Το «μαύρο κουτί» της Γης: Καταγραφή της ανθρώπινης συμπεριφοράς απέναντι στο περιβάλλον

Το «Μαύρο Κουτί της Γης» θα κατασκευαστεί το 2022 στη μακρινή δυτική ακτή της Τασμανίας. Είναι εμπνευσμένο από το μαύρο κουτί των αεροπλάνων και σκοπός του είναι να καταγράφει την ανθρώπινη συμπεριφορά απέναντι στο περιβάλλον, διδάσκοντας τις μελλοντικές γενιές.

Πρόκειται για μια αποθηκευτική συσκευή, η οποία δημιουργείται από ομάδα επιστημόνων από την Αυστραλία και καλλιτεχνικών δημιουργών και θα αποθηκεύει έπειτα από σχετική καταγραφή το πώς χειριζόμαστε την κρίση της κλιματικής αλλαγής. Μεταξύ άλλων, οι δημιουργοί του είναι το πανεπιστήμιο της Ταζμανίας και η εταιρεία επικοινωνίας και marketing, Clemenger BBDO.

Σύμφωνα με τον Jim Curtis, ο οποίος είναι εκτελεστικός δημιουργικός διευθυντής της Clemenger BBDO και εμπνευστής της ιδέας του μαύρου κουτιού: «Το “Μαύρο Κουτί της Γης” είναι μια κατασκευή, η οποία θα καταγράφει κάθε βήμα που θα κάνει η ανθρωπότητα κοντά ή μακριά από την κλιματική καταστροφή, προς την οποία οδεύουμε».

Όπως προσθέτει: «Αν είναι να επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο και ο πολιτισμός μας καταστραφεί από την κλιματική αλλαγή, αυτό το άφθαρτο κουτί θα βρίσκεται εκεί και θα καταγράφει κάθε πληροφορία της όλης διαδικασίας. Συνεπώς, όποιος θα μείνει πίσω ή όποιος θα το βρει μετά, θα διδαχθεί από τα λάθη μας».

Κατά γτα άλλα ο ατσάλινος αυτός μονόλιθος θα καταγράψει όλες τις συνομιλίες, τις νέες έρευνες, τα δημοσιεύματα ή τα tweets καθώς και τα τεχνουργήματα που σχετίζονται με το κλίμα από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολών της θερμοκρασίας της γης και της θάλασσας, της ποσότητας αεριών του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, του ανθρώπινου πληθυσμού, της κατανάλωσης ενέργειας, των στρατιωτικών δαπανών, των αλλαγών πολιτικής και ακόμη περισσότερα.

Με τους χοντρούς χαλύβδινους τοίχους, τις αποθήκες μπαταριών και τους ηλιακούς συλλέκτες, οι δημιουργοί του «Μαύρου Κουτιού της Γης» λένε πως η δομή του κουτιού αυτού – στο μέγεθος ενός λεωφορείου – θα παραμένει άφθαρτη στην ίδια την κλιματική κρίση και προορίζεται να επιβιώσει περισσότερο από τους ανθρώπους.

Παρότι η κατασκευή του ίδιου του κουτιού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, οι σκληροί δίσκοι έχουν ήδη τοποθετηθεί και αρχίσει να καταγράφουν δημοσιεύματα, έρευνες και συζητήσεις βάσει αλγορίθμων, από τον περασμένο Νοέμβριο και την σύνοδο για το κλίμα στη Γλασκώβη (COP26).

Κάνε Focus στο edweek.gr, είναι ζήτημα εστίασης!

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.