Σχολεία: Μαθητές και εκπαιδευτικοί ελέχθηκαν πλήρως – Στο 1,4% ο δείκτης θετικότητας των μαθητών

Σχολεία: «Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ελέχθηκαν πλήρως αφού εξετάστηκαν στο σύνολό τους», δήλωσε η  Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας συμπληρώνοντας ότι στα νοσοκομεία έχουμε σημαντική αύξηση προσέλευσης  μαθητών για επιβεβαίωση θετικών self-test.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που επικαλέστηκε η  κα Παπαευαγγέλου, ο δείκτης θετικότητας για τα περισσότερα των 2 εκατομμυρίων αποτελεσμάτων self test που δηλώθηκαν από τους μαθητές από την Κυριακή έως την Τρίτη ήταν εξαιρετικά χαμηλός, μόλις 1,4%.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ήταν η «μοναδική μερίδα του ελληνικού πληθυσμού που εξετάστηκε στο σύνολό της», δήλωσε και πρόσθεσε ότι ο μεγάλος όγκος test που πραγματοποιήθηκαν εξηγεί και τον υψηλό αριθμό μολύνσεων κορωνοϊού στις ηλικίες 4-18 ετών, οι οποίες παλαιότερα διέφευγαν λόγω ασυμπτωματικής κυρίως νόσου στα παιδιά και άρα μη ελέγχου.

Το παραπάνω έγινε εμφανές την περίοδο των σχολικών διακοπών οπότε το ποσοστό κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας που κυμαινόταν καθημερινά στο 25-28%, μειώθηκε συνεπεία απουσίας self-testing στο 15-16% τις ημέρες των εορτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η καθηγήτρια.

Τι θα πρέπει να κάνουν οι γονείς

Ο εντοπισμός των παιδιών με κορωνοϊό πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων θα μειώσει τη διασπορά στο σπίτι, το σχολείο και την κοινότητα, κατέληξε η κ. Παπαευαγγέλου.

Οι νοσηλείες παιδιών λόγω COVID-19 υπό την κυριαρχία της παραλλαγής Omicron παρουσιάζει μια μικρή αύξηση, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η νοσηρότητα δεν παρουσιάζει διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα επιδημικά κύματα και τα άλλα στελέχη κορωνοϊού.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, η καθηγήτρια προχώρησε στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο γονέας που το παιδί του παρουσιάζει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης.

Συγκεκριμένα:

  • το παιδί παραμένει στο σπίτι και πραγματοποιεί αντιγονικό τεστ κορωνοϊού (self ή rapid)
  • ο γονέας ενημερώνει τον παιδίατρο και επικοινωνεί μαζί του καθημερινά ιδίως αν το self test βγει θετικό, ακολουθεί τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και παρακολουθεί την κατάσταση του παιδιού για σωστή διατροφή, ενυδάτωση κ.ο.κ.

Η καθηγήτρια στάθηκε και στη λανθασμένη πρακτική επιβεβαίωσης self test και εργαστηριακών ελέγχων παιδιών στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να παρατηρείται σημαντική αύξηση της προσέλευσής τους. «Αρκεί να επιβεβαιώσουμε με ένα rapid στο φαρμακείο ή ένα εργαστήριο. Δε χρειάζεται να προσέλθουμε στο νοσοκομείο για PCR γιατί αυτό προκαλεί αρκετές δυσλειτουργίες», εξήγησε.

Διαβάστε επίσης:

Ζ. Μακρή: Νέα μέτρα στα σχολεία αν χρειαστεί!

ΕΟΔΥ: Νέος συνοπτικός οδηγός για σχολεία

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

   Ακολούθησε το edweek.gr στο Google News
Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.