Θεολόγος απαντά στον Κ. Βελόπουλο για την «Παναγία την γκέισα»

Απάντηση στα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κ. Βελόπουλος, το βράδυ της Τετάρτης στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, δείχνοντας φωτογραφίες της «Παναγιάς της γκέισας» και της «Παναγιάς της Ινδιάνας», δίνει ο  Σταύρος Γιαγκάζογλου, μέλος της Επταμελούς Επιστημονικής Επιτροπής που επιμελήθηκε το 2017 το βιβλίο της Γ’ Δημοτικού.

Η αλήθεια για την “Παναγιά την γκέισα”

Ο κ. Βελόπουλος συγκεκριμένα ανέφερε ότι «αυτές οι φωτογραφίες είναι σε βιβλία Γ΄ Δημοτικού. Δεν είναι πρόστυχο; Δεν είναι χριστιανοφοβία; Γιατί δεν το καταγγέλλει κανείς; Σε παιδάκια δημοτικού αυτά. Γκέισα, πόρνη –συγγνώμη για τη φράση– Παναγιά».

Ο Σταύρος  Γιαγκάζογλου αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μιλώντας στην «Καθημερινή» είπε ότι «έχουμε ένα μάθημα για τη γέννηση του Χριστού, την ενανθρώπισή του, το οποίο είναι γεμάτο από εικόνες και παραστάσεις για το πώς την απεικόνισαν διάφοροι λαοί που είναι χριστιανοί ή έγιναν μέσα στην Ιστορία. Οι εικόνες που παρουσιάστηκαν στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών είναι αναπαραστάσεις της Παναγίας με το βρέφος από την Ιαπωνία και από τη Λατινική Αμερική.

Ο Ιερός Φώτιος, πατριάρχης και σημαντική προσωπικότητα που έζησε τον 9ο αιώνα και έπαιξε ρόλο στην αναγέννηση των γραμμάτων, λέει τα εξής: “Οι Ελληνες νομίζουν ότι ο Χριστός φάνηκε όμοιος με αυτούς στη Γη. Οι Ρωμαίοι το ίδιο. Οι Ινδοί το ίδιο. Το ίδιο επίσης νομίζουν και οι Αιθίοπες. Αρα πολύ νωρίς το Βυζάντιο ήξερε ότι η πίστη έπρεπε να σαρκωθεί στις διαφορετικές γλώσσες και πολιτισμούς.

Συνεπώς, είναι μακρά παράδοση της Ορθοδοξίας να χρησιμοποιεί τα ήθη, τα έθιμα και στοιχεία από τον πολιτισμό λαών, ώστε να εκφράσει τη νέα πίστη σε ένα λαό. Το ίδιο έγινε και στην εικονογραφία”. Παρόμοιες εικόνες υπάρχουν και σε άλλα βιβλία, δείχνοντας ότι ο Χριστός δεν ανήκει σε μία ράτσα, φυλή, αλλά σε όλο τον κόσμο».

Ποια είναι η «Παναγία η Γκέισα» στο βιβλίο της Γ’ Δημοτικού

Στη σελίδα 56 του βιβλίου Θρησκευτικών της Γ’ Δημοτικού, οι μαθητές συναντούν τις δύο απεικονίσεις της Παναγίας, στην ενότητα για τη γιορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η μία είναι της «Παναγίας της Γκέισας» και η άλλη της «Παναγίας της Ινδιάνας»

 

Οι στόχοι του μαθήματος  το βιβλίο της Γ’ Δημοτικού

Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή του μαθήματος, «στην Γ΄ Δημοτικού που αποτελεί μέρος του Α΄ θεματικού κύκλου οι θεματικές ενότητες αφορούν την γνωριμία με σύμβολα, εικόνες, γιορτές, τελετουργίες και έθιμα, και την προσέγγιση ιερών προσώπων που οργανώνονται, μέσω βιβλικών αφηγήσεων και θρησκευτικών ιστοριών, γύρω από τις καθημερινές εμπειρίες των παιδιών τις οποίες έχουν τη δυνατότητα να συσχετίσουν σε προσωπικό επίπεδο. Το μάθημα των Θρησκευτικών γίνεται ένα ταξίδι στον κόσμο της θρησκείας με οδηγό τις εικόνες, τις περιγραφές, τα πρόσωπα και τις ιστορίες που υπάρχουν μέσα στις σελίδες του Φακέλου Υλικού. Στην πορεία των μαθημάτων οι μαθητές θα ανακαλύψουν την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση αλλά και κάποια στοιχεία από την παράδοση άλλων θρησκειών μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες και θα κατανοήσουν πόσο σημαντικό είναι να ζούμε όλοι μαζί στον όμορφο κόσμο που μας χάρισε ο Θεός».

Αφού ολοκληρώσουν την ενότητα, οι μαθητές καλούνται να κάνουν μία σειρά από δραστηριότητες με αφορμή όσα διδάχθηκαν. Δημιουργούν τη χριστουγεννιάτικη γιορτή τους με τραγουδάκια, παρατηρούν και μαθαίνουν για το πίνακα «Τα Κάλαντα» του Νικολάου Λύτρα που βρίσκεται λίγες σελίδες μετά, κατασκευάζουν στολίδια, μπορούν να οργανώσουν κάποια επίσκεψη σε ίδρυμα για να πουν τα κάλαντα, αναζητούν τα χριστουγεννιάτικα έθιμα του τόπου τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.  στο EDweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.