοήμερο σχολείο

Ζόμπι* θα καταντήσουν οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων στο νέο ολοήμερο σχολείο με τρεις ώρες κενό. Πώς θα συμπληρώνουν το εβδομαδιαίο ωράριό τους;

Στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ περιλαμβάνονται οι διατάξεις αναφορικά με το διευρυμένο πρόγραμμα του ολοήμερου σχολείου σε δημοτικά και νηπιαγωγεία που θα ισχύσει την επόμενη σχολική χρονιά 2022-2023.

Ειδικότερα, το άρθρο 371,  αναφέρει ότι το νέο αναβαθμισμένο πρόγραμμα ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου διαμορφώνεται ως εξής:

Παρατηρήσεις για ένα τυπικό ολοήμερο με 2 τμήματα:

Την 2η και 3η ώρα της 2ης ζώνης υπάρχει “Μελέτη Προετοιμασία” για τους μαθητές στη Γλώσσα και  Μαθηματικά που μπορεί να διδάξει  εκπαιδευτικός ΠΕ 70.  Την 4η και 5η ώρα της 3ης ζώνης υπάρχουν μαθήματα  που μπορούν να τα διδάξουν εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων.

Σύμφωνα πάλι με διάταξη του  άρθρου 371 η (1η ) ζώνη, «Μεσημβρινό γεύμα – Διατροφική αγωγή» ανατίθεται, κατά προτεραιότητα, στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν τη δεύτερη ώρα (14.10 έως 14.55).

Με βάση το πρόγραμμα (πίνακας) δεν μπορούν εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων να διδάξουν την 2η και 3η ώρα και   δεν μπορεί να τους ανατεθεί και η 1η ώρα «Μεσημβρινό γεύμα – Διατροφική αγωγή». Το χρονικό διάστημα είναι από 13.15 έως 15.55 που τελειώνει η 2η ζώνη της Μελέτης.

Προβλήματα που δημιουργούνται:

Επηρεάζεται το πρωινό πρόγραμμα του σχολείου αφού ο εκπαιδευτικός ειδικότητας μπορεί να κάνει μάθημα από τις 11.30 και μετά (εξάωρη παραμονή στο σχολείο και μάλιστα με 3 ώρες κενό που δεν πληρώνεται – πολλές ειδικότητες εκπαιδευτικών είναι αναπληρωτές). Άραγε, αν εκπαιδευτικός ειδικότητας έχει 3 ώρες κενό σε 2 σχολεία τουλάχιστον, πώς θα συμπληρώνει και το εβδομαδιαίο ωράριό του;

Οι εκπαιδευτικοί ΠΕ70 που διδάσκουν στο ολοήμερο θα μπορούν να κάνουν μάθημα στην τάξη τους από τις 10.00 και μετά. Αν έχει 2 τμήματα το ολοήμερο μιλάμε για δύο εκπαιδευτικούς ΠΕ 70 και άρα πρέπει να καλυφθούν η 1η και 2η ώρα των τάξεων τους στον πρωινό κύκλο. Αυτό γίνεται συνήθως από ειδικότητες εκπαιδευτικών.

Όμως πέρα από το πρόγραμμα υπάρχουν και επεξηγήσεις στο άρθρο που λένε “άλλα πράγματα” και περιπλέκουν την κατάσταση με το νέο ολοήμερο σχολείο:

Ειδικότερα προβλέπεται ότι:

Στη δεύτερη (2η ) ζώνη, «Μελέτη-Προετοιμασία», διάρκειας δύο (2) διδακτικών ωρών, εντάσσεται, τουλάχιστον για μια (1) διδακτική ώρα καθημερινά, το γνωστικό αντικείμενο της «Μελέτης – Προετοιμασίας» στη γλώσσα και τα μαθηματικά, το οποίο ανατίθεται σε εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ70 – Δασκάλων.

Στη ίδια ζώνη δύναται να εντάσσεται μία (1) διδακτική ώρα με αντικείμενο ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα: αγγλικά, αθλητισμός, εικαστικά, μουσική, θεατρική αγωγή και τεχνολογία της πληροφορίας  και επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.), τα οποία ανατίθενται σε εκπαιδευτικούς του αντίστοιχου κλάδου.

Προβλήματα που δημιουργούνται:

Αν λοιπόν μπορεί να ανατεθεί η μία διδακτική ώρα της 2ης ζώνης σε εκπαιδευτικό ειδικότητας, το πρόγραμμα γιατί αναφέρει «Μελέτη-Προετοιμασία»;

Οι μαθητές θα πρέπει να προετοιμάζονται σε Γλώσσα και Μαθηματικά μέσα σε 45 λεπτά άρα καταρρίπτεται  ο ισχυρισμός ότι οι μαθητές θα πηγαίνουν διαβασμένοι στο σπίτι.

Εκπαιδευτικός/οί ΠΕ 70 θα διδάσκει/ουν 4η ή και 5η ώρα άρα η προσέλευσή τους στην τάξη τους το πρωί θα είναι 10.45 ή 11.30.  Ποιος θα κάνει μάθημα στην τάξη τους;

Συμπεράσματα:

Το πρόγραμμα του νέου ολοήμερου (πίνακας) απλά ικανοποιεί ισχυρισμούς του τύπου “οι μαθητές θα διαβάζουν στο σχολείο”.

Στην πράξη και με τις επεξηγήσεις με το “μαγικό” “δύναται να εντάσσεται μία (1) διδακτική ώρα” οι μαθητές δε θα προλαβαίνουν να διαβάσουν στο ολοήμερο και τα σχολεία θα έχουν προβλήματα στην οργάνωση του πρωινού προγράμματος.

Το άρθρο 371 για το νέο ολοήμερο είναι ελλιπές και σε συνδυασμό με τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί θα δημιουργηθούν προβλήματα στα σχολεία.

Πηγή: fresh-education

*Η λέξη Ζόμπι χρησιμοποιείται και στον καθημερινό λόγο για τον ακραία καταβεβλημένο άνθρωπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
      Το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου

Όλες οι Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, τα Τελευταία Νέα  και η Επικαιρότητα, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.