Ζέττα Μακρή για το πρόγραμμα της Ελληνικής Αγωγής: Η φασαρία έγινε λόγω Γεωργιάδη!

«Η φασαρία γίνεται και ας μην κρυβόμαστε, επειδή υπάρχει εμπλοκή της οικογένειας Γεωργιάδη»…απάντησε στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση η υφυπουργός Παιδείας κα Ζ. Μακρή αναφερόμενη στο πολυσυζητημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Αγωγής.

Η κυρία Μακρή είπε ότι το πρόγρραμμα για το οποίο τόσος λόγος έγινε όταν το ενέκρινε το ΙΕΠ για τα σχολεία «ελέγχθηκε από το ΙΕΠ για την επιστημονική επάρκεια, την παιδαγωγική του καταλληλότητα και κρίθηκε και επιστημονικά σωστό και παιδαγωγικά κατάλληλο και εγκρίθηκε»!

«Η φασαρία γίνεται και ας μην κρυβόμαστε, επειδή υπάρχει εμπλοκή στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέλους της οικογένειας Γεωργιάδη. Δεν μπορεί όμως -και θα συμφωνήσουμε ελπίζω σε αυτό- να αποτελεί κριτήριο έγκρισης ή απόρριψης ενός προγράμματος τυχόν σχέση του ενδιαφερόμενου φορέα με μέλος της Κυβέρνησης ή συγγενικά του πρόσωπα».

Η υφυπουργός Ζέττα Μακρή, κάλυψε απόλυτα χθες τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και το ΙΕΠ απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση της βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Χαράς Κεφαλίδου για τη σειρά αντιεπιστημονικών προγραμμάτων που ενέκρινε το ΙΕΠ.

Η απάντηση της κ. Μακρή

Ακολουθεί ολη η απαντηση της κ.Μακρή στη Βουλή για τα αντιεκπαιδευτικά προγράμματα:

Θα απαντήσω στο θέμα της εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής στην πρωτολογία μου και για το δεύτερο θέμα στη δευτερολογία μου, γιατί είναι τελείως διαφορετικά θέματα.

Πράγματι, κυρία Κεφαλίδου, θα παραδεχτώ ότι ήταν μια άτυχη και άδικη στιγμή για τα ΙΕΠ. Κάναμε το αυτονόητο και το κάναμε ταχύτατα, δηλαδή το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΕΠ αποφάσισε άμεσα να ανακληθεί η έγκριση του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Σεξουαλικότητα, γονιμότητα, γονεϊκότητα, μια αδιαχώριστη ενότητα».

Συγκεκριμένα, το ΙΕΠ έκανε εσωτερική έρευνα, εξέτασε λεπτομερώς τον φάκελο του αιτήματος και διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν ζητήματα στο υποβληθέν υλικό και στο πρόγραμμα και κυρίως ότι δεν είχε ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπαλλήλους που ήταν επιφορτισμένες με αυτό το καθήκον.

Αμέσως μετά από αυτές τις διαπιστώσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο ανακάλεσε τη θετική γνωμοδότησή του και διέταξε έρευνα για να διακριβωθεί ποιος έχει ευθύνη. Η έρευνα αυτή είχε ως αποτέλεσμα την άμεση απομάκρυνση των υπευθύνων από τις θέσεις της προϊσταμένης του τμήματος και της συντονίστριας αντίστοιχα και αυτονοήτως ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘ, επίσης τάχιστα, ενημέρωσε με έγγραφό του την εκπαιδευτική κοινότητα για την απόσυρση της έγκρισής τους.

Θέλω όμως εδώ να επισημάνω -γιατί δημιουργούνται εντυπώσεις- ότι η Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής δεν είναι άγνωστη εταιρεία ούτε είναι καινοφανής, γιατί κατά το παρελθόν και επί της δικής σας διακυβέρνησης, κατά το 2009-2011, είχε εκδώσει βιβλίο με τίτλο «Προγεννητική αγωγή για υγιή παιδιά και ελληνική κοινωνία, η αγωγή του παιδιού αρχίζει από τη σύλληψη». Το βιβλίο αυτό είχε χρηματοδοτηθεί από το ΙΕΠ και ειδικότερα από το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης. Επίσης και το 2017, στις 20 Μαρτίου, είχε χρηματοδοτηθεί από άλλο Υπουργείο για ανάλογες δράσεις.

Σε ό,τι αφορά το ΙΕΠ, είναι ο επιτελικός επιστημονικός φορέας και ο θεσμικός του ρόλος το καθιστά υπεύθυνο να γνωμοδοτεί για την παιδαγωγική σκοπιμότητα και καταλληλότητα, καθώς και για την επιστημονική εγκυρότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, είτε προτείνονται από δημόσιους είτε από ιδιωτικούς φορείς.

