«Θητεία-Ευκαιρία» με δωρεάν tablets στους φαντάρους και προγράμματα για ψηφιακές δεξιότητες
Θητεία-Ευκαιρία: Αλλάζουν όλα στη στρατιωτική θητεία από το 2024 με δωρεάν tablets στους στρατεύσιμους και προγράμματα για ψηφιακές δεξιότητες.
Η δράση για την εκπαίδευση στρατεύσιμων στις ψηφιακές δεξιότητες έχει εγκριθεί και ενσωματωθεί στα έργα του ΕΣΑΑ (Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας), το οποίο έχει επίσης εγκριθεί από το Συμβούλιο της Ε.Ε. το 2021 (https://greece20.gov.gr/to-plires-sxedio/) και ανήκει στον 3ο πυλώνα (Απασχόληση, Δεξιότητες, Κοινωνική Συνοχή).
Αλλάζουν όλα στη στρατιωτική θητεία για τους στρατεύσιμους
Το έργο καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των στρατευσίμων κατά τη διάρκεια της θητείας τους, στο πλαίσιο του Προγράμματος “Θητεία Ευκαιρία”, το οποίο θα τους ενισχύσει με τα κατάλληλα εφόδια για τη μετέπειτα επαγγελματική απασχόλησή τους ως πολίτες, όπως συμβαίνει με αντίστοιχα προγράμματα απόκτησης πιστοποιημένων επαγγελματικών δεξιοτήτων κατά την διάρκεια της στρατιωτικής θητείας σε κράτη όπως το Ισραήλ, η Φινλανδία, η Σουηδία κ.ά.
Σύμφωνα με τη δράση, στον χρόνο της θητείας τους οι στρατεύσιμοι θα αποκτούν πραγματικές επαγγελματικές δεξιότητες σε μια σειρά από τεχνικά επαγγέλματα, η γνώση των οποίων θα πιστοποιείται από κρατική βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης.
Όσον αφορά το πρόγραμμα των ψηφιακών δεξιοτήτων, μπορούν να επωφεληθούν από αυτό και στρατεύσιμοι που έχουν ήδη βασικές η και προχωρημένες γνώσεις στο συγκεκριμένο αντικείμενο, αφού το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνδυασμό μαθημάτων που αφορά πολλαπλά ψηφιακά αντικείμενα σε διάφορα επίπεδα γνώσεων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στις μονάδες που θα τοποθετούνται και θα υπηρετούν οι κληρωτοί, θα υπάρξουν αλλαγές στο ημερήσιο πρόγραμμα των οπλιτών για να διασυνδεθεί ουσιαστικά η στρατιωτική θητεία με την αγορά εργασίας.
Για το Army e-Learning Program , από το 2024 όλοι οι οπλίτες θητείας αμέσως μετά την κατάταξή τους θα λαμβάνουν δωρεάν ένα tablet για όλη τη διάρκεια της θητείας τους, ακριβώς όπως συμβαίνει με τα ατομικά τυφέκιά τους.
ΟΙ πληροφορίες κάνουν λόγο για προϋπολογισμό περίπου 50 εκατομμυρίων ο οποίος αφορά σε 50.000 τάμπλετ και δε σχετίζεται μόνο με τις υπολογιστικές συσκευές, αλλά περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη συγγραφή των άνω των 200 μαθημάτων για τους οπλίτες, τις χιλιάδες πιστοποιήσεις κλπ.
Αυτό που έχει ξεκαθαριστεί από πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνα, είναι πως το ποσό που αντιστοιχεί στα 50.000 τάμπλετ είναι, περίπου, 25 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 500 ευρώ η συσκευή, η οποία μάλιστα δε θα καλύψει τις ανάγκες μονάχα μιας σειράς στρατεύσιμων, αλλά και αρκετών άλλων που θα ακολουθήσουν.
Σύμφωνα με το protothema
η νέα θητεία από το 2024 θα εδράζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες
α) τη στρατιωτική εκπαίδευση για όλους,
β) την υποχρεωτική εκπαίδευση για την απόκτηση οριζόντιων δεξιοτήτων και
γ) την προαιρετική εκμάθηση των λεγόμενων κάθετων δεξιοτήτων.
