Ζ. Μακρή: Τι είπε για τα ΑΕΙ, τις βάσεις εισαγωγής και τη φοιτητική στέγαση

Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, μίλησε το πρωί της Παρασκευής (28/07) στα Παραπολιτικά 90,1 για τις βάσεις εισαγωγής, την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα αλλά και τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών.

Ανακοίνωση των βάσεων

Σχετικά με την ανακοίνωση των βάσεων η κ. Μακρή δήλωσε ότι: «τα συγχαρητήρια για τα παιδιά που πέρασαν είναι δεδομένα, επιβραβεύτηκε η προσπάθειά τους, αυτό δεν σημαίνει ότι και τα άλλα παιδιά τα οποία προσπάθησαν και αγωνίστηκαν πρέπει να απογοητευτούν. Υπάρχει και το παράλληλο μηχανογραφικό, είναι η τρίτη χρονιά που εφαρμόζεται, παιδιά τα οποία θέλουν να φοιτήσουν στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να μπορούν να πάνε και σε δημόσια ΙΕΚ. Μπορούν να δηλώσουν σχολές οι οποίες έχουν και οικονομικό αντάλλαγμα και αντιστοιχία στις ανάγκες της αγοράς και εξειδίκευση, έχουν δηλαδή ένα κύρος και μια δυναμικότητα».

Κενές θέσεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα

Σε ό,τι αφορά τις κενές θέσεις που έμειναν σε πολλά ΑΕΙ, λόγω Ελάχιστης Βάσης  Εισαγωγής, είπε ότι «τα πανεπιστήμια έχουν την αυτονομία και έχουν τη δυνατότητα διαμορφώνοντας την ελάχιστη βάση εισαγωγής να διορθώσουν τον συντελεστή, κρίνοντας εκείνα και μόνο εκείνα ποια θα είναι η μορφή των φοιτητών που θέλουν να υποδεχτούν.

Είμαστε η πρώτη χώρα στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η τελευταία στην αποφοίτηση. Αυτό λέει πολλά πράγματα…

Αρχή διαχρονικά για το υπουργείο είναι ότι τα πανεπιστήμια διαμορφώνουν το ακαδημαϊκό τους προφίλ, έχουν τα περιθώρια βελτίωσης, διόρθωσης ή άλλων ενεργειών.

Οι νέοι μας πρέπει να ξέρουν ότι εκτός από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η οποία είναι δωρεάν, είναι δημόσια, είναι εξαιρετική, έχουν και τη δυνατότητα επίσης δωρεάν να έχουν δημόσια εκπαίδευση στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση που έχει αυτή τη στιγμή πολύ καλύτερες προοπτικές επαγγελματικής και οικονομικής αποκατάστασης. Αυτή είναι ευθύνη του υπουργείου να τη διαμορφώσει, να ενημερώσει και να διευκολύνει τους υποψηφίους και από εκεί και πέρα είμαστε δίπλα τους με κάθε τρόπο ώστε να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερη η παροχή δωρεάν εκπαίδευσης και στην τριτοβάθμια».

Φοιτητική στέγαση

Ερωτηθείσα αν θα λάβουν επιπλέον μέτρα για τη φοιτητική στέγαση η κ. Μακρή σημείωσε: «Υπάρχουν πάρα πολλές οικογένειες οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες οικονομικές όταν τα παιδιά περνούν, δηλαδή πιστεύω ότι μετριάζει και τη χαρά της επιτυχίας αυτός ο παράγοντας, ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Γι’ αυτό δόθηκε το στεγαστικό επίδομα στους φοιτητές, αυτό υπάρχει και για τους καταρτιζόμενους στα δημόσια ΙΕΚ. Υπάρχει ο διπλασιασμός του, είναι μεγαλύτερο το ποσό στην περίπτωση συγκατοίκησης, έχουν δοθεί ήδη πολλά εκατομμύρια και έχει ξεκινήσει ανέγερση φοιτητικών εστιών. Αυτή τη στιγμή το υπουργείο δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει κάτι περισσότερο από αυτά που σας ανέφερα. Είναι μια πραγματικότητα δυσάρεστη, την οποία οφείλω να την παραδεχτώ και δεν θέλω να πω ότι με το στεγαστικό επίδομα λύθηκαν όλα, αλλά βοηθήθηκαν πάρα πολύ».

Πυρκαγιές

Η υφυπουργός αναφέρθηκε και στην καταστροφική πυρκαγιά των τελευταίων ημερών που ξέσπασε στη Μαγνησία.

«Είναι πρωτόγνωρο. Η περιοχή της Νέας Αγχιάλου εκκενώθηκε, ο συνεταιρισμός Δήμητρα καταστράφηκε εντελώς και υπήρχαν και αυτές οι εκρήξεις στην 111 Πτέρυγα Μάχης. Σε κάθε περίπτωση θα συμφωνήσω ότι τώρα πια χρειάζεται με δεδομένη αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία να αναδιατάξουμε και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την κλιματική κρίση. Δεν μιλούμε πια για κλιματική αλλαγή, μιλούμε για κλιματική κρίση.

Πρέπει να γίνει ένας γενναίος, αποτελεσματικός ανασχεδιασμός με βάση τα καινούργια δεδομένα όπως αυτά έχουν προκύψει. Δεν είμαστε δυστυχώς οι μόνοι, είναι και άλλοι στη Μεσόγειο, γενικώς φαίνεται ότι η κλιματική κρίση έχει επιφέρει τέτοιες δυσμενείς συνέπειες. Το ότι δεν είμαστε μόνοι δεν το λέω ως δικαιολογία, αποδεικνύει ότι πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο αποτελεσματικά με βάση τα καινούργια δεδομένα ακούγοντας τους ειδικούς επιστήμονες και βεβαίως ανασυντάσσοντας όλες τις δυνάμεις μας ως πολιτεία, ως περιφέρεια, ως τοπική αυτοδιοίκηση. Απαιτείται συνεργασία».

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Εκπαίδευση στο edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.