Υπηρεσιακά Συμβούλια: Με το βλέμμα στραμμένο στην αποχή!

Υπηρεσιακά Συμβούλια:  Αποχή ή συμμετοχή; Από το πρωί ξεκίνησε η «εμφύλια» αντιπαράθεση, με τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται σε δίλημμα και τους συνδικαλιστές αλλά και το υπουργείο  Παιδείας να αναμένουν με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα.

Οι σημερινές εκλογές διενεργούνται με τις συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, χωρισμένες στα δύο:

  • Οι μεν να καλούν τους εκπαιδευτικούς να ψηφίσουν
  • Οι δε άλλες  δε συμμετέχουν στις εκλογές και καλούν τους εκπαιδευτικούς σε αποχή.

Εάν το “ύψος” της αποχής είναι υψηλό, θεωρείται βέβαιο ότι οι παρατάξεις που δηλώνουν αποχή θα προτρέψουν τους εκλεγμένους σε παραίτηση.

Δείτε τους πίνακες με τους υποψηφίους

    ΚΥΣΔΕ
    ΚΥΣΠΕ
    ΚΥΣΕΕΠ

Τι λέει το υπουργείο Παιδείας για τη διασφάλιση της διαδικασίας

Το σύστημα «ΖΕΥΣ» βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρότυπα για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται τόσο το αδιάβλητο και το απόρρητο, όσο και ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας. Η ακεραιότητα της ψηφοφορίας είναι μαθηματικά επαληθεύσιμη μέσω της χρήσης κρυπτογραφίας και με πλήρη διασφάλιση του απορρήτου.

Περαιτέρω, όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, η διεξαγωγή των αρχαιρεσιών το Σάββατο εξασφαλίζει την κανονική ροή των μαθημάτων, σε αντίθεση με προηγούμενες αρχαιρεσίες που πραγματοποιούνταν σε εργάσιμες ημέρες, κατά τη διάρκεια του σχολικού ωρολογίου προγράμματος, προκαλώντας αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Οι εφορευτικές επιτροπές έχουν ήδη ενημερώσει τους εκλογείς για τη διαδικασία διεξαγωγής των ηλεκτρονικών εκλογών. Ειδικότερα, σε κάθε εκπαιδευτικό έχει αποσταλεί ηλεκτρονικό μήνυμα που περιλαμβάνει την εξατομικευμένη διαδικτυακή διεύθυνση (URL) μέσω της οποίας ο εκλογέας μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, καθώς και οδηγίες για τη χρήση της πλατφόρμας. Τα αποτελέσματα των εκλογών θα αποσταλούν ηλεκτρονικά αυθημερόν, με τη λήξη της ψηφοφορίας, στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών.

Συχνές ερωτήσεις: Τι αναφέρει το ΥΠΑΙΘ για τη διαδικασία

Πώς διασφαλίζεται το απόρρητο της ψήφου;

Η προστασία του απορρήτου διασφαλίζεται αφενός λόγω της κρυπτογράφησης της ψήφου στο μηχάνημα του ψηφοφόρου και αφετέρου μέσω της μίξης των κρυπτογραφημένων ψηφοδελτίων. Η μίξη παράγει τα ανωνυμοποιημένα ψηφοδέλτια και διασφαλίζει ότι καμία ψήφος δεν θα αντιστοιχιστεί στον ψηφοφόρο που την κατέθεσε.

Έχασα το μήνυμα (email) με τον σύνδεσμο για την ψηφοφορία.

Ο ψηφοφόρος θα πρέπει να επικοινωνήσει με τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής των εκλογών για να του αποστείλουν εκ νέου το μήνυμα με το μοναδικό υπερσύνδεσμο.

Θα υπάρχει λευκό ψηφοδέλτιο;

Η επιλογή «Λευκή ψήφος» θα εμφανίζεται αυτόματα σε κάθε κάλπη.

Τα λευκά ψηφοδέλτια θα προσμετρηθούν ως άκυρα στα τελικά αποτελέσματα.

Πατώντας στο σύνδεσμο της ψηφοφορίας εμφανίζεται το μήνυμα: «Προέκυψε σφάλμα. Please logout to access this view».

Ο ψηφοφόρος μπορεί να κάνει κάποιες από τις ακόλουθες ενέργειες για να αντιμετωπίσει το θέμα:

•  Είτε ανοίγοντας τον σύνδεσμο του Ψηφοφόρου σε άλλο περιηγητή.

•  Είτε ανοίγοντας το σύνδεσμο από νέο παράθυρο ανώνυμης περιήγησης (incognito).

Πόσες ψηφιακές αποδείξεις ψήφου λαμβάνει ο ψηφοφόρος;

Ο ψηφοφόρος λαμβάνει «ψηφιακή απόδειξη καταχώρισης της ψήφου» για κάθε ψήφο που υποβάλλει ανά κάλπη.