Ο βασικός χρόνος της στρατιωτικής εκπαίδευσης θα συνεχίσει να γίνεται επί του πεδίου. Ωστόσο για τα μη διαβαθμισμένα στρατιωτικά θέματα που θα πρέπει να μαθαίνουν οι οπλίτες, η επιμόρφωση θα γίνεται ηλεκτρονικά με πληροφορίες που θα είναι προσβάσιμες μέσα από το τάμπλετ του κάθε οπλίτη.
Οι αποκαλούμενες οριζόντιες δεξιότητες θα αφορούν όλους ανεξαιρέτως τους στρατεύσιμους, οι οποίοι θα εκπαιδεύονται στην παροχή πρώτων βοηθειών σε όσους έχουν ανάγκη και στη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων και αναγκών, όπως η αντιμετώπιση πλημμυρών, η κατάσβεση πυρκαγιών και η αρωγή σε περιπτώσεις σεισμών.
Η μεγάλη καινοτομία στο υπό οριστικοποίηση σχέδιο «Θητεία-Ευκαιρία» είναι η απόκτηση τεχνικών δεξιοτήτων που θα μπορούσαν να αποβούν κρίσιμες για την επαγγελματική αποκατάσταση των κληρωτών μετά την απόλυσή τους από το στράτευμα. Με γνώμονα την προσφορά και κυρίως τη ζήτηση από τις πραγματικές επιχειρήσεις της αγοράς και έπειτα από συνεννόηση με εργοδοτικούς φορείς και εργατικά συνδικάτα, κατά τη διάρκεια της θητείας τους οι οπλίτες θα μπορούν να αποκτούν δεξιότητες για μια σειρά από τεχνικά επαγγέλματα.
Βασικά επαγγέλματα
Τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, μάγειρας, αρτοποιός, ηλεκτρολόγος, ψήστης, νοσοκόμος, βοηθός οδοντιάτρου και φαρμακοποιού είναι τα βασικά επαγγέλματα στα οποία οι οπλίτες που το επιθυμούν θα μπορούν να αποκτούν δεξιότητες. Όσοι θα συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά προφανώς δεν θα πρέπει να πληρώνουν δίδακτρα και θα λαμβάνουν μέρος εθελοντικά στα μαθήματα. Τα προγράμματα σπουδών θα διαμορφωθούν σε συνεργασία με κρατικά κέντρα διά βίου μάθησης και μετά την εξέταση που θα ακολουθεί την παρακολούθηση όλων των μαθημάτων η επαγγελματική εμπειρία θα πιστοποιείται με ειδική βεβαίωση.
Με το πιστοποιητικό αυτό οι συμμετέχοντες σε διαγωνισμούς για πρόσληψη των σχετικών ειδικοτήτων από το Δημόσιο θα λαμβάνουν ειδική επιπλέον μοριοδότηση. Με την κρατική πιστοποίηση ότι έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς το πρόγραμμα του άτυπου στρατιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης, οι οπλίτες θα μπορούν να βρίσκουν δουλειά στους τομείς που έχουν επιμορφωθεί και στον ιδιωτικό τομέα.
Σε εθελοντική βάση, προαιρετικά για όλους τους στρατεύσιμους, στον χρόνο της θητείας τους θα μπορούν να ξεκινούν την εκμάθηση ξένων γλωσσών ή να ενισχύουν τις γνώσεις τους σε γλώσσες που ήδη κατέχουν και θα μαθαίνουν τα βασικά για τον χειρισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών, ώστε ακόμη και όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή εποχή να έχουν μια πρώτη επαφή με τον κόσμο του Διαδικτύου.
Μία ακόμη σημαντική αλλαγή είναι η δυνατότητα που θα δίνεται στους νεοσύλλεκτους να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης. Η επιδίωξη της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι οι προπαρασκευαστικές αυτές ενέργειες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ώστε οι νέες ρυθμίσεις να εφαρμοστούν από τις αρχές του 2024.
Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Εκπαίδευση στο edweek.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Μοιράσου το άρθρο μας
Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε. – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them. |