Υπουργείο Παιδείας: Με ποια ζητήματα θα βρεθεί αντιμέτωπος ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση σήμερα, καθώς και τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που έχουν δρομολογηθεί και δρομολογούνται από το υπουργείο Παιδείας καλείται να αντιμετωπίσει και να υλοποιήσει ο νέος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης.

Τα ανοικτά ζητήματα του υπουργείου Παιδείας – Προκλήσεις και μεταρρυθμίσεις

Αξιολόγηση σχολικών δομών και εκπαιδευτικών

Μια από τις πρώτες προκλήσεις, που θα κληθεί ν΄ αντιμετωπίσει είναι η αξιολόγηση σχολικών δομών και εκπαιδευτικών.

Η αξιολογική διαδικασία στην εκπαίδευση δεν  προχωράει όπως είχε σχεδιαστεί κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στο υπουργείο Παιδείας. Παρά το γεγονός ότι η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου βρίσκεται ήδη στη δεύτερη χρονιά υλοποίησης,  οι σφοδρές αντιδράσεις συνδικαλιστικών κύκλων και τα ενιαία κείμενα των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών τα οποία υιοθέτησαν πολλοί  Σύλλογοι Διδασκόντων και τα οποία παθητικά αποδέχτηκε η κα Κεραμέως φαίνεται ότι οδηγούν σε αναποτελεσματικές γενικεύσεις.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αυτή βρίσκεται στο αρχικό στάδιο αξιολόγησης των νεοδιόριστων και δεν έχει προχωρήσει στο μόνιμο προσωπικό όπου αναμένεται να βρει ισχυρές αντιστάσεις.

Το Νέο Σχολείο της Δημιουργικής Μάθησης

Μια δεύτερη πρόκληση είναι η αναβάθμιση του σχολείου σε ένα Νέο σχολείο Δημιουργικής Μάθησης. Παράλληλα με τις οριζόντιες δράσεις της ψηφιακής αναβάθμισης και καινοτομίας και της νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αναβάθμιση του έργου και του κύρους των εκπαιδευτικών, το Υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει άμεσα σε ένα πλήθος βραχυπρόθεσμων και μεσομακροπρόθεσμων αλλαγών και παρεμβάσεων, οι οποίες αλληλοσυμπληρούμενες και οργανικά διασυνδεόμενες οδηγούν στο Νέο Σχολείο. Η επανεκπαίδευση, η απόκτηση νέων δεξιοτήτων, τα πολλαπλά επαγγελματικά αντικείμενα αποτελούν τα νέα δεδομένα που θα συνυπολογίσει ο νέος υπουργός Παιδείας, αφού, όπως λέει, «η νέα γενιά θα κάνει περισσότερες από μία καριέρες και δε θα εκπαιδευτεί με τον ίδιο τρόπο που εκπαιδεύτηκαν οι προηγούμενες». Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η εκπαιδευτική κοινότητα απαιτεί πλέον μείωση της γραφειοκρατίας στα σχολεία με τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών, ενοποίηση πληροφοριακών συστημάτων κ.α προκειμένου να είναι η δουλειά των διδασκόντων ευκολότερη και αποτελεσματική.

Μη κρατικά πανεπιστήμια

Ένα ακόμα φλέγον θέμα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι αυτό που αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η Νέα Δημοκρατία έχει ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης του Άρθρου 16 του Συντάγματος. Δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών ιδιωτικών πανεπιστημίων, με τις αναγκαίες διασφαλίσεις ποιότητας και εποπτείας από το κράτος. Με αυστηρό, δηλαδή, νομικό πλαίσιο που θα περιφρουρεί το κύρος και την αξιοπιστία του θεσμού. Με δημοσιευμένο πρόγραμμα σπουδών, αναλυτικό κανονισμό λειτουργίας και αυστηρά επιλεγμένο διδακτικό προσωπικό, με τα ίδια ακριβώς ακαδημαϊκά προσόντα με τα αντίστοιχα μέλη ΔΕΠ των δημοσίων πανεπιστημίων. Με διαφάνεια, αξιολόγηση και λογοδοσία.

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις

Τα παραπάνω είναι μόνο λίγα από τα τεράστια ζητήματα που πρέπει ν΄ αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Παιδείας και μαζί  βέβαια να εφαρμόσει και τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού όπως:

1. Διεύρυνση της εφαρμογής του ολοήμερου σχολείου ως τις 17.30 και επέκταση εφαρμογής του διευρυμένου και ενισχυμένου ολοήμερου προγράμματος σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα.

2. Επέκταση πρότυπων και πειραματικών σχολείων: 150 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία μέχρι το 2027.

3. Αύξηση των μισθολογικών απολαβών εκπαιδευτικών με έμφαση στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς και σε στελέχη εκπαίδευσης με αυξημένες αρμοδιότητες.

4. Ελεύθερη επιλογή από γονέα της σχολικής μονάδας φοίτησης των μαθητών.

5. Ανέγερση φοιτητικών εστιών για τη στέγαση 8.500 φοιτητών μέσω ΣΔΙΤ.

6. Ενίσχυση του θεσμού της μαθητείας και αναβάθμιση Επαγγελματικών Λυκείων. Επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών και αναβάθμιση των υποδομών στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας. Επέκταση του θεσμού των Πειραματικών ΕΠΑΣ και ενιαίος τρόπος λειτουργίας των ΕΠΑΛ, όπως τα Πρότυπα ΕΠΑΛ.

7. Ειδικό πρόγραμμα για τον σχολικό εκφοβισμό. Εθνική στρατηγική κατά της βίας κατά των ανηλίκων.

8. Voucher για διεθνώς αναγνωρισμένα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας και ψηφιακών δεξιοτήτων σε β-βάθμια και γ-βάθμια εκπαίδευση.

“Δύσκολη εξίσωση” η υπουργοποίηση στο υπ. Παιδείας για τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Όλοι περιμένουν να προχωρήσει σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

«Από την Παιδεία θα κριθεί το μέλλον της χώρας», τόνισε από την πρώτη στιγμή ο νέος υπουργός Παιδείας, υπογραμμίζοντας ότι «το συγκεκριμένο είναι το κατεξοχήν υπουργείο το οποίο αναφέρεται στο μέλλον, επενδύει στο μέλλον, χτίζει το μέλλον – συνομιλεί με το μέλλον. Και ουσιαστικά εδώ στην Παιδεία είναι που θα κριθούν όλα για τη χώρα μας για τις επόμενες 10ετίες».

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Εκπαίδευση στο edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.