Νέα εγκύκλιος | Άδεια ειδικού σκοπού σε γονείς μαθητών που τίθενται σε κατ’ οίκον περιορισμό

Διευκρινιστική εγκύκλιο με οδηγίες για την Άδεια Ειδικού Σκοπού σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας σχολικών μονάδων ή μονάδων φροντίδας των παιδιών καθώς και συστάσεις για τη διευκόλυνση των γονέων σε περίπτωση κατ’ οίκον περιορισμού του παιδιού, υπέγραψε σήμερα η γενική γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας κ. Άννα Στρατινάκη.

  • Η εγκύκλιος είναι διαθέσιμη, εδώ.

Αναλυτικά:

Παρέχονται διευκρινίσεις και οδηγίες

α) για τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού της παρ. 3 του άρθρου 4 της από 11.03.2020 ΠΝΠ, Α΄ 55, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του Ν. 4682/2020, ως ισχύει, σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας, καθώς και αναστολής της δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας μονάδων/δομών παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης, ή/και τμημάτων αυτών στο πλαίσιο αντιμετώπισης και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 και

β) Συστάσεις για τη διευκόλυνση των γονέων σε περίπτωση κατ΄ οίκον περιορισμού των παιδιών, ενώ η μονάδα φροντίδας ή εκπαίδευσης τους δεν έχει αναστείλει τη λειτουργία της.

Ειδικά:

Προκειμένου για εργαζόμενους γονείς τέκνων τα οποία είναι εγγεγραμμένα ή φοιτούν σε μονάδες/δομές παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης των οποίων η λειτουργία ή η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία αναστέλλεται, εφόσον αυτές οι μονάδες/δομές εμπίπτουν στις περιπτώσεις της παρ. 3 α΄ του άρθρου 4 της από 11.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55) η οποία κυρώθηκε από τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 4682/2020 (Α΄76), ως ισχύει, συστήνεται κατ΄ αρχήν η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτή είναι εφικτή.

Εάν δεν είναι δυνατή η παροχή εξ΄ αποστάσεως εργασίας, τότε, σύμφωνα με το προαναφερθέν νομοθετικό πλαίσιο, ως εναλλακτική χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού, ως ισχύει και σύμφωνα με τις σχετικές εγκύκλιες οδηγίες που έχουν ήδη εκδοθεί για τους δικαιούχους αυτής και για άλλα επιμέρους ζητήματα.

Η άδεια ειδικού σκοπού δύναται να χορηγείται και στην περίπτωση που παιδί το οποίο φοιτά στο δημοτικό σχολείο τίθεται σε κατ΄ οίκον περιορισμό έπειτα από επαφή του με επιβεβαιωμένο κρούσμα εντός της σχολικής μονάδας, όπως τμήμα του ολοήμερου σχολείου ή μαθήματα ειδικότητας (π.χ. γαλλικών ή γερμανικών), τα οποία τα παιδιά παρακολουθούν διατμηματικά, εξαιτίας του οποίου αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος το οποίο παρακολούθησε το παιδί που νόσησε αλλά και το παιδί που τίθεται σε κατ΄ οίκον περιορισμό, χωρίς ωστόσο να ανασταλεί η λειτουργία του βασικού τμήματος στο οποίο φοιτά το τελευταίο. Στην περίπτωση αυτή τα σχολεία θα πρέπει να χορηγούν στους γονείς σχετικές βεβαιώσεις.

Τονίζεται ακόμα ότι, προκειμένου για εργαζόμενους/ες που έχουν ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής άδειας για το έτος 2020, γίνεται αποδεκτό ότι, κατά την τέταρτη μέρα του ανωτέρω σχήματος, μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.

 

* Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Μοιράσου το άρθρο:

             

* Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.