Τι γίνεται σε περίπτωση που ψηφίσω παραπάνω από μία φορές;

Κάθε ψηφοφόρος δικαιούται να ψηφίσει όσες φορές επιθυμεί εντός του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Επειδή η υποβολή της ψήφου δε γίνεται σε κάποιο εκλογικό κέντρο με ελεγχόμενο παραπέτασμα, μπορεί κάποιος να μην είναι βέβαιος ότι ψήφισε χωρίς καμία εξωτερική επιρροή. Ακόμα και αν συμβεί αυτό, ο ψηφοφόρος μπορεί στη συνέχεια να ξαναψηφίσει με τρόπο που εκφράζει ελεύθερα και ανεπηρέαστα τις επιλογές του. Κάθε νέα ψήφος διαγράφει αυτομάτως την προηγούμενη, ενώ το αποδεικτικό της ακύρωσης της προηγούμενης ψήφου περιλαμβάνεται και στην ψηφιακή απόδειξη καταχώρισης ψήφου που αποστέλλεται στον ψηφοφόρο.

Το μήνυμα που έλαβα και το οποίο με καλεί να ψηφίσω αναφέρει κάποιους «κωδικούς ελέγχου». Τι είναι αυτοί;

Πρόκειται για προχωρημένη δυνατότητα του συστήματος «Ζευς» η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν ο χρήστης έχει την υποψία ότι ο υπολογιστής του έχει προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό. Οι κωδικοί αυτοί είναι απαραίτητοι για τη Διαδικασία ελέγχου ψήφου.

Τι είναι η «Ψήφος ελέγχου»;

Η «Ψήφος ελέγχου» είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας ο χρήστης δύναται να επιβεβαιώσει ότι το μηχάνημά του δεν έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό το οποίο μπορεί να μεταβάλλει τη ψήφο του.

Εάν ο ψηφοφόρος υποψιάζεται ότι το μηχάνημά του έχει μολυνθεί, μπορεί να επιλέξει έναν τυχαίο υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο (θα πρέπει να απομνημονεύσει την επιλογή του) και να πατήσει  «Υποβολή Ψήφου Ελέγχου». Στο πεδίο «Εισάγετε κωδικό» ο ψηφοφόρος έχεις δύο επιλογές:

  1. Συμπληρώνει τυχαίους χαρακτήρες (όχι τους κωδικούς ελέγχου που έλαβε στο mail) και υποβάλλει τη ψήφο του. Σε αυτήν την περίπτωση εμφανίζεται σχετικό μήνυμα: «Έχετε επιλέξει ψήφο ελέγχου. Η ψήφος σας δεν θα καταμετρηθεί και οι επιλογές σας θα κοινοποιηθούν σε σχετικό πίνακα στη σελίδα ψηφοφορίας.» και μπορεί να πατήσει «Επιβεβαίωση». Με αυτόν τον τρόπο, η ψήφος του δεν προσμετράται στα τελικά αποτελέσματα. Στον ψηφοφόρο θα εμφανιστεί μήνυμα «Η ψήφος ελέγχου υποβλήθηκε επιτυχώς. Ο κωδικός της ψήφου ελέγχου είναι: ΧΧΧΧ», όπου ΧΧΧΧ θα είναι ένας τετραψήφιος αριθμός π.χ.1234. Στη συνέχεια, πατάει το κουμπί «Επιστροφή στη σελίδα της ψηφοφορίας» και επιλέγει τη νέα καρτέλα «Ψήφοι Ελέγχου». Εκεί θα εμφανίζονται οι ψήφοι ελέγχου που έχει υποβάλει τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ψηφοφόροι που συμμετέχουν στην ψηφοφορία, όχι ονομαστικά, αλλά με τον αναγνωριστικό κωδικό που θα έχει λάβει κατά την υποβολή της. Ο ψηφοφόρος εντοπίζει την ψήφο ελέγχου του με τον αναγνωριστικό κωδικό της και εξακριβώνει αν η επιλογή του έχει τροποποιηθεί. Σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό από αυτό που ψήφισε, σημαίνει ότι ο υπολογιστής του έχει προσβληθεί από κάποιο κακόβουλο λογισμικό που μεταβάλλει την ψήφο του. Συνεπώς θα πρέπει να ψηφίσει από κάποια άλλη συσκευή.
  2. Συμπληρώνει έναν από τους κωδικούς που έχει λάβει στο email. Σε αυτήν την περίπτωση η ψήφος θα υποβληθεί και προσμετράται στα αποτελέσματα.

Προσοχή: η ψήφος ελέγχου είναι προαιρετική διαδικασία και δεν είναι απαραίτητη για την υποβολή έγκυρης ψήφου. 

Όλες οι Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, τα Τελευταία Νέα  και η Επικαιρότητα, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.