Η υλοποίηση, κυρία Κεφαλίδου, κάθε εγκριθέντος προγράμματος είναι απολύτως προαιρετική. Κύρια προϋπόθεση αποτελεί η επιλογή από τον εκπαιδευτικό που θα το υλοποιήσει, η έγκριση από τον αντίστοιχο σύλλογο διδασκόντων σε τακτική συνεδρίαση, γιατί ο σύλλογος έχει βάσει του θεσμικού του ρόλου την ευθύνη για την οργάνωση της σχολικής ζωής και -προσέξτε το αυτό, παρακαλώ- απαιτείται και η προγενέστερη κατάθεση έγγραφης σύμφωνης γνώμης γονέων και κηδεμόνων των μαθητών και μαθητριών για να συμμετέχουν τα παιδιά στο προαιρετικό εγκριθέν πρόγραμμα.

Επίσης, η έγκριση του προγράμματος εκτός από προαιρετική είναι και απολύτως δωρεάν. Επιπλέον, το υλικό δεν μπορεί να αφορά σε έμμεση ή άμεση διαφήμιση ή προώθηση εμπορικών προϊόντων φορέων επιχειρήσεων ή υπηρεσιών ατόμων ή φορέων και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κανενός είδους διαφημιστικό ή άλλο εμπορικό σκοπό και δεν επιτρέπεται ούτε οποιαδήποτε μελλοντική εμπορική διάθεση του εκπαιδευτικού προγράμματος και του συνοδευτικού υλικού με την αναφορά της έγκρισης. Δηλαδή ούτε πληρώνεται, ούτε το διαφημίζει, ούτε και στο μέλλον μπορεί να κάνει χρήση του ότι έχει εγκριθεί από το ΙΕΠ.

Στο πρώτο ερώτημά σας, για το πώς εξασφαλίζεται ο ποιοτικός έλεγχος, για πρώτη φορά επί της δικής μας θητείας με πρωτοβουλία της Υπουργού, της κ. Νίκης Κεραμέως ακολουθείται πλέον η εξής διαδικασία. Κάθε σχετική αίτηση από φορέα θα ελέγχεται από δύο τουλάχιστον εισηγητές του ΙΕΠ. Στη συνέχεια θα ακολουθεί εξέταση και έλεγχος από τον προϊστάμενο του τμήματος και τελικά το διοικητικό συμβούλιο. Σε κάθε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΙΕΠ θα εξετάζεται το μέγιστο είκοσι εισηγήσεις για τις αιτήσεις των φορέων. Το υλικό των αιτήσεων προς έγκριση θα κοινοποιείται στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου το αργότερο μια εβδομάδα πριν από τη συνεδρίαση κατά την οποία θα συζητηθεί για να υπάρχει χρόνος να τα επεξεργάζονται. Σε περίπτωση αιτήματος επανέγκρισης εκπαιδευτικού προγράμματος ή υλικού θα υποβάλλεται εκ νέου όλο το υλικό και όχι τυχόν προσθήκες ή αλλαγές. Επιπλέον, θα υπάρξει στοχευμένη επιμόρφωση των στελεχών του ΙΕΠ σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες και τα κριτήρια αξιολόγησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται επαναλαμβάνω εκτός του υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος.

Η δευτερολογία

Δυστυχώς κυρία Κεφαλίδου δεν με ακούσατε με προσοχή. Κρατούσατε σημειώσεις και καλά κάνατε, αλλά αν με ακούγατε με προσοχή θα είχατε διαπιστώσει ότι απάντησα σε αυτά που είπατε. Απάντησα στο ότι ήταν μια άτυχη και άδικη στιγμή για το ΙΕΠ, στις άμεσες ενέργειες στις οποίες το ΙΕΠ προέβη και σας είπα πώς αυστηροποιήθηκε με πρωτοβουλία της ίδιας της Υπουργού σε συνεννόηση με το Συμβούλιο του ΙΕΠ το πλαίσιο, ώστε να μην υπάρχουν εφεξής τυχόν αδυναμίες. Σας είπα επίσης και πώς τιμωρήθηκαν, με την απομάκρυνσή τους οι δύο κυρίες. Όλα αυτά δείχνουν ότι και αντίδραση υπήρχε και πλήρης συναίσθηση της αδυναμίας που παρουσιάστηκε και αντιμετωπίζεται με πολλαπλούς ελέγχους, ώστε να μην υπάρξει ξανά τέτοιο φαινόμενο.

Είπα πως θα σας απαντήσω για το πρόγραμμα της ελληνικής αγωγής στη δευτερολογία μου, γιατί είναι τελείως διαφορετικά θέματα. Στο πρώτο θέμα της εταιρείας προγεννητικής αγωγής υπήρξε αβλεψία, υπήρξαν παρατυπίες. Στο θέμα όμως του προγράμματος της ελληνικής αγωγής, κυρία Κεφαλίδου, για το οποίο επίσης έγινε μεγάλη φασαρία και άδικα, κανένας δεν κατηγόρησε το πρόγραμμα αυτό για παιδαγωγική ή εκπαιδευτική αδυναμία. Αντίθετα ελέγχθηκε από το ΙΕΠ για την επιστημονική επάρκεια, την παιδαγωγική του καταλληλότητα και κρίθηκε και επιστημονικά σωστό και παιδαγωγικά κατάλληλο και εγκρίθηκε –επαναλαμβάνω- για προαιρετική εκτός προγράμματος, άνευ ανταλλάγματος, άνευ περιθωρίου διαφήμισης τώρα ή μελλοντικά, άνευ δυνατότητας χρήσης της σημείωσης ότι αυτό έχει εγκριθεί από το ΙΕΠ για προαιρετική διδασκαλία από όποιον επιθυμεί με τις επισημάνσεις που έκανα στην πρωτολογία, επιλογή από τον διδάσκοντα, σύμφωνη γνώμη του συλλόγου διδασκόντων, προγενέστερη έγγραφη συναίνεση των γονέων.

Η φασαρία γίνεται, κυρία Κεφαλίδου και ας μην κρυβόμαστε, επειδή υπάρχει εμπλοκή στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέλους της οικογένειας Γεωργιάδη. Δεν μπορεί όμως -και θα συμφωνήσουμε ελπίζω σε αυτό- να αποτελεί κριτήριο έγκρισης ή απόρριψης ενός προγράμματος τυχόν σχέση του ενδιαφερόμενου φορέα με μέλος της Κυβέρνησης ή συγγενικά του πρόσωπα.

Δεν θα σας πω ξανά αυτά τα οποία ήδη είπα στην πρωτολογία για τις διασφαλίσεις που υπάρχουν. Θα σας πω, όμως, γιατί μου έκανε εντύπωση μια επισήμανση που έκανε ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης όταν δημόσια και αναλυτικά τοποθετήθηκε. Μέχρι στιγμής το πρόγραμμά του δεν έχει επιλεγεί από κανέναν. Μπορεί οι λόγοι να είναι εκπαιδευτικοί; Εγώ δεν το πιστεύω.

Η διαδικασία, λοιπόν, που ακολουθείται για να εξασφαλιστεί ο ποιοτικός έλεγχος είναι συγκεκριμένη. Σας την ανέφερε. Σε ό,τι αφορά την αρμοδιότητα και την εμπλοκή του Υπουργείου μας, οι αρμόδιες υπηρεσίες λαμβάνουν υπόψη τις γνωμοδοτήσεις του ΙΕΠ, τις εγκρίνουν τυπικά, γιατί το περιεχόμενο και η ουσία έχει εξεταστεί ήδη από τον ΙΕΠ, εκδίδουν σχετική απόφαση, ενημερώνουν τον ενδιαφερόμενο φορέα με κοινοποίηση της σχετικής απόφασης και προς το ΙΕΠ και ενδεικτικό της διεκπαιρεωτικής αρμοδιότητας του ΥΠΕΠΘ είναι ότι οι μέχρι πρόσφατα σχετικές αποφάσεις υπογράφονταν από τον προϊστάμενο της αρμόδιας διεύθυνσης και όχι από τον αρμόδιο γενικό γραμματέα του Υπουργείου.

Έχω στη διάθεσή σας και σχετικό έγγραφο επί Υπουργίας Γαβρόγλου το 2018. Είπατε πως θέλετε τα έγγραφα. Θα σας τα προσκομίσουμε. Αν τα είχατε ζητήσει θα ήταν ήδη στη διάθεσή σας.

Τελειώνοντας, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω πως είναι επιτέλους μια ευκαιρία να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση -δεν είναι βεβαίως τώρα η ώρα- για το αν και κατά πόσον επιχειρηματική δραστηριότητα συγγενών μελών της Κυβέρνησης ή συγγενών μελών του Κοινοβουλίου είναι επιτρεπτή όταν είναι διαφανής, ελεγχόμενη και γνωστή. Δεν αποκαλύφθηκε αχυράνθρωπος ο οποίος διακινούσε υλικό για λογαριασμό της οικογένειας Γεωργιάδη και της Ελληνικής Αγωγής. Οι δραστηριότητες αυτές ήταν γνωστές και προεκλογικά, ήταν γνωστές στον ελληνικό λαό και ήταν διαφανείς. Όταν υπάρχει διαφάνεια, γνώση, ενημέρωση είναι ελεγκτέες και δεν είναι καθόλου πολιτικά καταδικαστέες. Αλλά είναι μια καλή ευκαιρία να κάνουμε αυτή τη συζήτηση.

Όλες οι Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, τα Τελευταία Νέα  και η Επικαιρότητα, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.